14.7 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Cultivarea sofranului. Cum incepi o afacere cu acest condiment scump

Sofranul (Crocus sativus) este o planta originara din India, din care se folosesc stigmatele florilor in scop medicinal si condimentar. Adevaratul sofran, caci de obicei se folosesc anumite plante de sustitutie, precum sofranelul (Catharmnus tinctorius) sau turmericul (sofran de India, dupa cum se mai numeste), este foarte rar si scump. Iata, deci, actiunile acestui condiment asupra organismului si sfaturi pentru cultivarea sofranului.

Cultivarea sofranului – motivele cultivarii acestui condiment-minune

De obicei, sofranul este comercializat in cantitati infinitezimale, fractiuni de gram, cel mult un gram. Se foloseste in cantitati foarte mici (0,2 grame) pentru condimentarea unor mancaruri cu actiune terapeutica deosebite. De obicei, sofranul este condimentul preferat in gastronomia de lux.

Efectele sale asupra organismului sunt direct proportionale cu raritatea sa. Este un foarte bun reglator hormonal, un stimulent al vitalitatii, un stimulent excelent al sistemului nervos, fiind totodata un carminativ de exceptie, spasmolitic si emenagog.

Se foloseste pentru tratarea diverselor afectiuni psihice, in vindecarea impotentei, a sterilitatii masculine si feminine si pentru combaterea tulburarilor digestive (mai ales in combinatie cu anasonul, anghinarea, pelinul). In infuzii sau alte preparate se adauga 0,2 grame de sofran. Nu se consuma mai mult de un gram pe zi si nu trebuie consumat de catre copii si femei insarcinate.

Cultivarea sofranului – sfaturi pentru o afacere profitabila

Iranul este cel mai mare producator de sofran din lume, tara asigurand 90% din productia acestui condiment la nivel mondial. „Aurul rosu”, dupa cum este denumit condimentul este de multe ori falsificat, fiind usor de recunoscut dupa pretul lui mare, uneori chiar mai mare decat cel al aurului.

culegerea-florilor-sofran

Momentul plantarii sofranului este toamna, de la sfarsitul lunii august pana la sfarsitul lunii septembrie. Imediat dupa achizitonarea bulbilor de sofran, acestia trebuie plantati. Pamantul trebuie sa fie bine drenat si sa aiba mult soare. cel mai probabil nu vor inflori in primul an, florile vanzandu-se abia in primavara.

Bulbii se ingroapa in pamant la 3-5 cm, iar intre randuri trebuie sa fie o distanta de 6-10 cm. Aproximativ 50-60 de flori de sofran vor produce aproximativ 1 lingura de condiment sofran, asa ca tineti cont de asta cand va imaginati cat de mult ar trebui sa plantati. Dar, retineti, de asemenea, ca sofranul se inmulteste rapid, deci in cativa ani veti avea mai mult decat suficient. Dupa plantare, trebuie sa stiti ca bulbii pot rezista pana la minus 26 de grade Celsius.

Cultivarea sofranului – cand se culege si cum se obtine sofranul

Fiecare floare de sofran are 3 stigmate, iar pentru obtinerea unui kilogram de sofran aveti nevoie de peste o suta de mii de flori. Astfel, producatorii afirma ca este nevoie de doua mii de metri patrati cultivati cu sofran pentru obtinerea unui kilogram de aur rosu.

Culegerea florilor de sofran se face la sfarsitul lunii octombrie – inceput de noiembrie. Deoarece florile sunt firave, culegerea se face inainte de rasarit. Cultivarea sofranului este o afacere migaloasa, caci stigmatele se culeg manual din fiecare floare, apoi se pun la uscat la soare sau la uscare artificiala.

Firicele de sofran se pastreaza inchise ermetic, intr-un loc ferit de caldura si lumina. Se pastreaza timp de o luna, apoi se pot folosi sau comercializa.

Laptele de aur cu turmeric, sofran si cardamom. Reteta celui mai bun elixir natural

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole