23.9 C
București
vineri, martie 29, 2024

Chimenul. Ce poti trata cu una dintre cele mai vechi plante aromatice din Europa

Chimenul sau chimionul este o planta ierboasa, numita in popor si secarica, care creste in mod natural prin fanete din regiunea muntoasa, dar care se si cultiva.

Cercul de studiu „Istoria dezvoltarii plantelor medicinale” de la Universitatea din Wuerzburg, Germania, a ales chimenul ca fiind una din cele mai vechi plante aromatice din Europa, drept planta medicinala a anului 2016. Potrivit profesorului Johannes Gottfried Mayer, chimenul are efecte benefice asupra sanatatii, fiind un bun antimicrobian si avand o actiune antispasmodica. De asemenea, chimenul este un remediu foarte bun si impotriva simptomelor de colon iritabil si un antiinflamator intestinal.

Semintele de chimen sunt bogate in ulei volatil si au intrebuintari multiple atat in medicina, cat si in alimentatia omului.

 

Infuzia preparata dintr-o lingurita si jumatate de fructe la o ceasca cu apa are proprietatea de a elimina gazele din stomac (carminativ) la cei care sufera de balonari, mareste cantitatea de lapte femeilor care alapteaza, regleaza functiile stomacului, combate inflamatiile intestinale, calmeaza colicile, fluidifica secretiile bronhice si mareste diureza, declara farm. Corneliu Constantinescu in cartea “Plante medicinale in apararea sanatatii”.

Iata mai jos in ce afectiuni se recomanda chimenul si cum se administreaza:

-Dupa cum spuneam si mai sus, chimenul este un bun stimulent digestiv, fiind eficient in calmarea colicilor la bebelusi si pentru lipsa de poftei de mancare. In caz de probleme digestive, se prepara o infuzie din 5 g fructe maruntite la 500 ml apa si se consuma cate o ceasca la fiecare masa. Pentru colici, se prepara un ceai din cateva fructe peste care se adauga apa fiarta. Se lasa la infuzat pentru 5 minute si apoi se strecoara si se da cu lingurita sau in biberon. Vezi si: Ceaiul din seminte de chimen. Cum se prepara si ce actiuni terapeutice are

-Semintele de chimen sunt recomandate in starile de greata din timpul sarcinii si nu numai. Se prepara un ceai dintr-o lingurita de seminte de chimen la un pahar de apa.

-Semintele de chimen combat cu succes raceala si gripa. Acestea ajuta in vindecarea simptomelor racelii, printre care tusea si durerile in gat. Se consuma ca atare, menstecandu-le bine sau macinate si adaugate in mancare.

-Semintele de chimen intaresc sistemul imunitar. Acestea te feresc de probleme respiratorii (astm, bronsita, etc.) si de alegriile de sezon.

-Semintele de chimen actioneaza ca un laxativ natural. Tot ce trebuie sa faci este sa consumi ceai de chimen sau sa adaugi seminte de chimen in mancare.

-Semintele de chimen te scapa de insomnie.

-De asemenea, infuzia de chimen se poate folosi si pentru spalaturi oculare, iar cataplasme de frunze de chimen se pot folosi pentru umflaturile pielii.

Iata mai jos cum poti prepara chimenul:

  • Pulberea de chimen: semintele uscate se macina bine cu o rasnita de cafea, pana cand devin o pulbere fina, care se pastreaza (maxim 1 saptamana) intr-un borcan inchis ermetic, la frigider. Se administreaza cate jumatate de lingurita, de 4 ori pe zi.
  • Infuzia de chimen: intr-o cana se adauga 250 ml apa clocotita si 1-2 lingurite seminte de chimen. Se acopera si se lasa la infuzat timp de 15 minute, dupa care se filtreaza. Pentru infuzia combinata, se procedeaza in felul urmator: se adauga 2 lingurite de pulbere de seminte intr-un pahar de apa si se lasa la macerat 8 ore, dupa care se strecoara. Extractul obtinut se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca un pahar de apa, apoi se lasa sa se raceasca. In final, se combina cele doua extracte, iar preparatul obtinut se va administra pe parcursul unei zile.
  • Tinctura de chimen: intr-un borcan se adauga 10 linguri de pulbere de seminte si 400 ml de alcool de 50 de grade. Se agita bine si se lasa la macerat timp de 10-12 zile. La final, se filtreaza si se adauga cate 10 picaturi de ulei volatil de chimen. Extractul obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza o lingurita de 4 ori pe zi, in tratamente cu o durata de 1-3 luni.
  • Uleiul de chimen pentru uz extern: in 500 ml ulei de masline se adauga 10 linguri de pulbere de seminte de chimen. Se lasa la macerat pentru 2 saptamani, la soare, dupa care se filtreaza. La final, se poate adauga 15 picaturi de ulei volatil de chimen (cumparat din plafar), iar preparatul astfel obtinut se adauga intr-o sticla inchisa la culoare si se pastreaza in locuri intunecoase si reci.

Contraindicatii chimen:

Chimenul poate reduce nivelul de zahar din sange, motiv pentru care unii experti considera ca acest efect poate interfera cu medicamentele impotiva diabetului, care micsoreaza si ele nivelul de zahar din sange.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole