6.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Cultivarea musetelului in gradina. Sfaturi pentru coltul de sanatate din curtea ta

Cultivarea musetelului. Musetelul este o planta ierboasa, ramificata chiar de la baza, acoperita cu multe frunze, care sunt adanc divizate in segmente de forma unor fire, semanand cu frunzele de marar.

Musetelul infloreste in lunile mai-iunie, uneori a doua oara in septembrie. Musetelul creste pe marginea drumurilor, in lanurile de grau si in gradina, acolo unde este cultivat.

Cultivarea musetelului

Daca solul este sarac, bine ar fi sa se foloseasca gunoi de grajd pe bucata de pamant unde se vrea sa se cultive. Musetelul prefera terenurile permeabile, luto-nisipoase, bine lucrate, expuse la soare, bogate in materie organica. Semintele trebuie sa fie sanatoase, iar adancitura la care vor fi semanate nu este nevoie sa fie mai mare de 0,5 cm.

Desi rezista bine la seceta, in perioada de crestere musetelul are nevoie de apa mai multa. La o luna dupa plantare, musetelul infloreste si imprastie aroma sa in toata gradina. Cele mai comune boli ale musetelului sunt mana si putregaiul alb, care se trateaza cu produse pe baza de cupru.

Musetelul se poate cultiva si in gradina de legume, caci tine daunatorii la distanta, in special pe cei ai castravetilor.

Tinand cont de faptul ca musetelul este o planta medicinala folosita ca antiseptic si calmant in boli de piele si ochi, iar intern pentru diferite afectiuni ale stomacului, musetelul poate fi cultivat pentru uz propriu sau chiar pentru o mica afacere.

Recoltarea musetelului

Recoltarea plantelor medicinale este o arta, aceasta nu se face oricand si oricum. Iata cateva trucuri pentru recoltarea musetelului din gradina ta.

In momentul in care receptaculul incepe a se bomba si a lua forma conica de caciula, iar apoi in 2-3 zile ligulele iau o pozitie orizonatala si florile tubuloase sunt in majoritate de culoare galbena, poate incepe recoltarea. O culegere a florilor prea devreme va da un produs cu flori mici, care se vor brunifica usor, si cu un continut slab de ulei eteric, principiul activ al florilor de musetel. Vezi si Uleiul de musetel. Cum se prepara si ce efecte terapeutice are

Mometul ideal de recoltare ar fi cand primele 2-3 randuri de flori tubuloase au inflorit, iar cele de la varf raman verzi (nedeschise). La uscarea pe cale naturala, florile tubuloase isi continua inflorirea, datorita fenomenelor vitale, care nu au fost intrerupte inca in totalitate.

Uscarea florilor se face neaparat la umbra, pentru pastrarea principiului activ, la o temperatura de 20 de grade Celsius. Nu se usuca la soare, deoarece pierd cam 31% din azulen.

Florile de musetel se culeg astfel:

  • cu mana, culagandu-se floare cu floare sau se prind tulpinele intre degete. Nu este o metoda prea buna, un om putand culege 4 kg de flori pe zi;
  • cu pieptenele de cap, fiind o metoda mai buna de recoltare;
  • cu recoltatori speciali, piepteni de musetel. Acest procedeu este pentru culturile mari de musetel, unde un om poate culege 40-60 de kg de flori pe zi.

Citeste si:

Sanatate din natura cu flori de galbenele si musetel

Crema cu musetel. Cum sa o prepari singur acasa si ce beneficii are pentru piele

5 masti bio cu flori de musetel pentru infrumusetarea tenului

Musetelul. Planta care intareste sis­temul de protectie al or­ga­nis­mului

Efectele ceaiului de musetel

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole