Dovleacul. Ce beneficii are cea mai apreciata leguma a lunii octombrie

beneficii dovleac

Dovleacul este cunoscut din timpuri stravechi si folosit atat ca un aliment foarte gustos, cat si ca “medicament”, datorita proprietatilor multiple.

Dovleacul se foloseste ca atare, proaspat sau copt, iar semintele se consuma crude pentru a putea beneficia in totalitate de calitatile lor.

Miezul dovleacului contine betacaroten, vitamine (E si C), saruri minerale, hidrati de carbon, protide, fitosteroli, iar semintele sunt bogate in protide, lecitina, rezine si enzime. Miezul de dovleac contine si globuline, niste ami­noacizi din care organismul isi sintetizeaza anticorpii care lupta impotriva bolilor. De asemenea, dovleacul  contine vitamina T, o vitamina foarte rar intalnita in alte plante.

Iata mai jos ce beneficii are dovleacul:

-Dovleacul intareste sistemul imunitar. Acesta este o sursa importanta de vitamina C, iar o portie de dovleac gatit asigura in medie 20% din cele 60 mg de vitamina C necesare zilnic pentru o imunitate de fier. Se administreaza cate 2 linguri de seminte de dovleac, cu tot cu coaja si se fierb timp de 5 minute, in 250 ml apa. Peste aceasta fiertura se adauga 1 lingura de macese uscate si se lasa la infuzat pentru 15 minute, dupa care se filtreaza. Se beau cate 2 cani pe zi.

-Dovleacul ajuta la detoxifierea organismului. Se bea cate un pahar cu 100 ml de suc proaspat de dovleac, in amestec cu ceai de afin, timp de 10-12 zile, evitand consumul de alimente condimentate si grase.

-Dovleacul previne aparitia cancerului. Pulpa dovleacului este bogata in alpha si beta caroten, antioxidanti foarte puternici, dar si vitaminele A, C, E, toate avand un rol esential in prevenirea cancerului, cataractei si aterosclerozei.

-Datorita continutului de potasiu, dovleacum ajuta la refacerea organismului dupa efortul fizic.

-Dovleacul este un remediu excelent in bolile parazitare interne (viermisori, tenie, limbrici). Pentru a scapa de aceasta problema, se prepara o reteta din 200 g seminte de do­vleac, zdrobite sau macinate. Acestea se amesteca cu lapte si miere pana se obtine un terci care se administreaza dim­neata, pe sto­macul gol, in 2 portii, la interval de 30-60 de minute. Dupa 2-3 ore, pentru a accelera purgatia, se administreaza o lingura de ulei de ricin, in care s-au pus cateva pica­turi de zeama de lamaie. Pentru copiii peste 5 ani se folo­seste aceeasi tehnica, dat cu o cantitate din 20 de seminte de dovleac. 

-Recomandat in tratamentul prostatei (senzatia repetata si impe­rioasa de a urina in timpul noptii). Se administreaza decoctul din seminte de dovleac, cate 2 cani pe zi, dupa masa.

-Datorita continutului de vitamina A, consumul de dovleac mentine sanatatea pielii, a unghiilor, a parului si a ochilor.

-Vitamina E din dovleac are rolul de a preveni imbatranirea, aparitia ridurilor si a petelor pigmentare.

-Consumul regulat de dovleac creste imunitatea ficatului. Se consuma zilnic cate 500 g pulpa cruda sau coap­ta si se beau 1-2 pahare de suc de dovleac, proaspat stors. Aceasta reteta este eficienta si pentru combaterea greutatii corporale.

-Sucul de dovleac previne degenerescenta maculara (cataracta si glaucomul ). Datorita continutului bogat in flavonoizi si carotenoizi, sucul de dovleac poate preveni aceasta boala. Se bea cate un pahar, sea­ra, la culcare.

-Vitamina T din compozitia dovleacului este recomandata femeile ce nu pot ramane insarcinate din cauza greutatii corporale. Aceasta favorizeaza digestia ali­mentelor si previne depunerea de grasime.

-Combate constipatia. Consumul de dovleac (copt, placinta sau suc) regleaza tranzitul intestinal. Se recomanda consumul acestuia seara, la cul­care.

-Dovleacul e un bun remediu in drenarea bilei lenese. Se toaca ma­runt 2 linguri cu codite verzi sau uscate de dovleac si se fierb 15 minute, in 500 ml de apa. Decoctul racit si stre­curat se bea in timpul zilei, in 3-4 reprize. De asemenea, foarte util este si uleiul de dovleac, adaugat in diferite preparate culinare.

-Recomandat in caz de astm bronsic. Se dau pe razatoare 500 g de do­vleac crud, se amesteca cu 100 g de petale de tran­dafir, 5 frunze de patlagina taiate marunt, 2 linguri de mie­re de albine şi 1 litru de vin rosu sec. Ames­tecul se pune pe foc, se aduce pana la punctul de fierbe­re, dar nu se lasa sa dea in clocot. Se infuzeaza 24 de ore sub ca­pac, apoi se strecoara si se stoarce bine. Se administreaza cate 1 lingura, de 5 ori pe zi, timp de 2-3 sapta­mani.

-Dovleacul este eficient in caz de guta, pietre la rinichi si stres. Un dovleac intreg, spalat bine, se coace in cuptor. Se curata de coaja si seminte, se pune pulpa in borcanele sau alte recipiente si se pastreaza in frigider sau in congelator. Se mananca cate 1-2 linguri, de 3 ori pe zi, cu 20 minute inainte de masa.

-Coditele de dovleac te scapa de durerile provocate de afectiunile hepatice. Se aduna 30 de co­dite, se rup marunt si se usuca in cuptorul putin incalzit. Intr-un vas emailat, se pun 2 lin­guri cu varf de codite, se toarna 500 ml apa si se pun la fiert pe foc mic. Se lasa sa clocoteasca 2 mi­nute si se infuzeaza acoperit 3 ore. Se beau cate 100 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa, timp de 2-3 luni.

Contraindicatii

Nu este recomandat consumul dovleacului crud persoanelor cu gastrita sau ulcer gastric.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

 

You may also like...