22.1 C
București
vineri, aprilie 5, 2024

Coriandrul, un leac util in numeroase afectiuni

Coriandrul este un condiment pretuit in bucatarie, datorita aromei rafinate, dar tot atat de apreciat este si pentru virtutile lui curative. Traditional, semintele de coriandru sunt des utilizate in cazul bolilor gastrice si intestinale, insa studii recente valideaza folosirea lor in afectiuni mult mai diverse, unde coriandrul are efecte extraordinare.

Pe vremuri, vechii egipteni si greci considerau ca aceasta planta are proprietati afrodisiace. Se spunea despre acest condiment ca ii indeamna pe oameni sa se indragosteasca, iar semintele pisate, amestecate in vin rosu, ofereau o puternica potiune de iubire.

O particularitate a coriandrului este aceea ca nu toate inflorescentele ajung in acelasi timp la maturitate. Cu cat plantele sunt mai viguroase si au mai multe ramificatii, fructele se coc treptat. Acestea se recolteaza cand cel putin 70% din ele se coloreaza in galben, semn ca semintele sunt mature si contin o cantitate mare de ulei aromat.

Intern, coriandrul se foloseste sub forma de infuzie, preparata dintr-o jmatate de lingurita de fructe la o ceasca de ceai care se bea in cursul unei zile.

O infuzie mai concentrata facuta din 20 g fructe la 100 g apa ajuta la eliminarea viermilor intestinali.

Coriandrul intra in compozitia ceaiurilor: gastric, contracolicilor pentru copii si a tonicului aperitiv.

Va prezentam mai jos care sunt cele mai importante beneficii ale coriandrului:

Semintele de coriandru, un bun calmant gastric

-Semintele se folosesc ca simulent al secretiei gastrointestinale, calmant si carminativ, datorita proprietatilor sale de a ajuta la eliminarea gazelor din stomac si intestine. De asemenea, este util si in tratarea tulburarilor de alimentatie cum ar fi anorexia sau colici. In cazul colicilor abdominale la adulti se administreaza 1-3 cani de infuzie fierbinte de seminte de coriandru.

-Mancat crud, coriandrul este un stimulent care se spune ca sporeste inteligenta. Contine si un diuretic care reduce presiunea sanguina si imblanzeste durerile de cap.

-Borneol si Linalool, doua componente ale uleiurilor esentiale gasite in coriandru, ajuta in caz de diaree (cauzata de actiunea microbiana si fungica), datorita efectului antibacterian. De asemenea, coriandrul ajuta si la prevenirea greturilor, varsaturilor si a altor tulburari de stomac.

-Coriandrul este eficient in reducerea nivelului de colesterol rau din sange si ajuta la cresterea nivelului colesterolului bun.

Adjuvant in anemie si diabet

-Datorita continutului ridicat de fier, coriandru ajuta persoanele care sufera de anemie. De asemenea, fierul ajuta la cresterea nivelului de energie si imbunatateste sanatatea oaselor.

-Coriandrul tine sub control diabetul. Datorita efectului stimulativ al coriandrului asupra glandelor endocrine, secretia de insulina este crescuta de pancreas, ceea ce duce la cresterea nivelului de insulina din sange. Se consuma infuzie combinata din seminte de coriandru, cate 1 litru zilnic.

Alte beneficii care te vor face sa consumi aceasta planta medicinala

-Consumul de coriandru regleaza presiunea sanguina. Acesta relaxeaza tensiunea vaselor de sange, reducand astfel sansele unui numar de afectiuni cardiovasculare, inclusiv infarct miocardic si accidente vasculare cerebrale. Vezi si articolul Secara – cereala care tine la distanta afectiunile cardiovasculare

-Datorita continutului mare de dodecenal, un compus natural cu efect de antibiotic foarte puternic, ajuta la protectia contra infectiei cu Salmonella.

-Coriandrul previne tulburarile menstruale. Acesta ajuta la reglarea ciclurilor menstruale si la reducerea durerii asociate in timpul acestei perioade.

-Coriandrul previne aparitia cancerului. Studiile efectuate pe animale, au scos in evidenta faptul ca administrarea unei cantitati de seminte de coriandru proaspat macinate (asa incat sa contina ulei volatil in proportie mare), a redus valorile parametrilor tumorali.

-Coriandrul este eficient in caz de hemoroizi si varice. Continutul ridicat de bioflavonoide din frunzele plantei ajuta in cazurile de hemoroizi, varice si alte probleme ale venelor.

-Datorita proprietatilor dezinfectante, detoxifiante, antiseptice, antifungice si antioxidante ale coriandrului, acesta este recomandat in cazul eczemelor, uscaciunii, a infectiilor fungice ale pielii, dar si in tratamentul ulceratiilor bucale.

-Frunzele de coriandru contin antihistaminice naturale, vitamina C si bioflavonoide ce reduc reactiile alergice.

Precautii si contraindicatii

Continutul mare de ulei volatil poate provoca unora reactii alergice la nivel respirator (dificultate in respiratie, senzatie de catar, usturime pe caile respiratorii) si din acest motiv se recomanda prudenta in administrarea acestei plante, care la inceput se va lua in doze mici (0,5 g/zilnic).

Sursa foto: diet-health.info/en

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

  1. […] Coriandrul este un condiment pretuit in bucatarie, datorita aromei rafinate, dar tot atat de apreciat este si pentru virtutile sale curative. Totodata, uleiul esential de coriandru este unul dintre cele mai delicate uleiuri extrase din mirodenii, care se obtine prin distilare cu abur, din semintele coapte si strivite. Acest ulei esential de coriandru pastreaza toate proprietatile antiinfectioase, antibacteriene si antibiotice, demonstrate prin studii. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole