Cum se face vinul din macese. Retete de la cunoscatori

cum-sa-prepari-vin-din-macese

Macesele sunt fructe cu un larg spectru de folosire, atat in scop terapeutic, cat si in scop alimentar. Din macese se pot prepara de la dulceturi la otet sau vin. Iata cum se face vinul din macese, pentru cine doreste sa incerce o reteta inedita.

Ca principale proprietati, macesele sunt: antidiareice, vitaminizante, vasodilatatoare arteriale, antiinflamatoare intestinale, antilitiazice, antitoxice, vermifunge, diuretice, depurative, aperitive, sedative. Ele sunt indicate in afectiuni, precum: enterocolita, afectiuni vasculare, viermi intestinali, inflamatii ale cailor urinare si renale, crestere, anemie.

Cum se face vinul din macese – o reteta simpla

Ingrediente:

  • 10 kg de fructe de macese
  • 35 de litri apa
  • zeama de la o lamaie
  • 12 kg de zahar

Mod de preparare. Fructele se spala bine, apoi se trec prin masina de tocat pentru zdrobire. Dupa zdrobire, fructele sunt introduse in damigene. 10 litri de apa se pun la foc, se adauga zaharul si zeama de la lamaie. Se lasa sa fiarba 10 minute, apoi se ia de pe foc, se adauga si restul de 2 litri de apa rece. Se toarna peste damigene, lasandu-se cam 10 cm la gura fiecarui recipient, pentru a nu da pe afara la fermentatie.

Recipientele se astupa cu dopuri de fermentatie si se lasa intr-un loc cu temperaturi de 18-20 de grade. Fermentatia dureaza cam 6-8 saptamani sau chiar mai mult, in tot acest timp este bine sa se amestece si sa se agite zilnic.

Fermentatia se termina cand drojdia si semintele se lasa la fund. Atunci se poate ca vinul sa fie trecut in recipiente mai mici sau sticle, care se astupa tot cu dop de fermentatia, caci aceasta va continua incet.

 Cum se face vinul din macese – reteta cu drojdie

Se ia o damigeana de 5 litri si se umple pana la jumatate cu macese spalate bine. Se umple cu apa calda, iar la final se adauga o bucata cat o maslina de drojdie de bere, dizolvata in apa. Daca se pune drojdie, nu mai este nevoie sa se adauge si zahar. Zaharul nu este recomandat pentru persoanele cu diferite afectiuni, asadar aceasta reteta este foarte sanatoasa.

Se lasa spatiul pentru fermentatie si la fel ca reteta anteriora, se lasa la fermentat, se strecoara in recipiente mai mici, care se tin la temperaturi mai mici, de 5-6 grade. Vinul fara zahar este la fel de sanatos si pentru diabetici, se recomanda mai ales in perioadele de convalescenta sau in cazul lipsei poftei de mancare.

Cum se face vinul din macese – reteta cu miere

Ingrediente:

  • 1,5 kg de macese
  • 1 kg de miere
  • 5 litri de apa

Macesele se pun spalate bine in damigeana de 6 litri, peste ele se toarna apa calda cu mierea dizolvata. Se lasa spatiu pentru fermentare, se agita zilnic, iar in 5-6 saptamani este aproape gata. Se poate lasa si mai mult, dupa preferinte. Se trage vinul in sticlute mici si se pun la frigider.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

 

You may also like...