13 C
București
vineri, martie 29, 2024

Diabetul zaharat. Ce plante te ajuta sa tii sub control „boala secolului”

Diabetul zaharat este o boala metabolica, cu evolutie lunga, manifestata prin cresterea glicemiei si aparitia zaharurilor in urina; clinic bolnavul are polidipsie (dorinta mare de lichide), polifagie (foame exagerata) si poliurie (cantitati mari de urina emise).
De asemenea, diabeticul prezinta frecvent diverse supuratii (ex: abcese, furuncule, infectii urinare, infectii ale unor plagi) si paradentoza.

Principalele simptome ale diabetului sunt: sete excesiva, gura uscata, urinare frecventa, foame mare, scadere inexplicabila in greutate, vedere incetosata. Aceasta varietate de simptome apar din cauz nivelului ridicat al glicemiei in sange. Vezi si: Simptomele prediabetului. 7 tratamente naturiste

Conform cartii „Terapie naturista”, publicata in anul 1985 de catre dr. Pavel Chirila si dr. Maria Chirila, exista doua forme de diabet:

– diabet juvenil, slab, consumptiv, cu prezenta de acetona in urina, dezechilibru acido-bazic si diminuarea rezervei alcaline; aceasta este de regula o forma grava. Diabetul juvenil se trateaza alopat; de obicei este insulino-dependent.
diabet gras, care este o forma benigna ce apare la adulti si batrani. Diabetul gras, in forma incipienta (la valori mici ale glicozuriei si cresteri moderate si usor reversibile ale glicemiei) raspunde bine la regimul igieno-dietetic, la homeopatie si fitoterapie. Daca valorile glicemiei si glicozuriei nu scad, ci chiar au tendinta sa creasca in conditiile terapiei de mai sus, atunci se aplica tratamentul alopat, stimulant al secretiei de insulina de la nivelul pancreasului. Acest tratament va fi condus de medicul nutritionist, iar terapia naturista va fi doar adjuvanta.

Iata mai jos care sunt cele mai bune plante cu actiune hipoglicemianta, care si-au dovedit eficacitatea de-a lungul timpului:

  • Radacina de brusture (proaspata) – in aceasta planta s-a descoperit o substanta hipoglicemianta de tipul vitaminei B2, foarte utila in diabetul zaharat. Se administreaza 3 cani pe zi, dintr-un decoct preparat din 60 g radacina proaspata la 1 litru de apa.
  • Radacina si frunzele de cicoare prin stimularea functiei de transformare a zaharurilor in glicogen si depozitarea lui la nivelul ficatului, scad glicemia. Se beau 2 cani pe zi, preparate ca infuzie, cu 2 lingurite din componentele plantei la o cana cu apa.
  • Tecile de fasole – acestea diminueaza glicozuria. Se prepara un decoct, din 250 g de teci uscate la 1 litru apa, care se fierb pana scade cantitatea la 250 ml. Se bea aceasta cantitate in fiecare zi, 4 zile pe saptamana.
  • Zgrabuntica/scaiul  pe langa faptul ca este hipoglicemiant, aceasta calmeaza pruritul diabeticului (mancarimile de piele). Se administreaza de preferinta ca suc proaspat, 3-4 linguri pe zi; daca nu este posibil, se poate administreaza si ca infuzie, din 5 g planta la o cana cu apa. Se recomanda 2-3 cani pe zi. Este foarte bun in diabetul zaharat.
  • Sovarful – acesta diminueaza glicozuria. Se beau 3-4 cani pe zi, dintr-o infuzie preparata din 20 g planta la 1 litru de apa.
  • Frunzele de afin – acestea contin mirtyllina, supranumita „insulina vegetala”. Se recomanda 2 cani pe zi, dintr-o infuzie preparata din 5 g frunze la o cana cu apa.
  • Frunzele de nuc – acestea au rolul de a diminua glicozuria si de a scadea senzatia de sete. Se administreaza ca infuzie din 20 g la 1 litru apa. Se beau 3-4 cani pe zi.
  • Frunzele de dud negru – acestea diminueaza glicemia si glicozuria. Se beau 3 cani pe zi inainte de mese, infuzie preparata din 60 g frunze la 1 litru de apa.
  • Frunzele de anghinare – se recomanda ca infuzie dintr-o lingurita de planta la o cana cu apa. Se beau 2 cani pe zi.
  • Frunzele si radacina de troscot – se recomanda la diabeticii care prezinta albuminurie, diaree si frecvente hemoragii. Se administreaza ca decoct, preparat din 30 g frunze si radacina la 1 litru de apa. Se indica 2-3 cani pe zi. De asemenea, planta proaspata, maruntita si pusa pe plagi ajuta la cicatrizarea lor rapida.
  • Frunzele de salvie – se pot folosi sub forma de macerat la rece.
  • Frunzele de urzica – se folosesc sub forma de infuzie, preparata din 60 g frunze la 1 litru de apa din care se beau 2 cani pe zi.

Iata ce presupune regimul igieno-dietetic in diabetul zaharat:

Regimul este o masura importanta de tratament in toate fazele de evolutie a bolii. Va vom arata mai jos o impartire a alimentelor in 3 categorii (foarte utila pentru orientarea generala a diabeticului):

  1. Alimente interzise: zaharul si produsele zaharoase, fructele uscate (smochine, stafide, curmale, prune), prajiturile, leguminoasele uscate, inghetate, vinul dulce, mustul, siropurile, strugurii, prunele, berea.
  2. Alimente ce se pot consuma in cantitate limitata: painea, cartofii, pastele fainoase, fructele, legumele cu peste 5% glucide, laptele, iaurtul, branza de vaci.
  3. Alimente ce se pot consuma fara restrictii: carnea si derivatele de carne, pestele, ouale, branzeturile, smantana, untul, uleiul, legumele cu 5% glucide.

Dupa continutul de glucide alimentele se prezinta astfel:

-alimente cu 5% glucide: varza, conopida, stevia, andivele, ardeii grasi, vinetele, dovleceii, rosiile, castravetii, bamele, fasolea verde, ridichiile, ciupercile, pepenele verde, portocalele, mandarinele, grapefruit-urile, afinele, laptele, branza de vaci;

-alimente cu 10% glucide: morcovii, ceapa, sfecla, telina, mazarea verde, capsunile, ciresele, merele, perele, piersicile, strugurii, nucile, alunele, mamaliga;

-alimente cu 15% glucide: merele ionatane, caisele;

-alimente cu 20% glucide: cartofii, fasolea uscata, bananele, prunele, pastele fainoase;

-painea contine 50% glucide.

In decursul ultimilor zeci de ani s-au introdus noi tehnici pentru managementul diabetului. Cele mai importante sunt auto-controlul glucosei din sange si monitorizarea pe termen-lung a glicemiei prin masurarea HbA1c.

Citeste si:

Micul dejun perfect – regleaza nivelul de zahar din sange, scade colesterolul si te ajuta sa slabesti mai usor

Cele mai comune semne ale diabetului

Faina de secara si beneficiile sale in cazul diabetului

Ceaiuri recomandate pentru diabet zaharat

Cum mentii diabetul sub control. Diete recomandate

Afinul, cea mai buna „insulina vegetala”. Planta care trateaza diareea si diabetul
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

  1. […] In diabetul zaharat, glucoza din sange actioneaza ca o otrava si este adesea insotita de tensiune arteriala crescuta si nivele anormale de lipide in sange. Diabetul a devenit o problema majora in aceste zile, iar numarul persoanelor care dezvolta diabet zaharat este in crestere. Vezi si: Diabetul zaharat. Ce plante te ajuta sa tii sub control „boala secolului”. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole