Cura de detoxifiere, pe pasi. Cat de des trebuie sa-ti cureti organismul de toxine

cura-de-dezintoxicare

Cura de detoxifiere este un regim pe care ar trebui sa il urmeze toti oamenii de cate 2 ori pe an, de preferat primavara si toamna. 

Trebuie stiut ca, in general, nu se incepe niciun tratament naturist daca nu se face inainte o cura de detoxifiere.

Iata pasii esentiali pentru o detoxifiere ca la carte:

1) CLISMA

Cura se va incepe cu clisme zilnice. Clismele se vor face cu apa calda la temperatura corpului (preferabil cu ceaiuri din plante) si se va face cu irigatorul. Este bine sa se faca timp de o saptamana.

Plante indicate pentru a se face clisme sunt: albastrele, anason, anghinare, arnica, boz, brad, brusture, cerentel, chimen, cicoare, cimbru, ciubotica cucului, coada calului, coada soricelului, cretisoara, crin, dovleac, dud, fasole, fenicul, frag, galbenele, gorun, gutui, iarba grasa, iasomie, in, isop, levantica, leustean, lichen de islanda, limba mielului, lumanarica, mac, maces, marar, merisor, mesteacan, musetel, nuc, obligeana, osul iepurelui, paducel, papadie, patlagina, patrunjel, pelin, pin, pir, plamanarica, plop, porumbar, rachitan, ricin, roiba, roinita, salcie, salcam, salvie, sapunarita, scai vanat, schinel, sclipeti, sanzaiene, soc, stejar, stanjenel, strugurii ursului, sulfina, talpa gastei, tataneasa, traista ciobanului, trandafir, trei frati patati, trifoi, troscot, turita mare, unguras, urzica, urzica moarta alba, volbura, zmeur.

In general la 1 litru de apa se pun 4 linguri de planta. Plantele maruntite se pun in apa clocotita. Semintele si radacinile se pun si se fierb timp de 10 minute. Se strecoara si apoi se face clisma la temperatura corpului cu jet nu prea puternic. Se face in fiecare zi una timp de 10 zile consecutiv.

2) DIETA
In perioada curei nu se vor consuma absolut deloc produse din carne, lapte sau altele produse de animale, ci numai hrana vegetala si ar fi bine ca cel putin 10 zile sa nu se consume preparate termic nici macar legumele si fructele. Pentru cei care executa munci grele cu eforturi fizice mari este foarte indicat sa consume sucuri de legume si fructe pentru ca acestea intra in circuitul sanguin la 15 minute de cand au fost inghitite si sunt foarte utile.

3) CONSUMUL DE APA
In timpul curei se va consuma zilnic 2 litri de apa sau ceaiuri din plante medicinale. Este foarte important ca cel putin aceasta cantitate de apa sa se bea zilnic pentru ca altfel organismul nu poate sa se scape de toxinele acumulate in cursul anului.
Atentie insa ca apa contine foarte multi microbi de multe feluri si o serie de substante care le ia din tevile de canalizare (de pe conductele de apa) sau chiar din sursa de apa. Incercati si lasati un litru de apa peste noapte si veti descoperii pe fundul vasului o serie de depuneri. Acestea se acumuleaza in organism si pot produce foarte multe afectiuni.
O alta varianta este sa adaugi argila (orice culoare, mai putin cea alba) in apa. Se va pune 1 lingura de argila la fiecare litru de apa si se lasa timp de 24 ore, timp in care argila are posibilitatea sa distruga germenii patogeni din apa si sa adauge in aceasta apa o serie de substante minerale. Jean Valnet renumitul fitoterapeut medic francez spune ca argila este asa de inteligenta incat ea singura stie sa se duca exact in locul unde este nevoie de ajutorul ei si in cantitatea care este necesara organismului. Practic nu exista afectiune in organism care sa nu fie ajutata sa se vindece cu argila. Este poate cea mai simpla si mai eficienta metoda de decontaminare a apei si totodata cu aceasta se ajuta organismul in orice situatie.

4) CEAIURI DEPURATIVE

Nu trebuie sa se omita ca in timpul curei de detoxifiere sa se consume de asemenea ceaiuri din plante medicinale care ajuta foarte mult la curatirea organismului de toxine. Acestea se pot consuma in orice cantitate. Nu uitati ca daca organismul primeste suficiente lichide defecatia este mult usurata si nu raman o serie de toxine in organism datorita stagnarii materiilor fecale si de asemenea se evita formarea hemoroizilor si a altor afectiuni.

De asemene,a sa nu se uite ca fibrele vegetale sunt acelea care ajuta organismul si sunt utile in prevenirea cancerului de colon sau cu alte localizari digestive.

Se vor putea folosi ceaiuri din urmatoarele plante medicinale: albastrele, angelica, asmatui, banuti, babornic, boz, brustur, castravete, ceapa, cicoare, coada calului, coada soricelului, crusin, curcubetica, dovleac, dracila, drobita, fasole, fenicul, frasin, fumarita, grau, hrean, iarba neagra, in, lemnul domnului, lemn dulce, leurda, leustean, limba mielului, maces, maslin, micsunele ruginite, mur, mustar alb, mutatoare, nalba, nasturel, obligeana, papadie, paducel, patlageaua rosie, patlageaua vanata, pedicuta, pelin, pepene galben, pir, porumb, praz, priboi, prun, ricin, rozmarin, roinita, salata, secara, sfecla rosie, soc, soia, spanac, stanjenel, sofranas, stevie, talpa gastei, toporas, trandafir, trei frati patati, untul pamantului, urzica, urzica moarta alba, varza, vita de vie, volbura, zmeura.

Este indicat sa se consume 2-3 cani de ceai pe zi din una sau mai multe din plantele de mai sus. Este foarte bine sa nu se consume perioade lungi (peste 3 saptamani) ceai din aceiasi planta. Este indicat ca dupa 2-3 saptamani sa se schimbe plantele care s-au folosit cu altele. Se poate face in acest fel tratament permanent ani de zile cu efecte benefice pentru organism.

Detoxifierea cu castraveti

Castravetele este unul dintre cele mai simple depurative si unul dintre cele mai puternice. Consumul castravetelui crud in diferite salate ajuta la curatirea organismului.

Detoxifierea cu cicoare

Florile de cicoare se culeg si se usuca- se pot folosi tot anul sub forma de praf (1 lingurita) care se va pune sub limba pentru 5 minute apoi se inghite cu putina apa. Planta proaspata se poate folosi la salate de cruditati in orice cantitate. La fel se va culege, se spala apoi se pune pe ea putin suc de lamaie, pentru a nu fi parea amara.
-Planta uscata- 1-2 lingurite se pune la 250 ml apa clocotita si apoi se acopera pentru 15 minute. Se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Daca se foloseste si radacina atunci se va fierbe timp de 10 minute apoi se strecoara si se consuma.
-Radacina uscata si prajita la cuptor pana se inchide la culoare. Se macina cu rasnita de cafea si se face cu ea cafea asa cum se face cafea cu praf din boabe de cafea. Are un gust care seamana cu cafeaua insa este mult mai sanatoasa decat cafeaua pentru organism. Si aceasta planta este una dintre cele mai bune plante care se poate folosi la detoxifierea organismului in special primavara.

Detoxifierea cu papadie

Cea mai simpla metoda de folosirea papadiei primavara este sa se consume tijele florale de papadie inainte de aparitia florii. Se rupe tija si se spala, apoi se consuma zilnic dimineata 10 tije florale timp de 20-30 zile. Acestea ajuta sa se curete organismul de toxine, scade glicemia si reduce nivelul colesterolului din sange. Este unul dintre cele mai eficiente depurative.
Radacina si frunzele tinere primavara. Se culeg, se spala bine apoi se pune putin suc de lamaie peste ele si se lasa timp de 30 minute, pentru a mai scadea din gustul amar pe care-l are. Se poate consuma zilnic in orice cantitate.
-Planta cu radacina uscata se poate sa se usuce ca sa o aveti tot anul. Se culege cu radacina cu tot cu ajutorul unui harlet si apoi se spala si se taie in bucati pentru ca sa se usuce mai repede si sa nu se altereze in procesul de uscare. Se poate folosi sub forma de praf care se face cu ajutorul rasnitei de cafea apoi se cerne. Se pune sub limba o lingurita apoi se inghite cu putina apa. Se poate face acest lucru de 3 ori pe zi cu 15 minute inainte de fiecare din cele 3 mese principale.
-Planta uscata si maruntita se va pune 1-2 lingurite la 250 ml apa si apoi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoara si se pot consuma 3 cani pe zi. Este preferabil sa se consume inainte de masa.

Detoxifierea cu urzica

Se poate folosi sub forma de suc de urzica. Pentru aceasta se culeg urzici proaspete, se spala si se lasa umede putin. Se pun in storcatorul de fructe si se obtine un suc. Din reziduuri se mai pune putina apa pe el si se mai trec o data prin storcator. In general din 500 g de urzici proaspete se poate obtine 200 ml de suc.
-Planta uscata se face praf si se pune sub limba dupa ce s-a cernut cate 1 lingurita de 3 ori pe zi.
-Planta uscata 2 lingurite se pun la 250 ml apa clocotita si se acopera pentru 15 minute. Se strecoara, apoi se beau 2-3 cani de ceai pe zi.
-Radacina plantei este si ea utila. Se pune 1 lingurita de radacina maruntita la 250 ml apa si se fierbe timp de 10 minute. Se strecoara si apoi se poate consuma 2-3 cani pe zi.
-Semintele plantei maruntite sunt de asemenea utile. Se macina si se pun apoi 1 lingurita la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute apoi se bea 2-3 cani pe zi.
-Se poate folosi ca adaos la orice mancare care se consuma zilnic fara sa produca nici un efect secundar si ajutand la purificarea organismului, refacerea sangelui, reducerea colesterolului si a glicemiei. Se poate folosi timp indelungat.

Uleiul vegetal – cel mai bun ulei este uleiul preparat prin presare la rece. Se poate lua in fiecare seara cate 1 lingura. Dupa ce se ia aceasta lingura se ia putin suc de lamaie care ajuta sa „taie” greata care poate fi prezenta. Acest ulei ajuta organismul la curatirea lui de eventualele toxine care ar putea ramane stagnante in colon sau chiar la o evacuare a bilei mai usoara, ajutand de fapt si la curatirea ficatului. Se va face in cura de minimum 15 zile. Se va putea folosi orice ulei vegetal presat la rece (masline, dovleac, soia, germeni de grau, floarea soarelui, etc).

Ce se mai poate consuma: in timpul curei este foarte indicat sa se consume cereale incoltite zilnic si foarte multe legume si fructe crude si cat mai proaspete. Se pot de asemenea folosi sucuri de legume si fructe in orice cantitate.

Durata curei de detoxifiere.
In functie de afectiunea care exista se poate ca aceasta cura sa se intinda de la 10 zile la 30 zile sau chiar mai mult. Medicul specialist poate sa va indice in fiecare caz in parte cat timp este indicat sa faceti cura aceasta.

 

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist

 

You may also like...