Cum mentii diabetul sub control. Diete recomandate

Cum mentii diabetul sub control. Diete recomandate

Diabetul este o boala cronica care reduce speranta de viata a pacientului cu pana la 20 de ani. In acelasi timp, diabetul este o boala care poate fi tinuta sub control printr-un management eficace al glucozei sanguine.

Diabetul afecteaza tot mai multi oameni in intreaga lume si se asteapata o crestere si mai mare a numarului bolnavilor

Simptomele diabetului:

  • sete intensa
  • urinari in cantitati mari
  • foame excesiva
  • pierdere inexplicabila in greutate

Iata mai jos cum mentii diabetul sub control cu ajutorul dietei:

O dieta sanatoasa contine:

  • cura de sucuri si cruditati, timp de 1 an;
  • zarzavaturi, plante medicinale in salate (conopida, vinete, ceapa, hrean, anghinare, sfecla, castravete, usturoi, varza, papadie, morcov, soia).
  • fructe: mere, pere, nuci, piersici, mure, banane, pepene, mandarine, evitandu-se fructele dulci.
  • cura cu tije de papadie: 10-12 tije pe zi.
  • cura cu suc de orz verde: 3×50 ml. pe zi.
  • cura cu tinctura de valeriana: 3×15 picaturi pe zi.
  • cura cu carbune: 3×1 linguri pe zi.

-Cura cu ceaiuri:

  • Se prepara doua ceaiuri din urmatoarele plante medicinale:
  1. 40 g cerentel, 10 g mur, 20 g troscot, 10 g foi de dafin, 30 g cinci degete
  2. 20 gr. salvie, 20 gr. coada soricelului, 10 gr. frunze de dafin, 10 gr. soc.

Se beau cate 3 cani de ceai pe zi, neindulcite, succesiv cate o reteta pe zi.

  • Decoct din teci de fasole cu alte plante:

Se amesteca cate 10 g teci de fasole, seminte de in, paie de ovaz, frunze de dafin. Se iau 3 linguri din amestec cu 3 pahare de apa, se fierb 10 minute la foc domol si apoi se strecoara. Se bea 1 pahar de 3 ori pe zi, la 1 ora dupa mesele principale. Se recomanda pentru diabet.

  • Ceai anti-diabetic

Se folosesc urmatoarele plante medicinale: frunze de afin, dud, nuc, flori de galbenele, teci de fasole, sunatoare. Regleaza functiile biliare si scade zaharul din sange. Se prepara o infuzie la 400 ml apa si se bea fractionar, de 3 ori pe zi. De asemenea, se mai foloseste brusturele, fasolea, nucul, salvia, care au actiune hipoglicemianta.

-Cura cu sucuri:

  • Sucul de telina, castravete, varza cruda, praz, sparanghel, morcov, ceapa, usturoiul, urzica,consumate crude, normalizează glicemia. Sucul de telina, 3 paharele pe zi, scoate cantitatea de zahar din sange.
  • Se mai consuma: morcovi, 4-5 pe zi, ceapa, usturoi, tije de papadie, suc de castraveti proaspeti, 100 ml. zilnic.
  • Suc de orz verde: pentru ca aceste substante sa fie prezente in cantitate maxima trebuie sa recoltam firele verzi la 2-3 cm de radacina.Tulpinile astfel recoltate se dau printr-un storcator de fructe pana se obtine o pasta, care mai apoi se trece printr-un tifon, consumandu-se doar lichidul verde limpede, astfel obtinut. Pentru ca termenul de valabilitate este scazut, doar 6 ore, se recomanda consumarea imediata a acestuia dupa preparare. Sucul se bea diluat: la o treime de pahar de suc de orz se adauga doua treimi de apa sau de suc proaspat de legume. Cantitatea recomandata este de 50 ml zilnic, diluat cu 50-100 ml suc de mere, apa sau sucuri de legume, timp de 3-4 saptamani, de doua ori pe an – toamna si primavara. Sucul se bea la temperatura camerei cu inghitituri mici. Se poate folosi si pudra de orz verde, o lingura de pudra de orz verde la 150-200 ml apa sau suc natural
  • Suc de cartof crud: 1 pahar de 4 ori pe zi, timp de o luna; recomandat pentru ulcere gastroduodenale, diabet. Se poate adauga miere, suc de morcovi sau de lamaie. Se administreaza 1 pahar o data sau de 2 ori pe zi, pentru celelalte afectiuni.
  • Sucul pastailor verzi – cate 1 pahar pe zi. Datorita substantei din grupa glucochininei, care are efect ca si insulina, este denumita “insulina vegetala”. Aceasta reduce cantitatile de zahar din sange si urina. In raport cu insulina, are un efect mai redus, dar mai de durata.

-Cura cu cruditati:

Persoanele care sufera de anumite afectiuni trebuie sa fie bucuroase ca pot tine dieta cu cruditati. Iata care sunt afectiunile care pot fi tratate sau ameliorate avand la baza dieta cu cruditati: diabetul zaharat, boli infectioase, obezitatea, afectiuni ale stomacului, constipatia, artoza, artrita, poliartrita reumatoida, guta, afectiuni ale glandelor sistemul nervos, afectiuni ale aparatului circulator.

  • Usturoi macerat in rachiu de secara. Se folosesc 3 capatani de usturoi zdrobite intr-o sticla de 1 litru de rachiu, se macereaza 14 zile, se consuma 1 lingura in fiecare zi inainte de micul dejun.
  • Mancare de fasole verde, care inlocuieste insulina. 300 gr. de fasole verde este egala cu 2 unitati de insulina.
  • Proteina vegetala” se realizeaza din : 1 kg. de faina de grau, muiata in apa rece, framantati pana se obtine o coca vascoasa, se adauga putina cafea de cereale. Se pune intr-un vas cu apa rece care sa acopere coca, se lasa de seara pana dimineata, se scurge apa, se framanta coca adaugandu-se apa rece, pana se indeparteaza amidonul, ramanand glutenul. Se adauga dupa gust usturoiul, ceapa, mararul, patrunjelul. Se framanta, se pregatesc galuste sau chiftele si apoi se fierb.
  • Salatele de fructe pot fi preparate din fructe proaspete, cat si din fructe uscate (fructe de padure, stafide, smochine). Pentru persoanele care sufera de afectiuni precum cancer, diabet sau obezitate este interzis consumul de miere in cadrul salatelor de fructe. In salatele de legume, uleiul si oleaginoasele au un aport caloric esential ce permit mentinerea starii de sanatate si vitalitate crescute. Iata ce legume si fructe pot fi incluse in dieta cu cruditati: ardei, rosii, castraveti, salata verde, morcovi, varza, telina, ceapa, mere, citrice, fulgi de cereale – ovaz, grau, orz, zmeura, cirese, capsuni, condimente, nuci, alune, arahide si sucuri naturale.

Atentie! O persoana diabetica nu ar trebui sa sara niciodata peste o masa – este recomandat sa lase un interval de 4-6 ore intre mese si sa ia gustarea la 3 ore dupa fiecare masa.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Sursa foto: technosymbol.com

 

You may also like...