26.9 C
București
luni, aprilie 1, 2024

Cum tratam constipatia copilului

Ati observat de curand cum copilul dumneavoastra plange atunci cand sta pe olita, se vaita de dureri de burtica si balonare sau ca, uneori, are scaunul foarte tare si cu sange? Toate aceste simptome reprezinta constipatia copilului.

Constipatia apare atunci cand scaunul devine tare si greu de eliminat. Daca scaunul este eliminat foarte usor, chiar daca au trecut 3 zile de la ultimul scaun nu inseamna ca micutul este constipat.

Un nou nascut poate elimina de la unul la 4-5 scaune pe zi. Copiii alaptati la san pot avea scaune dese, cam dupa fiecare alaptat, dar nu este neaparat o regula.
Constipatia poate aparea cand copilului ii este intrerupta alaptarea la san, mai ales in primele 2-3 saptamani, iar pentru asta s-ar putea sa fie necesar sa se adauge mai multa apa la formula de alaptare a copilului pentru a inlatura constipatia.

Multi copii devin constipati pe parcurs. Aceasta nu este de durata si nu cauzeaza probleme pe termen lung. Tratamentul la domiciliu este de multe ori tot ceea ce este nevoie pentru a scapa de constipatie.

Tratamentul constipatiei la copii

In principiu exista trei tratamente:

Un supozitor cu glicerina sau laxativ pentru a goli intestinele. Acestea sunt in regula, dar ar trebui utilizate sub stricta supravegherea si indrumare a medicului pediatru. El stie exact cat si cum ar trebui urmat acest tratament;

O dieta bogata in fibre cu o cantitate mai mare de lichide. Trebuie sa le dati copiilor multe fructe si legume, cereale bogate in fibre, paine din cereale integrale si o varietate de fasole si alte legume, cum ar fi nautul si lintea.

Alte surse foarte bune si pe placul copiilor mai sunt si floricelele de porumb care ajuta foarte bine la digestie (pentru copiii care au implinit deja varsta de 2 ani) si produsele probiotice, cum ar fi iaurtul. Nu uitati sa-i dati copilului mai multe lichide!

Puneti copilul la olita in mod regulat. Incurajati-va copilul sa foloseasca mai des olita, dimineata si dupa fiecare masa.

Cele mai bune sucuri din fructe pentru inlaturarea constipatiei, daca bebelusul este mai mare de 6 luni, sunt: sucul de mere, pere sau prune.

Pentru copiii de peste 1 an, poti adauga doua mese/zi cu fructe ca: piersicile, perele, merele, caisele, smochinele si trei mese pe zi cu legume ca: fasolea uscata, mazarea, broccoli sau conopida alaturi de paine integrala.

Daca toate aceste sfaturi nu dau rezultate, iar copilul are in continuare dureri rectale, incercati sa-i faceti o baie calda/fierbinte pentru a ajuta musculatura sa se relaxeze sau prezentati-va urgent la un medic specialist.

Daca bebelusul dumneavoastra a trecut prin asa ceva nu ezitati sa ne spuneti cum ati reusit sa treceti peste acest obstacol.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Cititi si:

Porumbul, medicament universal. Benefic de la bob pana la cenusa de cocean

Sanatate de la A la Z. Care sunt beneficiile si proprietatile legumelor si fructelor

Mierea de albine. Medicamentul natural din stup

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole