Curry. Condimentul care face minuni pentru sanatatea noastra

Curry pudra

Curry este un condiment foarte folosit in bucatariile asiatice. Praful de curry a fost inventat de colonistii englezi din India in incercarea de a cuprinde diversitatea bucatariei indiene intr-un singur mixt.  

Exista diferite amestecuri de curry, ce variaza de la dulce pana la picant. Pentru ca nu exista o reteta unica a acestei mixturi care poate cuprinde 10-20 de condimente (curcuma, ardei iute, ghimbir, usturoi, ceapa, coriandru, cardamom, chimen, scortisoara, fenicul, asafoetida, cuisoare, sare, semințe de muștar, etc.), e greu de indicat o formula de prezentare unica.

Dupa cum spuneam si mai sus, curry este un condiment foarte apreciat, insa putini stiu ca acesta este foarte benefic pentru sanatate. Inca din antichitate, curry se folosea pentru tratarea inflamatiilor, in special a celor cauzate de artrita.

Curry contine proteine, vitamina A, vitamina C, vitamina B3 si vitamina B3, vitamina B6, fier, zinc si potasiu. De asemenea, cercetarile arata ca acest condiment contine si antioxidanti, substante recunoscute pentru proprietatile lor anticancerigene.

Iata mai jos ce afectiuni poti trata consumand curry:

-Curry poate reduce riscul aparitiei cancerului. Acesta actioneaza ca un antiinflamator si reuseste sa distruga celulele anormale din organism, care prezinta un risc crescut de a se transforma in tumori. Potrivit BBC, in prezent, 40 de voluntari, bolnavi de cancer de colon, internati, vor primi pastile cu curcumin inaintea inceperii chimioterapiei. Dupa efectuarea studiilor de laborator, pe soareci, oamenii de stiinta britanici au constatat ca tratamentul care imbina chimioterapia cu pastilele de curcumin este de 100 de ori mai eficace. Rezultatele studiului vor fi date publicitatii in curand.

-Datorita continutului de antioxidanti si compusi antiinflamatori, consumul de curry imbunatateste functia cognitiva si functiile inimii.  Medicii recomanda celor care au suferit interventii chirurghicale pe cord sa consume acest condiment, pe langa tratamentul medicamentos.

-Consumul de curry poate tine sub control diabetul. Continutul bogat de curcumin imbunatateste modul de functionare a beta-celulelor aflate in pancreas care produc insulina.

-Un alt beneficiu pe care curry il are este acela de reducere a colesterolului si de digerare a alimentelor grele.

-Curry ajuta la intarirea sistemului imunitar. Datorita continutului mare de vitamina C, A si B6, curry imbunatateste imunitatea organismului si lupta cu infectiile.

-Curry este recomandat in afectiunea sindromului de colon iritabil. Cercetarile arata ca acesta are capacitatea de a reduce durerile intestinale si cele aparute in urma spasmului vezicii biliare.

-Curry ajuta in curele de slabire. Consumat cu regularitate, curry  stimuleaza metabolismul si ajuta organismul sa arda mai multe grasimi, intr-un timp mult mai scurt.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

 

You may also like...