11.1 C
București
joi, aprilie 18, 2024

De ce nu am voie? Evita sa-i spui copilului “NU”

Cu siguranta folositi destul de des expresiile “Nu e voie, nu e frumos!” atunci cand copilul dumneavoastra, indiferent de varsta, este neascultator. Expertii spun ca atunci cand folosim cuvantul “NU” nu facem altceva decat sa-l infuriem pe copil si sa aiba si el tendinta sa spuna nu la orice intrebare de a ta. In loc sa-i spuneti ca nu are voie, mai bine ii explicati de ce nu are voie un anumit lucru si care sunt consecintele.

Ni se intampla uneori, ca parinti, sa apelam la diferite amenintari asupra copilului atunci cand nu ne asculta, cand vrea sa faca ceva ce nu are voie si sa ii spunem de exemplu: “Daca nu vii cu mine, te las aici!” Aceasta amenintare nu poate fi pusa in aplicare deoarece niciun parinte nu-si poate lasa copilul singur si astfel, acesta isi va pierde din credibilitate, iar in mintea copilului se poate crea frica de abandon. Cel mai bine este sa inlocuiti aceasta fraza cu: “Vii singur sau te iau in brate”.

Expertii spun ca o alta greseala majora pe care o facem este sa comparam propriul copil cu alte persoane: “Uite-l pe fratele/prietenul tau ce curat a facut in camera, ce cuminte este!”.  Astfel de comparatii distrug stima de sine si incurajeaza comportamentele xerox. Incercati sa inlocuiti aceste fraze si sa-i explicati reguli si valori fara a face referire la ceilalti.

Deasemenea, laudele ca: “Esti cel mai frumos, cel mai destept…” stimuleaza mandria nesanatoasa si duc la dependenta de laude. Incercati sa incurajati copilul concentrandu-va pe motivatia interioara. De exemplu, atunci cand a desenat ceva frumos intrebati-l cum s-a gandit sa deseneze, daca i-a placut.

Puneti accentul pe dezvoltare, nu pe rezultat.

De multe ori, copilul incearca sa va imite, in primul rand pentru a se simti util sau pentru a primi laudele necesare, iar pentru a va lasa in pace ii spuneti: “Nu poti sa faci tu asta, lasa- ma pe mine!”. Cu acest raspuns riscati sa il faceti sa creada ca nu e in stare de nimic si nu faceti altceva decat sa incurajati lenea si sa nu mai aiba incredere in fortele proprii. Replica cea mai potrivita ar putea fi: “Nu poti inca, as putea sa te ajut, daca vrei”.

Majoritatea copiilor devin foarte frustrati, iritati si nervosi atunci cand aud cuvantul “NU”. Daca doriti sa evitati crizele de nervozitate ale copilului care vin odata ce aud cuvantul “NU”, atunci nu trebuie decat sa fiti creativi, spune autorul Lou Harvey-Zahra.

NU= acces de furie (modul in care raspunzi copilul tau poate fi o formula, astfel incat sa eviti crizele si pastrand in acelasi timp limite).

Exista foarte multe moduri de a inlocui cuvantul “NU”. Fiti creativi, joaca un joc cu tine insuti, incearca sa eviti acest cuvant in preajma copilului.
L.H. Zahra ne spune ca evitarea cuvantului “NU” nu inseamna neaparat sa-i permiti copilului sa faca tot ce ii place. Coerenta este cheia.

Dupa cum spuneam si mai sus, atunci cand sunteti in graba, pentru a evita o comunicare de lunga durata alegeti sa spuneti “NU, nu ai voie, NU face asta…”. Daca esti creativ, toata lumea va fi fericita. “Vom vedea” este o fraza buna – ca un raspuns neutru in loc de NU. Pentru copiii mai mari, “NU” (combinat cu o scurta explicatie), poate fi utilizata mai des, pe masura ce copilul isi dezvolta abilitatile rationale.

Sfaturi utile pentru parinti:

Cu siguranta va fi nevoie de timp pentru ca acest procedeu sa devina un obicei, pentru a crea alternative la cuvantul “NU”. Mai jos va aratam cateva idei pentru a va ajuta cu raspunsuri creative:

  • “Da, cand termin cu…” Explicati cand se poate intampla, in cazul in care cererea nu se poate intampla imediat.
  • “Da, ce zici de asta…” Dati o alegere alternativa care sa fie mai mult in conformitate cu alegerile tale.
  • “Aceasta este o idee foarte buna, dar hai s-o facem…”Propuneti-i un alt timp ca alternativa.
  • “Lasa-ma sa-l pun aici, astfel incat sa ne amintim pentru mai tarziu”
  • “Bine, ce zici de…” Dati o alegere alternativa sau mai tarziu.
  • “Mi-ar placea s-o facem…” Din nou, explica un timp adecvat, sau o alegere alternativa care sa fie in favoarea dumneavoastra.
  • “Ooo, mai e si asta…” atunci cand raspunde la solicitarile unui joc.
  • “Inca un pic si gata”, atunci cand nu raspunde la dorinta ta de a manca, de exemplu.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Cititi si:

Depresia. Problema “mamelor perfecte”

Crizele copilului nu sunt asa rele precum par

Crizele copilului mic. Modalitati de a controla crizele copilului

Sursa: lifestyle.yahoo.com

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole