Corcodusele. Beneficiile unor fructe subestimate, pe care le gasim cam peste tot

beneficii-corcoduse

Corcodusul infloreste primavara devreme, fiind printre primii copaci ale caror fructe se coc. Intalnim corcoduse aproape peste tot, chiar şi pe marginea drumurilor si probabil multa lume le subestimeaza tocmai pentru ca sunt atat de comune, insa trebuie stiut ca ele sunt foarte sanatoase, avand efecte benefice uimitoare asupra organismului. 

Ele au un rol vitaminizant si energizant asupra organismului, contribuind in acelasi timp la detoxifierea organismului. 

Proprietatile corcoduselor:

Consumate cat sunt crude, corcodusele au cea mai puternica actiune antioxidanta si antiinflamatorie.

Corocodusele contin vitamin B ( B1, B2, B3, B6), vitamina C, vitamina A, minerale (fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor), sunt bogate in fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor, acid citric, pectine, apa si zaharuri naturale. Sunt printre putinele fructe care au putine calorii.

Corcodusele sunt foarte benefice pentru imbunatatirea memoriei, pentru tratarea afectiunilor respiratorii si pentru buna functionare a sistemului digestiv. In plus, au rol diuretic, sunt benefice pentru ameliorarea afectiunilor ficatului si intarirea sistemului imunitar.

Corcodusele verzi sunt recomandate in tratarea si prevenirea anemiilor, in formarea oaselor la copii, dar si in mentinerea sanatatii oaselor la adulti si a starilor de oboseala si epuizare. Atunci cand sunt crude si acre, corcodusele sunt recomandate copiilor care au un apetit scazut, acestea stimuland pofta de mancare.

Beneficiile corcoduselor:

  • Corcodusele sunt excelente in tratarea anemiilor, dar si a oboselii cronice;
  • Corcodusele sunt de un real ajutor in afectiunile respiratorii, stimuland vindecarea acestora, dar si in afectiunile stomacului;
  • Datorita concentratiei de apa (90%) si a caloriilor putine, corcodusele sunt excelente in curele de slabire. Se face suc din ele si se consuma cate un pahar de 3 ori pe zi, inainte de masa, timp de 2 saptamani. Sucul de corcoduse are un efect tonifiant, revigorand si vitaminizand organismul, dar si un efect usor purgativ, acelerand metabolismul si arderea grasimilor;
  • Consumul de corcoduse ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. Corcodusele galbene sunt bogate in beta-caroten (un antioxidant potent care lupta cu actiunea nociva a radicalilor liberi), zeaxantina si flavonoizi, care diminueaza nivelul colesterolului rau LDL in organism si reduc presiunea arteriala si riscul de instalare a cancerului;
  • Reduc riscul de aparitie al cancerului. Corcodusele rosii indica prezenta altor nutrienti pretiosi, cum este licopenul (eficient in prevenirea mai multor tipuri de cancer), quercetina (flavonoid cu proprietati antivirale si antiinflamatorii) si acid elagic (fitochimicala cu efect de purificare a sangelui), toate acestea ajutand la reducerea riscului de cancer;
  • Corcodusele ajuta la incetinirea procesului de imbatranire. Corcodusele rosii sunt bogate si in resveratrol, cel mai potent antioxidant, de 5 ori mai puternic decat beta-carotenul, despre care s-a descoperit ca incetineste procesul de imbratranire si imbunatateste sanatatea cardiovasculara;
  • Corcodusele sunt eficiente in cicatrizarea ranilor. Compresele imbibate in sucul proaspat de corcoduse se aplica direct pe rani timp de cateva minute;
  • Corcodusele contribuie la detoxifierea organismului si la sinteza hormonilor glandelor suprarenale, datorita vitaminei C pe care o furnizeaza.

Atentie, corcodusele nu sunt recomandate pentru consum daca suferiti de ulcer gastric, ulcer duodenal sau hiperaciditate gastrica.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.