8.5 C
București
marți, februarie 27, 2024

De ce ai nevoie dupa nastere?

Nasterea este un proces complex, ce poate fi uneori traumatizant atat pentru mama, cat si pentru copil. Oricum, viitoarele mamici nu ar trebui sa isi faca prea multe griji, caci au fost inzestrate cu toate darurile necesare pentru a trece cu bine prin aducerea pe lume a pruncilor.

La ce sa te astepti dupa nastere? Exista o serie de lucruri de care vei avea nevoie pentru ingrijirea si hranirea bebelusului. Aceasta este cea mai simpla parte, caci adevarata provocare vine cand mama este pusa in fata prea multor pareri despre ce trebuie sa faca. Fiecare mama sa isi urmeze propriile instincte materne, sa se fereasca de prea multe pareri si sa aiba in vedere faptul ca nu s-a inventat o reteta unica pentru ingrijirea si cresterea copiilor. Fiecare copil este unic, complex si irepetabil in lume, ceea ce o face pe mama cea mai buna pentru copilul ei.

Orice lucru care ii poate face viata mai usoara mamei este binevenit, insa lucrurile nu trebuie sa inlocuiasca prezenta mamei din viata pruncului, mai ales in primele luni de viata. Chiar daca exista diferite gadget-uri care inlocuiesc prezenta parintilor, acestia nu trebuie inselati, copilul simte nevoia de respiratia calda a mamei, caci de la mama invata sa respire, sa isi regleze bataile inimii dupa cele ale ei. Are nevoie si de imbratisarea sigura si protectoare a tatalui. Este obositor, chiar extenuant, tocmai de aceea este recomandata nasterea naturala. Ea aduce imense beneficii atat mamei, cat si copilului. La nastere, copilul intra in contact cu bacteriile de la mama, iar asta ii stimuleaza sistemul imunitar. Este primul stimul al imunitatii extrem de important pentru sanatatea copilului pentru intreaga viata.

Pentru mama, aceasta experienta unica este foarte importanta pentru legatura pe care o va avea cu propriul copil. Prin travaliu si dureri corpul se extenueaza enorm, iar dupa nastere va elimina o doza mare de oxitocina (hormonul atasamanetului), substanta ce o va ajuta pe aceasta sa reziste mai bine perioadei de dupa nastere. Noptile nedormite, alaptatul, urletul si micile probleme care se ivesc in primele saptamani de la nastere vor fi mult mai usor de traversat dupa nasterea naturala. In plus, corpul isi revine mai usor, copilul se adapteaza mai repede, caci a fost pregatit pentru venirea pe lume prin travaliu.

Ce trebuie sa stii despre alaptare

Mamele au nevoie mai ales de oameni care sa o incurajeze sa aiba incredere mare in propriile instincte. Medicul pediatru are un rol important, acesta trebuie sa fie sprijin si pentru mama si pentru copil. De multe ori mamele nu sunt instruite cum trebuie despre cum se face alaptarea in mod corect, de aceea deseori se intampla sa piarda laptele sau sa intre in stari de depresie.

De la biberoane si tetine la pompe de san si sterilizatoare, toate acestea sunt necesare dupa nastere. Cu toate acestea, este foarte important ca mamele sa stie ca cea mai buna metoda de hranire a bebelusului este la san. Laptele de la san este la temperatura perfecta pentru bebelus, iar sanul ofera protectie garantata impotriva bacteriilor, deci nu trebuie sterilizat decat cu un pic de apa calda si sapun.

Un alt lucru ce trebuie mentionat este faptul ca suplimentul de lapte nu este neaparat necesar daca bebelusul suge de la san. In primele luni de viata, bebelusul suge mai des pentru ca nu are putere sau adoarme imediat, ci nu pentru ca nu se satura cu laptele de la san. Laptele de la sanul mamei este special creat pentru copilul care a stat in burtica, deci este singurul lapte de care are nevoie. In plus, laptele va curge mai bine daca bebelusul este pus mereu la san, pentru a declansa mai usor scurgerea laptelui. Exersand, pruncul va invata cum sa suga, va prinde putere si laptele va curge din belsug.

Alaptarea suplimentara atunci cand nu este cazul (si de cele mai multe ori nu este cazul) nu face decat sa opreasca lactatia naturala a mamei si sa priveze copilul de hrana de calitate. Chiar daca pruncul a venit pe lume prin nastere naturala sau cezariana, curgerea laptelui se declanseaza prin alaptarea la san. Nu va iesi din prima, dar exercitiul este mama invataturii. Nou-nascutii plang destul de des inainte si dupa alaptare, iar aici pot fi mai multe probleme. Fie este vorba de faptul ca laptele curge prea mult si nu poate suge pentru ca se ineaca, iar mama trebuie sa se mulga putin inainte pentru a inmuia sfarcul. Fie este vorba ca nu poate apuca sfarcul cum trebuie si atunci e bine sa existe un ajutor. Fie ca este vorba de colici, dar acestia sunt normali si au menirea de a-i ajuta sa isi formeze sistemul digestiv, iar in acest caz e bine sa fie linistit bebelusul inainte de a fi pus la san. Mulgerea si alaptarea la biberon pot fi o alternativa excelenta cand cel mic nu poate suge direct.

Atunci cand mamele au nevoie de odihna, o pompa de san si un biberon fac minuni. Este esential ca mama sa aiba parte de aceste pauze, insa nu este cazul sa se exagereze, alaptarea direct de la san este cea mai buna pentru cel mic.

Lucruri de care ai nevoie pentru bebelus

Camera copilului sau spatiul special amenajat pentru copil sunt esentiale. Chiar daca vei simti nevoia sa stai mai mult cu el, bebelusul are nevoie de spatiul lui, de intimitatea lui, de momente de singuratate. De preferat este sa existe camera separata pentru copii, acesta este spatiul in care ei isi vor crea viata si se vor simti confortabil pe masura ce vor creste. In afara de un CD player pentru muzica ambientala inainte de culcare, in camera copiilor nu ar trebui sa fie puse alte aparaturi, precum TV, calculator, tablete, telefoane. Toate acestea radiaza intr-o masura mai mica sau mai mare. Camera trebuie sa fie dotata cu: patut cu saltea, dulap, masa de infasat. Nu se tin plante sau vaze cu flori in camera nou-nascutilor si nici nu se pun haine la uscat in acest spatiu. Polenul sau vaporii cu detergent pot da alergii.

Produse de ingrijire:

  • saltea pentru masa de infasat;
  • scutece de panza, foarte bune pentru imbracarea saltei unde se va schimba bebelusul;
  • scutece;
  • servetele umede (ce pot fi inlocuite cu succes de panza inmuiata in ceai de musetel, sunt foarte eficiente pentru iritatia bebelusului);
  • prosoape de bumbac, moi;
  • hainute de bumbac, usor de imbracat;
  • 2-3 paturici din bumbac moi;
  • unguent pentru iritatii (galbenele sau nalba, dintre cele mai bune);
  • produse cosmetice fara substante chimice pentru ingrijirea pielii si pentru baita;
  • betisoare de urechi cu opritor, care nu se vor folosi zilnic, ci o data pe saptamana;
  • tampoane sterile pentru toaleta ochilor cu ser fiziologic;
  • spirt;
  • cadita de baie, pe care sa se puna un scutec de panza sau prosop moale;
  • termometru;
  • aspirator nazal;

Produse pentru alaptare:

  • 2-4 biberoane;
  • incalzitor si sterilizator – AICI gasesti o gama intreaga de sterilizatoare pe gustul tau;
  • pompa de san manuala sau electrica;
  • tampoane pentru san;
  • sapun natural special pentru sterilizarea sanului inainte si dupa alaptare;
  • unguent natural pentru posibilele rani ale sanilor de la alaptat sau pentru inmuierea sfarcurilor;

Diverse:

  • sling sau port-bebe pentru plimbari in aer liber in primele luni;
  • scaun de masina;
  • suzeta – chiar daca ajuta pentru o scurta perioada de timp, aceasta provoaca dependenta. Bebelusii isi sug degetele oricum pentru a se linisti si dupa aceasta perioada uita de degetele, deci suzeta poate fi evitata.
  • Jucarii – de preferat din materiale cat mai naturale, mai mari si mai moi;

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole