18.1 C
București
luni, aprilie 1, 2024

Cum tratam ranile provocate prin taiere

Ni se intampla tuturor sa ne accidentam si sa nu stim cum sa reactionam, cum sa tratam. Cel mai important aspect este acela ca ranile de la nivelul pielii sa fie curatate cu atentie, cat mai devreme posibil, pentru a reduce riscul de infectie si cicatrizare. Mai jos, ti-am pregatit cateva sfaturi despre cum tratam ranile provocate prin taiere.

Cum tratam ranile

Cand rana este superficiala, hemoragia se opreste daca se exercita o presiune cu o batista umezita cu tinctura de iod sau spirt medicinal.

In cazul unei rani adanci, primul ajutor se acorda in functie de natura hemoragiei: arteriala sau venoasa. Daca sangele este inchis la culoare si se prelinge din rana fara presiune, atunci el provine dintr-o vena. In acest caz, cand rana se afla la maini, ori la picioare, se poate aplica pe membrul respectiv un garou improvizat dintr-o fasa tifon sau chiar o curea. Garoul se fixeaza sub plaga si se strange pana se opreste sangele. Apoi se face dezinfectarea si pansarea ranii.

Daca sangele este de culoare rosu deschis si se scurge cu presiune, provine dintr-o artera. In acest caz se va aplica un garou deasupra plagii. Pana la gasirea garoului altcineva va exercita o presiune puternica asupra ranii, pentru a impiedica pierderea unei cantitati mari de sange. Victima va trebui trimisa la spital fara a desface garoul.

La aplicarea garoului se va nota ora exacta si daca nu se poate ajunge in timp de 2 ore la spital se va lasa sa curga putin sange la 2 ore pentru a nu se obtura ireversibil artera sau vena. Dupa care se pune din nou garoul.

Ranile se vor spala cu ceaiuri medicinale sau apa fiarta si racita si sapun. Cel care panseaza se va spala obligatoriu cu apa cu mult sapun pe maini.

Cum se procedeaza la curatarea ranii:

Rana va fi spalata cu apa fiarta si racita sau ceaiuri din plante medicinale sau cu apa oxigenata sau alt dezinfectant. De asemenea, se poate folosi sapun la spalarea ranii.

Din cauza iritatiei si usturimii pe care o produce in cazul ranilor mari pentru dezinfectarea marginilor ranii nu se va folosi tinctura de iod, alcoolul, etc. decat pentru dezinfectia marginilor plagii. Daca nu exista in casa praf de antibiotic care se presara pe rana se va pune praf din plante medicinale sau propolis.

Se pot trata cu infuzie de sunatoare si muguri de plop cate 1 lingurita din fiecare la o cana cu apa clocotita.

Cum se bandajeaza rana:

Dupa curatare, se aplica un pansament curat cand rana devine uda sau unsuroasa, pentru a preveni infectia. Daca bandajul se lipeste de o crusta, acesta se indeparteaza sub apa calduta, pentru inmuierea sa si indepartarea cu usurinta. Se poate folosi un bandaj neadeziv la rana, daca este posibil.
La nevoie se poate folosi o banda adeziva, numita bandaj in fluture, pentru mentinerea marginilor ranii in contact. Acesta se pozitioneaza totdeauna pe lungimea ranii si nu pe latimea acesteia, pentru a mentine marginile apropiate.
Bandajul se poate indeparta atunci cand rana este mentinuta curata si nu se poate irita.

Despre sutura ranii:

Pentru a stii daca este nevoie sau nu de sutura se face urmatorul test: dupa spalarea ranii si oprirea sangerarii, se apropie marginile ranii, iar daca acestea se apropie si arata bine, se ia in considerare sutura. Daca s-a luat aceasta decizie, se evita aplicarea de antiseptice sau unguente cu antibiotic, pana dupa prezentarea la medic.
Ranile cu un risc ridicat de infectie se sutureaza in primele 6 ore de la accident. Uneori o plaga cu un risc crescut de infectie nu se coase in primele 24 de ore sau nu se coase deloc, pentru a se permite un tratament antibiotic la inceput ce previne infectia.
O rana produsa prin taiere se poate sutura in primele 12-24 de ore de la producere, in functie de localizarea acesteia.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole