20.1 C
București
joi, martie 28, 2024

Cura cu struguri si efectele ei miraculoase

Datorita proprietatilor lor terapeutice, strugurii au devenit in zilele noastre si materie prima pentru medicamente. Studii riguroase, facute in laboratoare si clinici de prestigiu din lume, demonstreaza ca o cura cu struguri rivalizeaza ca actiune terapeutica cu o intreaga industrie de medicamente.

O componenta intalnita din abundenta, mai ales in strugurii rosii si negri, quercitina, inhiba dezvoltarea melanoamelor maligne (una din cele mai invazive si mai greu de tratat forme de cancer), fiind si o speranta in tratarea tumorilor metastazate. Aceeasi quercitina este un protector al inimii, ajuta la mentinerea supletii vaselor de sange, intareste capilarele si incetineste considerabil procesul de imbatranire.

Resveratrolul, o alta substanta continuta de struguri, este un elixir mai ales pentru femei. Studii clinice aratand ca amelioreaza activitatea hormonala, fiind de un imens ajutor pentru reglarea ciclului menstrual, combaterea hirsutismului, a hipoplaziei mamare (insuficienta dezvoltare a sanilor), a infertilitatii si a menopauzei premature. De asemenea, aceasta substanta ajuta la prevenirea si combaterea cancerului la san si a tumorilor mamare in general.

Un sfat important este acela de a consuma strugurii cu tot cu coaja pentru a avea efectele terapeutice scontate. Totodata, daca vrem sa profitam din plin de valoarea acestui fruct, ar fi bine sa mestecam si samburii, care contin un ulei gras ce reduce colesterolul si mentine sanatatea vaselor de sange. Vezi si: Dulceata de struguri cu nuci. O reteta simpla si delicioasa

Cura cu struguri:

  • Daca vrei sa tii o cura de mare intensitate trebuie sa incepi cu o perioada „de incalzire” de 3 zile, in care se consuma progresiv: o jumatate de kilogram de struguri in prima zi, 1 kg in a doua zi, ajungandu-se la 1,5 kg in cea de-a treia zi. Dupa aceste zile in care ne obisnuim digestia si metabolismul cu strugurii, urmeaza 5 zile, in care se consuma numai si numai struguri, ca atare sau sub forma de suc (must). Se consuma in fiecare zi minimum 1,5 kg de struguri ori 1,2 litri de suc proaspat, cantitatea maxima fiind de 3-4 kg de struguri ori 2,4 litri de suc pe zi. Dupa ultima zi de cura ne reobisnuim gradat cu alimentele normale, consumand mai intai infuzii de plante indulcite cu miere si alimente usoare (supe de legume calde, cartofi fierti), ajungand in 3-4 zile sa ne alimentam normal.

-Recomandari cura cu struguri:

Singurul supliment care se permite pe parcursul curei sunt ceaiurile calde neindulcite de chimen, menta piperata ori cimbrisor pentru a va incalzi corpul (care in aceasta perioada este mai sensibil la frig) si pentru a combate eventuala diaree sau crampele abdominale.

-Efecte cura cu struguri:

Cura de mare intensitate este o veritabila matura pentru organism, ne curata de toxine, elimina prompt obezitatea, regleaza metabolismul, intareste sistemul cardiovascular. Cura cu struguri curata si infrumuseteaza tenul si pielea, combate acneea, eruptiile cutanate, ajuta la vindecarea dermatozelor, rebele la alte forme de tratament. In urma proceselor de dezintoxicare declansate prin aceasta cura, pielea devine stralucitoare si catifelata, iar surplusul de greutate este cu usurinta eliminat.

  • Daca optezi pentru o cura de intensitate medie trebuie ca timp de 2 zile pe saptamana nu se consuma nimic altceva decat struguri: 1,5 – 3 kg pe zi.  Ziua de cura incepe intotdeauna la ora 0 si se termina la ora 0 a zilei urmatoare. Este bine ca zilele de cura sa nu fie la o distanta prea mare una de cealalta, repausul de o zi intre ele fiind suficient (cele mai convenabile zile s-au dovedit a fi cele de vineri si duminica – cand programul este mai lejer).

-Recomandari:

Cura de doua zile pe saptamana trebuie tinuta o luna. Veti vedea ca, in acest rastimp, organismul va cere instinctiv alimente mai usoare si mai bogate in vitamine si minerale (fructe, legume, lactate proaspete), ceea ce va va ajuta sa slabiti armonios. In cazul in care apar probleme, cum ar fi usoara diaree sau crampele, puteti consuma in ziua de cura mici cantitati de ceai de chimen ori menta, neindulcite. La iesirea din cura introduceti painea prajita, orezul, aperitivele uscate.

-Efecte:

Scaderile in greutate sunt mai putin spectaculoase ca la cura precedenta, dar daca intre zilele de cura mentineti o alimentatie regulata (fara suplimente intre mese) si usoara (fara prajeli, carne, dulciuri suculente) veti scadea incet si sigur in greutate 1-3 kg pe saptamana. In rest, se mentin efectele de la cura precedenta, dar ceva mai reduse.

  • Daca alegi varianta cea mai usoara, se vor putea consuma si alte alimente in afara de struguri. Cantitatea de struguri creste gradat astfel: in prima zi se consuma o jumatate de kg de struguri, repartizati la cele trei mese principale (de exemplu, cate un ciorchine inainte de fiecare masa). A doua zi se va consuma cu o jumatate de kg mai mult, deci un 1 kg de struguri, repartizati la mesele principale. Se creste cu cate o jumatate de kg pe zi, asa incat, in a sasea zi, se ajunge la 3 kg de struguri, repartizati la cele trei mese principale. Se mentine aceasta cantitate timp de inca 3 zile (deci in zilele 7, 8, 9), dupa care se revine la alimentatia normala.

-Recomandari:

Strugurii se consuma intotdeauna inainte de masa, fiind repartizati echilibrat, asa incat sa nu ajungem sa mancam la cina 2 kilograme de struguri, in timp ce in restul zilei ne-am delectat cu toate bunatatile, in afara de struguri. Intre mese nu se mananca nimic. Mesele se iau pe cat posibil la aceeasi ora. Cura se poate repeta dupa trei zile de pauza.

-Efecte:

Scaderea in greutate este lenta, dar sigura, cu conditia sa nu facem abuzuri alimentare. Strugurii (mai ales cei dulci si cu un parfum fin, gen Hamburg) sunt printre putinele fructe al caror consum nu produce o crestere spectaculoasa a poftei de mancare. Datorita faptului ca sunt bogati in zaharuri foarte usor asimilabile, consumarea lor elimina prompt starile de slabiciune (provocate de scaderea glicemiei), care apar frecvent in curele de slabire. Mai mult, s-a constatat o actiune echilibranta la nivel nervos, ce are drept efect eliminarea nevoii imperioase si maladive de a manca pe durata curei. Persoanele care au un apetit „taios”, care nu rezista la regimuri mai radicale (cum ar fi postul negru), pot apela cu incredere la aceasta cura, impunandu-si doar sa manance la ore regulate si sa inceapa fiecare masa, conform prescriptiei, cu struguri.

Toate cele trei cure cu struguri vizeaza explicit o scadere mai mult sau mai putin brusca in greutate. Important este ca, pe langa acest efect, se produce si o eliminare masiva a toxinelor din corp, care va favoriza apoi mentinerea greutatii in limitele pe care le dorim.

In formele usoare de hipertensiune, cura cu struguri este un remediu excelent si foarte bland. Ea nu le este insa recomandata celor cu hipertensiune grava, carora medicul le-a contraindicat aportul de lichide in organism.

Contraindicatii la cura cu struguri

Bolile in care este strict contraindicata cura cu struguri sunt: diabetul, problemele renale grave, hipertensiunea grava, retentia de apa in tesuturi, colita de fermentatie, diareea cronica.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole