Ciupercile, inlocuitorul perfect al carnii

ciuperci

La noi in tara cresc cam o mie doua sute de specii de ciuperci, din care mai mult de doua sute sunt comestibile. In mod curent se consuma cam 50 de specii autohtone. Gustul lor este, in functie de specie, amarui, picant, astringent, dulceag sau acru. Culoarea lor variaza in functie de anotimp, umiditatea atmosferica si varsta.

Soiurile comune de ciuperci contin pana la 30% proteine, de aici si denumirea de carnea vegetala, putine glucide si lipide. Din punct de vedere caloric, 4 kg de ciuperci echivaleaza cu 1 kg de carne, aceasta datorita continutului scazut de grasimi ale ciupercilor, comparativ cu carnea. Acestea mai contin calciu, magneziu,sodiu, fier, siliciu, cobalt, iod,clor, zinc, cupru, mangan, vitaminele D si B8 in mare parte si mucilagii.

Proprietati terapeutie si indicatii majore

Ciupercile sunt: stimulente ale activitatii nervoase, stimulente generale, anticancerigene (studii ale Universitatii din Tokyo au pus in evidenta raritatea uluitoare a neoplasmelor la consumatorii de ciuperci), antidiaforetice, hemostatice, nutritive, tonice, tonice nervoase.

Indicatii majore: anemie, astenie, demineralizare, cancer (folosite mai ales in profilaxie), dermatoze, diabet, oboseala, regimuri fara carne, obezitate, frigiditate, impotenta masculina.

Retete terapeutice cu ciuperci

Ciuperci cu hrean

  • 500 gr ciuperci
  • 50 ml ulei
  • sare
  • 50 gr unt
  • 50 gr faina
  • 5 lingurite hrean ras
  • 100 gr smantana
  • sare si piper

Se spala si se curata ciupercile, iar coditele se taie marunt si se umple palariile cu ele. Se pun in tava, se stropesc cu ulei si sare si se dau la cuptor. Separat, se face sosul din unt, faina, smantana, hrean si condimente. Se lasa la cuptor pana s-au inmuiat, apoi se stropesc cu sos si se mai lasainca 10 minute sa se patrunda la cuptor. Se servesc calde sau reci.

Ciuperci inabusite

  • 750 gr ciuperci
  • 250 gr spaghete
  • 200 gr rosii
  • 2 legaturi de ceapa verde
  • marar
  • patrunjel
  • unt
  • sare si piper
  • 150 de ml ulei

Se curata si se spala ciupercile, apoi se taie felii subtiri si se calesc in unt, cu sare si piper. Cand s-au inmuiat, se adauga ceapa verde tocata marunt si se lasa sa se rumeneasca. Se amesteca apoi cu spaghetele fierte si cu rosiile. Se potrivesc de sare si piper si se dau la cuptor cam 10 minute. Se servesc presarate cu parmezan si cascaval ras.

Ciuperci cu masline

  • 500 gr ciuperci
  • 50 ml ulei
  • 50 gr unt
  • 50 gr faina
  • marar
  • patrunjel
  • masline
  • 2 oua fierte tari
  • 2 castraveti
  • 1/2 lamaie
  • 1 foaie dafin
  • usturoi dupa gust
  • cimbru
  • sare si piper

Ciupercile, impreuna cu uleiul, mararul si patrunjelul tocate fin, usturoiul, cimbru si foaia de dafin se dau la cuptor, la foc potrivit. Dupa ce s-au inmuiat, se lasa sa se racoreasca si se adauga ouale, castravetii, maslinele, toate taiate marunt cuburi. Se stoarce lamaia deasupra si se serveste rece, ca o salata.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

 

 

You may also like...