9.8 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024

Cum sa pastrezi calitatile vinului cat mai mult timp

Se spune despre vin ca devine tot mai bun pe masura ce se invecheste, insa pentru a-i pastra toate proprietatile trebuie sa stii cum sa-l pastrezi.

Un pas important este ca vinul sa fie pastrat in conditii optime tinand cont de umiditate, lumina si temperatura.

Iti vom arata in acest articol cum sa pastrezi vinul la tine acasa pentru a te putea bucura de el cat mai mult timp.

Care este temperatura ideala pentru pastrarea vinului

Atunci cand un vin este pastrat la o temperatura prea mica, dopul se poate contracta, iar in cazul in care temperatura este prea mare, vinul se va matura mai repede decat ar trebui (temperatura optima este intre 10 C – 12 C). Nici schimbarile bruste ale temepraturii nu fac bine vinului. Asa ca, atunci cand il folosesti, cel mai bine e sa il bagi direct in frigider pentru a se mentine rece. De asemenea, nu expune vinul la lumina puternica pentru acest lucru poate schimba aroma vinului.

Care este lumina potrivita pentru pastrarea vinului

Lumina soarelui poate duce la probleme majore pentru pastrarea vinului pe termen mediu si lung, deoarece razele ultraviolete pot afecta calitatea vinului. Din acest motiv, se recomanda sticle de culoare inchisa pentru depozitarea vinului. Ele trebuie insa si puse intr-un loc intunecos, precum un beci sau o camara. Daca aprinzi insa frecvent lumina in acest loc, trebuie sa stii ca becurile incandescente sunt mai sigure pentru vin decat cele fluorescente, care emit o cantitate mica de raze ultraviolete.

Cum sa feresti vinul de umiditate

Aerul uscat aduce cu sine si uscarea dopului sticlei de vin, ceea ce va lasa particulele de aer sa patrunda in interior. Acest lucru se poate intampla daca vinul este tinut prea mult in frigider, de exemplu. Pe de alta parte, intr-un beci umed exista pericolul ca dopul sa prinda mucegai. Daca totusi s-a format, trebuie sa stii ca exista cateva solutii pentru indepartarea mucegaiului.

Daca umiditatea este cuprinsa intre 50 si 80%, vinul se afla in siguranta. Un umidificator sau un aparat de dezumidificare ar rezolva definitiv aceasta problema. De asemenea, daca a aparut mucegaiul, atunci poti curata suprafata atacata cu alcool sau cu o solutie de soda (o lingurita de soda se dizolva intr-un litru de apa si sterge suprafata). Datorita caracterului alcalin, soda distruge sporii de mucegai. Pentru zone puternic afectate, se recomanda aplicarea unor tencuieli speciale de asanare a mucegaiului.

Care trebuie sa fie pozitia corecta a sticlei de vin

Tine sticlele de vin in pozitie orizontala, astfel incat dopul sa fie mereu umed. Daca dopul ramane uscat, acesta se crape sau se contracta si, astfel, permite patrunderea aerului in sticla. Aerul oxideaza vinul si ii schimba calitatile. Vinul este mai bun daca, inainte de a deschide sticla ai grija sa nu-l tulburi. De aceea, inainte sa il torni in pahare, e bine sa lasi sticla in picioare o zi (pentru decantare).

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole