15.7 C
București
joi, martie 28, 2024

Curiozitati despre corpul omenesc (II)

Corpul omenesc reprezinta un mecanism absolut minunat. Exista multe curiozitati despre acest mecanism, noi va redam doar cateva dintre cele mai interesante.

Curiozitati despre corpul omenesc – Organe si oase

Amprentele se mai numesc si dermatoglife si au aspect si dispozitie unica, deci nu exista doi oameni asemanatori din acest punct de vedere.

Rinichii sunt organe duble, simetrice, au forma bobului de fasole, masoara circa 12x6x3 cm si cantaresc intre 120 si 200 de grame. Fiecare rinichi contine cam 1 milion de nefroni, unitate anatomica si functionala a rinichiului. Nefronii au rol de a filtra sangele, a-l depura si a forma urina definitiva.

Cantitatea de sange care trece prin rinichi in 24 de ore este de 1700 de litri. Din acest volum imens se formeaza cam 150 de litri de urina primara, care se reabsoarbe in sange, ca in final in 24 de ore sa se elimine cam 1,5 litri de urina definitiva. Rinichii fac munca cea mai grea, ei curata gunoaiele si otravurile din hrana noastra zilnica.

Coloana vertebrala este formata din 33 de vertebre, numarul anilor lui Iisus pe pamant. Numarul total al oaselor din corp este de 206, ele fiind unite intre ele prin articulatii. Sistemul osos are rol de adapostire a maduvei hematogene, de unde ia nastere sangele purtator de viata.

La miscarea de ingenunchiere participa aproape toti muschii, practic, toate segmentele corpului.

Firele de par sunt intr-o permanenta reinnoire – 85-90% cresc cu aproximativ 0,3 mm pe zi, 9-15% au crestere intrerupta, iar 1% sunt in repaus, cu eliminarea firului vechi si aparitia unui mugur pilar nou.

Curiozitati despre corpul uman – Dezvoltarea fiintei umane

In primul an de viata, cresterea se face intr-un ritm foarte alert, aceasta triplandu-se fata de greutatea de la nastere. La varsta adulta, greutatea este de 20 de ori mai mare decat la nastere.

Explicatia faptului ca in timpul alaptarii femeia nu ramane gravida – in timpul alaptarii, hormonul de luteinizare dispare, deci nu exista ovulatie, corp galben. Concentratia de foliculina este stabila si deci nu apare menstruatia. Daca endometrul este in repaus, o noua sarcina nu este posibila.

Despre actul nasterii se stie ca are patru perioade: dilatatia, care dureaza intre 6 si 12 ore, expulzia fatului, care tin 1-2 ore, expulzarea placentei, intre 15-60 minute si consolidarea hemostazei, care dureaza 2-4 ore. Cu toate acestea, momentul declansarii travaliului este un mister si nu poate fi prevazut. Mecanismul declansarii travaliului nu este cunoscut.

Vezi si:

Ce se intampla cu corpul tau daca mananci timp de 1 luna ghimbir?

Creste imunitatea corpului in mod natural!

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole