13.3 C
București
vineri, martie 29, 2024

Chisturile ovariene: cand trebuie sa ne ingrijoram

Chisturile ovariene se afla printre afectiunile cel mai des diagnosticate in randul femeilor. Nu doar ca este indicat ca ele sa fie depistate din timp, ci trebuie tinute sub control pentru a trata posibilele complicatii.

Ovulatia, un fenomen natural in corpul oricarei femei fertile, este si una din cauzele formarii chisturilor. Acesteia i se adauga dezechilibrele hormonale. In general, chisturile sunt formatiuni benigne nedureroase asemanatoare cu niste saculeti cu lichid, care dispar de la sine. La femeile cu varste sub 35 de ani apar dupa ce ovulul este eliberat, cand foliculul ramas in ovar se micsoreaza si se umple cu lichid. Uneori, acestea se maresc, dau dureri si este nevoie sa fie eliminate chirurgical.

Cand devin maligne

O mare parte din chisturile ovariene dispar fara a avea nevoie de un tratament, in cateva luni. In cazul in care unul sau mai multe se maresc si depasesc 2 cm, trebuie indepartate prin tratament medicamentos indicat de medicul ginecolog sau prin interventie chirurgicala. De obicei, chisturile de dimensiuni mari isi fac simtita prezenta prin simptome precum senzatie de greutate si durere abdominala, balonare, dureri menstruale, constipatie, sensibilitate a sanilor sau ingrasare fara explicatie.

Primele semne ale complicatiilor

Atunci cand manifestarile se intensifica, este posibil ca un chist sa se fi rupt si sa sangereze. Primele semne sunt greata, durerea, ametelile, sangerarile vaginale. O astfel de complicatie poate fi prevenita daca mergi anual la un control ginecologic. Mai mult, 2 tipuri de chisturi pot evolua catre cancer in anumite situatii: chistul folicular in urma unui tratament pentru infertilitate si chistul luteal cauzat de dezechilibre hormonale. Acestea au nevoie de monitorizare daca nu dispar in decurs de 3 luni.

Ce procedura se recomanda

Un control de rutina si o ecografie transvaginala permit depistarea din vreme a chisturilor care pot sa devina problematice. Multe femei afla ca au chisturi abia in primele luni de sarcina. Acestea nu afecteaza sarcina sau nasterea, iar daca sunt mari, pot fi indepartate prin tratament chirurgical, fara sa influenteze negativ fatul.

Chisturi pe rinichi. Remediu eficient cu ajutorul a 3 plante medicinale

In ce consta tratamentul

Un tratament nepotrivit creste riscul de marire sau chiar de spargere a chisturilor, ceea ce provoaca dureri, tulburari de ciclu menstrual. Cele mai periculoase sunt cele mari, depistate tarziu, pentru ca pot duce la pierderea ovarului. In mod obisnuit, atunci cand nu se resorb dupa 3 menstruatii, medicul recomanda un tip de anticonceptionale si antiinflamatoare pentru a reduce intensitatea durerilor.

Chisturile mici care provoaca dureri pe o perioada lunga de timp pot fi eliminate prin laparoscopie. Tratamentul chirurgical in cazul chisturilor ovariene se instituie numai in cazul celor de dimensiuni mari, cu aspect anormal ecografic, care continua sa creasca sau nu dispar dupa 2 sau 3 cicluri menstruale. Cea mai buna masura de precautie ar fi ca, mai ales dupa instalarea menopauzei, in urma unui examen ginecologic, sa fie extirpate toate chisturile existente.

Sursa: clicksanatate.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole