15.1 C
București
joi, martie 28, 2024

Cum se tratau locuitorii din zona Vrancei cu leacuri stramosesti

Fiecare regiune e tarii noastre are propriile sale leacuri de vindecare a bolilor. Este vorba despre acele leacuri transmise din generatie in generatie cu ajutorul carora bunicii si strabunicii nostri si-au vindecat bolile. Iata o parte dintre ele, cele care sunt si astazi intalnite in randul taranilor din zona Vrancei.

  • Pentru calmarea durerilor, in caz de fracturi sau luxatii: se puneau comprese, in mai multe straturi, din frunze de varza si hrean.
  • Pentru pastrarea sanatatii si prelungirea tineretii: se culegeau flori, frunze, radacini de plante de leac, din cele mai diverse soiuri. Dupa ce se uscau, se amestecau bine si se consumau in loc de apa. Cu cat erau mai multe plante, cu atat puterea infuziei era mai mare.
  • Pentru boli de inima: se facea o infuzie din flori si frunze de paducel. Paducelul e o planta puternica si nu se pun multe flori si frunze cand se prepara infuzia. Aceasta are un efect mai bun daca are o concentratie mai slaba. De asemenea, se putea face si o infuzie din fructe uscate de paducel care se consuma indulcita cu miere.
  • Pentru calmarea durerilor de cap: se leaga capul cu frunze de brustur sau cu frunze de hrean.
  • Pentru scaderea febrei: se infasoara corpul in frunze reci de brustur, varza proaspata sau hrean.
  • Pentru scaderea tensiunii: se pun la uscat ciorchini de caline. Cand calinele s-au stafidit pe jumatate, se culeg de pe crengute si se pun intr-un borcan in straturi alternative cu zahar. Straturile trebuie sa fie egale in grosime. Se lasa la macerat timp de 1 luna, la loc intunecos si apoi se mananca cate o lingurita din preparat pe zi. De asemenea, se poate mananca si 1-2 boabe de caline proaspete pe zi. Frunzele se schimbau cand incepeau sa se incalzeasca. De asemenea, se mai infasura si corpul in prosoape inmuiate in lapte dulce, rece, sau in otet de mere, iar compresele se schimbau cand se incalzeau.
  • Pentru calmarea durerilor de burta la copii mici: vrancenii preparau o infuzie dintr-o jumatate de lingurita de seminte de chimen, peste care toarnau o cana de apa fierbinte. Se lasa vasul acoperit 10 minute si apoi se strecura. Se dadea copilului sa bea de mai multe ori pe zi cate 1-2 linguri de infuzie. De asemenea, acestia mai opareau si cateva seminte de anason si se lasa vasul acoperit pana cand se racea infuzia, apoi indulceau cu miere si consumau de mai multe ori pe zi.
  • Pentru cresterea poftei de mancare la copii: fierbeau, timp de 15 minute, o lingura de floare de lumanarica intr-un litru de apa. Se lasa sa se raceasca si se da copilului sa bea cate o lingura de mai multe ori pe zi.
  • Pentru tratarea astmului si a bolilor de plamani: acestia preparau o infuzie din 2 linguri de planta uscata de trei frati patati sau flori de soc. De asemenea, vrancenii fierbeau la foc mic, intr-o jumatate de kilogram de untura, 8 mere rase. Cand se forma o pasta, se lua vasul de pe foc si se adauga in el 10 galbenusuri proaspete si o cana cu miere. Se amesteca bine toate ingredientele si se lasa la racit. Din aceasta compozitie, se mananca cate 4-5 linguri pe zi, cu paine de secara. In perioada in care se facea acest tratament, se bea mult lapte cald.
  • Pentru tratarea reumatismului: taiau radacina de tataneasa, o spalau si o puneau intr-o sticla pana la jumatate. Peste ea se adauga tuica de cereale, se astupa cu dop si se lasa la intuneric. Dupa 1 saptamana, se agita bine sticla si se putea folosi maceratul obtinut pentru comprese, care se aplica pe incheieturile dureroase. De asemenea, se faceau frectii dimineata si seara cu acest lichid. Vrancenii isi mai leagu locul dureros cu frunze de hrean sau frunze de brustur, puse in mai multe straturi sau isi faceau frectie cu tuica in care puneau la macerat radacina de matraguna.
  • Pentru eliminarea pietrelor de la fiere si ficat: in 2 l de vin alb puneau la macerat 500 g miere si 500 g leustean verde, tocat marunt. Se lasa la temperatura camerei timp de 1 saptamana, agitandu-se de mai multe ori pe zi. Dupa acest timp, se strecura si se bea din macerat cate un paharel de 50 ml, dupa mancare. Se bea de 3 ori pe zi, pana cand se termina cantitatea preparata. Tratamentul se facea de doua ori pe an, la interval de 6 luni.
  • Pentru tratarea bolilor de ficat: luau radacina si floare de lumanarica si o taiau marunt. La 1 litru de apa puneau 2 linguri de planta uscata maruntita si se fierbeau pana cand scadea lichidul la jumatate. Se beau in fiecare dimineata, pe stomacul gol, 100 ml din maceratul neindulcit si apoi se statea culcat pe partea dreapta o jumatate de ora. Maceratul trebuiea sa fie la temperatura camerei.
  • Pentru constipatie: se facea un amestec din ulei si moare, zeama de varza acra, puse in cantitate egala. Se bea cate un pahar, dimineata, pe stomacul gol. De asemenea, vrancenii mai mancau si varza acra taiata marunt si stropita cu ulei.
  • Impotriva caderii parului: puneau intr-o sticla radacina de rostopasca si turnau peste ea tuica. Se lasa 1 saptamana la macerat si apoi se ungea pielea capului cu maceratul obtinut. Se frictiona bine capul de 2-3 ori pe zi si apoi se aplica maceratul alcoolic de rostopasca.
  • Pentru tratarea ranilor si a arsurilor, vrancenii foloseau urmatoarele remedii:

-puneau pe arsura cartof crud, ras marunt si se schimba atunci cand acesta se incalzea. Cartoful trebuia sa fie cat mai rece pentru a calma durerea arsurii.

-spalau arsura cu infuzie de musetel si se ungeau cu un unguent obtinut astfel: se amesteca 100 ml tuica, fiarta de doua ori, cu 100 ml ulei rafinat si 2 lingurite de zahar, o bucata cat o nuca de ceara de albine si cu 2 bobite de tamaie. Se puneau toate intr-un vas, la foc foarte mic, si se amesteca incontinuu, pana cand tuica le dizolva pe toate si astfel se obtinea un unguent. Acesta se lasa la racit si se putea folosi atat pentru tratarea arsurilor, cat si pentru tratarea altor boli de piele. Inainte de a aplicarea unguentului, locul afectat trebuiea, neaparat, spalat bine cu infuzie de plante.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

sursa foto:  ziaruldevrancea.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole