26.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Cum sa mananci inghetata fara sa iei in greutate si ce beneficii are

Cred ca nu exista  persoana care sa nu adore gustul racoritor al inghetatei, dar de multe ori vrem s-o evitam pentru ca ne gandim la kilogramele in plus. Inghetata nu inseamna doar calorii si grasimi, ci si sanatate atunci cand stii cum s-o alegi, cat sa mananci si cand!

Nutritionistii spun ca dintre dulciuri, inghetata este cea mai buna daca te gandesti la silueta ta.

Cercetatorii americani au demonstrat ca inghetata actioneaza asupra centrilor placerii din creier intr-un mod asemenator cu ascultarea unei melodii preferate. Dupa scanarea creierului unor persoane care au mancat inghetata de vanilie, cercetatorii au aratat ca inghetata actioneaza asupra „zonelor fericirii” din creier, datorita unei substante numite triptofan, care se gaseste in lapte si in frisca (principalele ingrediente ale inghetatei). Triptofanul ia parte la sinteza serotoninei, supranumita si „hormonul fericirii”. La randul ei, serotonina este unul dintre cei mai importanti neuromediatori din creier, cea care este responsabila de starea noastra de bunadispozitie, prevenind depresia. De asemenea, si inghetata cu ciocolata contribuie la eliberarea de endorfina, care este un hormon al placerii, si de fenamina – un excitant cerebral care inlatura temporar somnul si foamea.

Iata doar cateva dintre beneficiile consumului moderat de inghetata:

  • Inghetata este cea mai buna metoda de a te racori – chiar daca este vorba de doar cateva momente de racorire, inghetata este ideala in zilele caniculare.
  • Inghetata poate fi un calmant natural – triptofanul continut de inghetata, bazata exclusiv pe lactate si nu pe grasimi vegetale, poate avea un efect de calmant in lupta cu micile dureri suparatoare.
  • Inghetata curata rinichii – totul se datoreaza calciului existent din plin in acest produs. Un studiu, relatat de New England Journal of Medicine, anunta ca acest mineral impiedica formarea de pietre la rinichi, iar acesta este continut din plin de inghetata.
  • Inghetata tine la distanta hipertensiunea arteriala – aceasta contine anumite minerale care ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale echilibrate.
  • Inghetata este ideala pentru intarirea oaselor – in medie, o inghetata contine cam 20% din necesarul zilnic de calciu in cazul copiilor, in functie de continutul ei. Daca adaugam si faptul ca unele contin oua si lactate, ne putem bucura de o adevarata portie de calciu, ceea ce inseamna oase mai puternice.

Iata mai jos cateva sfaturi utile care te vor ajuta sa mananci inghetata fara sa iei in greutate:

  • Mananca inghetata preparata acasa cu ingrediente „low-fat” si cu mai multe fructe. Iata un exemplu de reteta sanatoasa pe care o poti prepara acasa: capsuni, albus de ou si zahar. Bati albusul spuma si dupa adaugi zaharul si capsunele si le introduci la blander. Spuma rezultata se pune intr-un bol si se baga la congelator, tranformandu-se intr-o inghetata 100% naturala, cu un continut major de fructe. De asemenea, poti incerca si cu smantana in loc de albus.
  • Fii cumpatat atunci cand mananci inghetata – excesul poate duce la o crestere a nivelului de trigliceride din sange si la aparitia riscului de carii dentare. Ideal ar fi sa o lasi cateva minute afara din congelator inainte de a o manca, altfel iti poate afecta smaltul dintilor.
  • Este ideal s-o mananci ca gustare, in prima jumatate a zilei – evita sa mananci inghetata seara; savureaza acest desert pana in pranz, pentru a avea timp sa digeri si sa arzi caloriile in plus.  Inghetata hidrateaza si ofera energie atunci cand o alegi ca gustare in prima parte a zilei. Valoarea nutritiva a inghetatei difera in functie de sortiment, iti aduce grasimi, proteine, carbohidrati, dar, consumata cu moderatie nu te ingrasa.
  • Nu te grabi atunci cand o mananci – daca o mananci pe fuga, aceasta provoaca ameteli si dureri de cap, din cauza reducerii afluxului de sange catre organe si a diametrului vaselor de sange (vasoconstrictie).
  • Alege o inghetata cat mai simpla – o inghetata simpla, cu fructe, mancata ocazional, n-ar trebui sa-ti faca probleme in privinta greutatii corporale. Cel mai bine ar fi s-o prepari cu putin zahar, iaurt si fructe pentru a-i reduce cat mai mult nivelul de grasimi. Acest desert contine vitamine si mineral, calciu, fosfor, vitaminele A, C, D, E, vitamine din complexul B.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole