Cum prepari cea mai buna zacusca?

reteta-zacusca

Toamna este anotimpul pregatirilor de iarna, fiecare gospodina incearca sa isi umple camara cu cat mai multe si mai sanatoase borcane de gemuri, dulceturi, compoturi, feluri de zacusca si muraturi.

Iata cum prepari cea mai buna zacusca:

Ingrediente pentru zacusca: 

  • 3 kg de vinete potrivite, cu coaja neagra si lucioasa
  • 2 kg de ardei capia sau gogosari
  • 1 kg de ceapa alba
  • 1 litru de bulion de rosii cu consistenta normala, nu pasta
  • 500 de ml de ulei
  • 3-4 foi de dafin
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita de piper boabe sau macinat

Mod de preparare zacusca:

Pentru o zacusca buna si sanatoasa, ceapa nu se prajeste, ci se fierbe in uleiul indoit cu apa, pana devine ca o pasta. Abia apoi se pun si restul ingredientelor. Pentru cine este mai comod, ardeii sau gogosarii nu trebuie neaparat copti, insa vinetele se vor coace la foc pe plita, pentru a se pastra aroma. Vinetele se inteapa inainte de a se coace, iar dupa coacere se vor pune intr-un vas, eventual cu o strecuratoare pentru a se depozita lichidul amar. E bine sa fie acoperite, se vor curata mult mai repede.

Ardeii se coc si ei tot pe plita. Daca nu vrei sa-i coci, se dau prin masina electrica, dar va dura un pic mai mult sa se gateasca. Legumele care se coc, se spala intai, deoarece dupa coacere indicat este sa nu se intre in contact cu apa, caci le ia din aroma savuroasa.

Se curata cu atentie, zeama lasata de vinete se arunca, dar cea lasata de ardei poate fi pastrata. Ceapa si ardeii copti se dau apoi prin masina de macinat. Vinetele se toaca cu tocator de lemn. Se pregateste oala in care se prepara, care trebuie sa aiba fundul gros, si cand se pune pe foc, se pune peste o plita. Se pune uleiul, un pic de apa si ceapa tocata si se lasa la inabusit cam 8 minute, pana devine pasta.

Apoi, se adauga si ardeii copti si macinati, se amesteca bine si se lasa un clocot. Apoi, se pun si vinetele. Se adauga si bulionul, sarea, piperul si foile de dafin. Se amesteca sa se omogenizeze, se da focul mic, se acopera cu capac, dar nu complet, apoi se lasa la fiert. Se lasa la fiert o ora, se amesteca des, la zece minute, insistandu-se sa nu se prinda fundul.

Reteta de zacusca este gata intr-o ora, deci aveti suficient timp sa pregatiti borcanele, care se sterilizeaza in cuptor. Se toarna apoi zacusca fierbinte direct in borcane, se infileteaza si se mai lasa la cuptor la 100 de grade Celsius inca o ora. Apoi, se stinge focul si se lasa sa se raceasca treptat, apoi se depoziteaza zacusca in camara.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Cititi si:

Florile de tei. Preparare si administrare corecta

Cum se prepara dulceata perfecta?

Reteta japoneza care te intinereste