20.9 C
București
joi, martie 28, 2024

Crema si tinctura de tataneasa. Efecte si recomandari

Tataneasa este o planta cunoscuta inca din Antichitate. Era utilizata de catre daci, care o numeau pojarne sau taciune. Planta era considerata una dintre cele mai eficiente remedii contra herniei. Contin ulei volatil, mucilagii, alcaloizi, taninuri, alantoina, glicozide, substante minerale, acid litospermic (antigonadotrofic), zaharuri.

Tataneasa este excelenta pentru efectele ei miraculoase de a diminua inflamatiile, de a vindeca rapid ranile. Datorita alantoinei, tataneasa detine si proprietati antitumorale si anticancerigene.

Exista foarte multe preparate externe, mai ales crema de tataneasa, folosita in special pentru tratarea ranilor, tumorilor, nevralgiilor. Planta e folosita si in preparate interne, mai multe formule Plafar de ceaiuri includ tataneasa ca planta de baza in diverse amestecuri.

Efecte si recomandari crema tataneasa:

– recomandata pentru tratarea durerilor musculare si articulare, a fracturilor si entorselor, reumatismului, hemoroizilor, artritei, cu efect de stimulare a formarii calusului, cicatrizant, revulsiv si antiinflamator. In general, crema de tataneasa trebuie aplicata in strat subtire pe ranile adanci si pe locurile puternic infectate, deoarece un strat prea gros creeaza un mediu de anaerobioza foarte propice dezvoltarii microorganismelor.

Efecte si recomandari tinctura de tataneasa:

– recomandata pentru tratarea contuziilor, fracturilor, entorselor, luxatiilor, reumatismelor, artritelor, eczemelor, hemoroizilor, tendinitelor, ulcerelor de gamba, cu efect hemostatic, emolient, cicatrizant, antipruriginos, antiinflamator. se aplica comprese local timp de 1-3 ore, cu solutie diluata (1-2 lingurite la 50 ml apa). In cazul hemoroizilor soulutia se face cu 1 lingurita la 100 ml apa. Pentru tratarea eczemelor se fac spalaturi cu solutie diluata (1 lingurita la 100 ml apa).

Efecte si recomandari ceai de tataneasa:

– recomandat pentru tratarea hemoroizilor, contuziilor, fracturilor, luxatiilor, plagilor, entorselor, eczemelor, reumatismelor, artritelor, cu efect emolient, antiinflamator, cicatrizant, hemostatic. Administrare: doar extern, sub forma de cataplasme locale, timp de minim 3 ore (sa va folosi pansament ocluziv pentru fixare), cu 2-3 linguri de pulbere (planta macinata fin) amestecate cu apa calda pana la consistenta unei paste.

In stare proaspata se utilizeaza in ulcerul varicos, hematoame, flebite, varice deschise, arsuri, hemoroizi, plagi.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Cititi si:
10 plante obisnuite cu mari beneficii pentru sanatate
Armurariu – planta care iti salveaza ficatul
Crema si ceaiul de galbenele. Remedii – minune ale stramosilor nostri

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole