8 C
București
joi, februarie 29, 2024

Cum sa fii mai frumoasa si mai sanatoasa cu ajutorul bailor cu plante

Baile cu plante se constituie intr-un procedeu natural de tonifiere, ameliorare sau optimizare a functiilor organismului. Aceste bai cu plante sunt un mijloc terapeutic, adjuvant sau de baza, care consta in introducerea plantelor medicinale sau a extractelor obtinute din acestea, la apa de baie.

Dusurile seara sunt calmante la fel si baia. Dimineata un dus cald urmat de un dus rece va va inviora cu siguranta.

Atentie!!! Nu se fac niciodata bai imediat dupa mese si nici bai sau dusuri prea fierbinti. Acestea sunt cele care slabesc si chiar ataca inima. Un alt aspect este intrarea in cada. Aceasta nu se va face niciodata brusc, pentru ca se pot intampla accidente destul de grave.

In cada se sta de regula intre 10-30 minute. In cazul in care se fac bai de plante, in functie de motivul pentru care se face, de plantele cu care se face, de afectiune, se va putea sta mai mult. Atunci se va da drumul din cand in cand la apa calda pentru ca cel din baie sa nu simta apa rece. De obicei in jur de 30 minute. Temperatura optima este intotdeauna cea de 37 de grade.

Plante recomandate pentru bai cosmetice:

  • Pielea normala: in general la pielea aceasta nu este nevoie de plante medicinale decat cel mult pentru dezinfectie sau mai corect pentru a va feri de microbi. Sunt indicate in acest sens urmatoarele plante: aloe, arnica, brad, cerentel, cimbru, ciubotica cucului, coada soricelului, galbenele, iasomie, levantica, lichen de Islanda, maghiran, menta, mur, patlagina, pin, plamanarica, plop, salcam, salvie, scai vanat, sunatoare, urzica.
  • Pielea grasa: afin, albastrele, aloe, anghinare, arin negru, brad, castan, catina, cerentel, coada calului, coada racului, corn, cretisoara, dud, feriga, frasin, gorun, hamei, iedera, ienupar, salvie, leustean, mesteacan, nuc, papadie, patrunjel, pin, podbal, porumbar, salcie, salvie, stejar, tisa, trifoi, urzica, volbura.
  • Pielea uscata: cartof, calapar, ciubotica cucului, coada soricelului, dovleac, fasole, galbenele, grau (in special tarate), gutui, in, migdal, morcov, mur, nalba, obligeana, pepene galben, piersic, plop, podbal, porumb, tataneasa, tei, trandafir, urzica, zmeur.

Iata ce bai se recomanda pentru anumite afectiuni:

  • Bai cu plante pentru febra, raceli 

Se vor face cu plante medicinale la temperatura corpului. Bolnavul sta timp de 30 minute in baie, dupa care se va inveli in pat pentru a transpira. Se pot face urmatoarele bai:

Bai cu flori de fan: un pumn de flori de fan se pun la 5 litri de apa si se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoara in cada de baie. In baie se sta timp de 30 minute. Este bine ca in timp ce sta in cada sa bea un ceai fierbinte din: coada soricelului, galbenele, coada calului, soc, etc. Acestea se vor da cat mai calde si indulcite cu miere daca nu exista contraindicatii si cu lamaie. Se pot face zilnic.

Bai cu paie de ovaz: un pumn de paie de ovaz se pun la 5 litri de apa si se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoara in cada de baie. In baie se sta timp de 30 minute. Se procedeaza la fec ca si la baia cu flori de fan.

Bai cu coada calului

-Bai cu combinatii de plante. Se pot folosi urmatoarele plante: cetina sau ramuri de brad, brusture, coada soricelului, coacaz, frunze de dud, flori de galbenele, seminte de in, ulei de masline, frunze de mesteacan, frunze de mur, frunze de nuc, frunze si flori de paducel, coaja de salcie, flori si frunze de soc, radacina de tataneasa, troscot, radacina de telina frunze de zmeur.
In functie de ceea ce are persoana, se pot alege foarte multe combinatii. Unele ajuta la scaderea febrei, altele ajuta la transpiratie, altele pentru a distruge germenii patogeni, iar altele ajuta la catifelarea si refacerea pielii.

  • Baile calde pentru picioare reci

-Baile calde de picioare dau rezultate surprinzatoare in cazul picioarelor reci. Prin aceasa metoda, se reduc decalajele termice suferite de organism, sistemul imunitar se fortifica si circulatia periferica creste. Astfel, aceasta solutie terapeutica simpla, poate preveni aparitia reumatismului, dar si al altor boli articulare si ajuta la ameliorarea acestora, daca ele sunt deja este instalate.

-In cazul racelilor, baile calde de picioare, scurteaza durata de manifestare a bolii. Tot odata, aceste bai calmeaza durerile membrelor inferioare. In sezonul rece, persoanele care recurg la baile calde de picioare, contacteaza mai rar gripa sau guturaiul.

-Plantele care se recomanda a fi folosite pentru acest tip de bai, sunt, in general, aceleasi cu cele utilizate la baile generale. De asemenea, in vasul de baie, se mai poate adauga sare de bucatarie.

-Baile de picioare efectuate in apa aflata la temperatura camerei, poate ameliora simptomul de hipertranspiratie. In acest scop se va folosi un amestec de plante (frunze de nuc si frunze de salvie, in parti egale), din care se realizeaza o infuzie concentrata (12 linguri de planta uscata si maruntita la 1 litru de apa).

  • Bai cu plante pentru intretinerea pielii

Bai cu miere si lapte: este foarte utila la femeile care au pielea uscata. In cada se pune 1 litru de lapte, 50 g miere de albine si 100 g sare mare. Se da apoi drumul la apa si cand apa a ajuns la cantitatea dorita se va intra in cada unde se sta timp de 10 minute. Baia nu trebuie sa fie prea calda. Se poate face dupa aceasta baie un dus scurt rece pentru a inviora pielea.

Drojdie: este indicata tot pielii uscate si imbatranite. Se va pune 100g de drojdie la dizolvat in 1 litru de apa apoi dupa dizolvare se va turna in cada. Se da apoi drumul la apa si se intra in cada. Baia nu este bine sa depaseasca 37 grade. Se sta tot 10 minute apoi se face un dus rapid rece pentru inviorarea pielii.

Otet sau suc de lamaie: 200 ml de otet sau suc de lamaie se toarna in apa de la baie si se sta apoi in cada 10 minute. Se indica la cei care au pielea grasa sau imbatranita. Este o baie cu efect de inviorare a pielii si corpului. Se poate face zilnic. Cei care transpira abundent vor putea sa adauge ceai din frunze de nuc, coaja de stejar sau salvie la baie.

Lapte si tarate de grau: se indica in cazul pielii sensibile uscate si chiar patate. Se pun 2 litru de apa cu 200g de tarate de grau. Se fierbe apoi timp de 15 minute la foc mic si apoi se toarna in cada. Dupa baie se poate face un dus scurt rece.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole