Dudul, un copac cu mai multa sanatate decat banuiam

dudul

Dudul este un arbore care a fost adus in tara noastra cu multe sute de ani in urma din Asia. In unele locuri este denumit agud, fragar, cirici, iagod, mura sau sarcoji. Tot ce ii apartine e de folos pentru sanatate: fructele, frunzele, scoarta si radacina.

Cercetarile de-a lungul timpului confirma calitatile terapeutice ale dudului. Acestia recomanda consumul fructelor de dud deoarece micsoreaza timpul de vindecare a multor afectiuni, stimuleaza imunitatea si reduce nivelul colesterolului.

Dudul – Proprietati

Radacinile dudului contin multe minerale si vitamine, benefice pentru sanatatea noastra: potasiu, fier, carbonat de calciu, provitamina A, acid folic, aminoacizi, vitamina C, betacaroten, tanin, arginina, compusi volatili si alte componente care dau fructelor gustul lor specific dulce-acrisor. De asemenea, frunzele, crengutele si scoarta au si ele efecte nebanuite. Acestea se folosesc pentru scaderea temperaturii si diminuarea durerilor, au efect dezinfectant si ajuta la diminuarea stresului.

Dudul – Efecte terapeutice

Intrebuintarea frunzelelor de dud sub forma de ceai are insusiri astringente si antidiabetice. Actiunea ceaiului se mareste daca i se adauga frunze de afin, teci de fasole, frunze de nuc si urzica. Ceaiul se prepara dintr-o lingura – doua de frunze maruntite, oparite cu o ceasca de apa. Se iau 3-4 linguri pe zi.

De asemenea, si fructele sunt eficiente. In caz de diaree, se recomanda consumul dudelor de culoare alba sau mai putin coapte, iar in caz de constipatie se recomanda dudele bine coapte de culoare neagra, care ajuta rapid in aceasta problema.

Siropul facut din fructe proaspete are efect laxativ, usor diuretic, depurativ si pectoral. In unle tari se foloseste facut facut din coaja radacinii in proportie de l0% pentru eliminarea viermilor intestinali, declara farm. Corneliu Constantinescu in cartea sa „Plante medicinale in apararea sanatatii”.

Dudul – Remedii naturiste

-Fructele albe si negre de dud sunt eficiente in afectiunile cardiace. Bolnavilor de inima li se recomanda fructele proaspete de dud, pe timp de vara, sau siropul pe timp de iarna. Acestea au rolul de a regla si tensiunea. De asemenea, in caz de hipertensiune si dureri de inima, se prepara urmatorul remediu din radacini de dud: se spala radacinile proaspete de dud, se usuca si se maruntesc (200 g), apoi se lasa la macerat intr-un litru de apa rece, timp de 1 ora. Apoi se pune vasul pe foc, se aduce pana la fierbere si se tine pe flacara mica timp de 1 ora. Dupa racire, se strecoara. Se beau cate 75-80 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa.

-Dudul este considerat un leac salvator pentru diabetici. Se recomanda prepararea unei bauturi din pulpa de dude ramasa dupa stoarcerea sucului se usuca si se marunteste, apoi se mai pune inca o data la uscat. Din 5 kg de pulpa proaspata se obtine 1 kg de pulbere uscata. Din aceasta se prepara o infuzie din 200 ml de apa fierbinte si 1 lingurita de pulbere. Se bea, nestrecurata, in timpul zilei. De asemenea, se poate face si o infuzie din parti egale de frunze de dud si frunze de napi (topinambur) sau frunze de castraveti. Conditia obligatorie este aceea de a controla zilnic nivelul de glicemie in sange si de a va coordona combinarea medicamentelor clasice cu remedii naturiste.

-In cazul dermatozelor, eczemelor si psoriazisului, se recomanda consumul dudelor, cate un pahar pe zi. Cel mai bun efect au fructele negre care n-au ajuns la maturitate.

-Pentru rani, taieturi si arsuri minore se recomanda scoarta de dud. Din aceasta se prepara un unguent lichid cu care se tamponeaza locurile afectate. Se amesteca ulei de masline cu pulbere obtinuta din scoarta de dud rasnita, in proportie 30:1. De asemenea, si sucul/infuzia din fructele de dud au actiune puternic bactericida si favorizeaza vindecarea rapida a ranilor. Infuzia se prepara din 2 linguri de fructe negre strivite si 200 ml de apa fierbinte. Amestecul se infuzeaza timp de 4 ore si se foloseste prin tamponarea locurilor bolnave.

-In caz de deformare a articulatiilor, mobilitate redusa, produse de poliartrita reumatoida, se recomanda baile fierbinti cu decoct din frunze si fructe uscate de dud. 1 litru de apa cu 20 de linguri de frunze se pun la fiert pe foc mic, se lasa 10-15 minute si se strecoara. Cand apa ajunge la aproximativ 40 de grade, se fac bai de 15 minute la maini sau picioare, timp de 3 saptamani. Dupa o pauza de 20 de zile, procedura se repeta.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.