Crap, cod sau pastrav. Ce carne de peste este mai sanatoasa

Ce peste este mai sanatos crap, cod si pastrav

Pestele este unul dintre cele mai sanatoase alimente de pe planeta. Acesta este cu adevarat o hrana buna pentru creierul nostru, fiind usor de digerat si bogat in proteine. Pestele ne umple sangele cu aminoacizi, inclusiv tirozina – care trece dincolo de un filtru protector numit “bariera hemato-encefalina”, unde este transformata in substante chimice care stimuleaza atentia si agerimea.

Cercetarile stiintifice au descoperit ca cel mai important beneficiu al carnii de peste este aportul de grasimi mononesaturate, ce reduc semnificativ riscul afectiunilor cardiace.

Crapul

Acesta este un peste cu un gust si miros puternic, iar valoarea sa energetica e mai mare comparativ cu cea a altor pesti, ba chiar aduce un raport de proteine-calorii foarte ridicat, comparabil cu carnea de vanat. Specialistii sunt de parere ca acest tip de peste nu trebuie consumat foarte des, pentru ca de-a lungul vietii, concentreaza multe toxine in carne.

Carnea crapului este grasa si tocmai din acest motiv, din crap se poate prepara saramura, ciorba sau pregatit la cuptor, mai mult de 20-25 de minute nu dureaza prepararea lui.

Codul

Acesta este un peste cu carne alba, fara oase, iar gustul sau nu este la fel de puternic ca a altora. Codul are un continut scazut de grasimi si reprezinta o buna alternativa la carnea rosie sau prelucrata, care contine grasimi saturate nesanatoase. De asemenea, codul reprezinta o  sursa excelenta de proteine si este recomandat celor care tin dieta, deoarece are putine calorii.

Pestele cod poate fi preparat la gratar, in supe, la cuptor sau fiert si nu trebuie gatit foarte mult timp deoarece se usuca repede.

Pastravul

Acesta este un peste gras, cu un gust delicat si reprezinta cea mai bua sursa de acizi grasi omega 3, vitamina B 12 (scade riscul bolilor cardiovasculare) si zinc. Este un peste de apa dulce, sanatos si se recomanda sa fie preparat la cuptor cu garnitura de cartofi noi.

Atentie!

Specialistii recomanda consumarea pestelui in maximum 24 de ore dupa preparare, deoarece carnea acestuia se strica repede, chiar daca este pastrata in conditii optime.

 

You may also like...