20.1 C
București
joi, martie 28, 2024

Cerentelul, planta medicinala cu actiune dezinfectanta si calmanta

Cerentelul este o planta medicinala, erbacee, numita in unele parti ale tarii crinces, cuisorita, ridichioara, creste prin paduri umede si locuri umbroase. In scopuri medicinale, de la aceasta planta se intrebuinteaza radacina, care datorita unei substante chimice numita eugenol are miros placut de cuisoare.

Pe vremuri, extractul de cerentel sau, pur si simplu, tulpina sau radacina de cerentel erau folosite pentru a da aroma bauturilor (vin, bere, rachiu de fructe) sau in producerea apei de gura.

Radacina de cerentel mai contine, pe langa eugenol, mult tanin, ulei volatil, substante amare, substante bactericide, gumirezina, amidon. De asemenea, uleiul volatil este constituit si el din borneol, cineol, timol, cimol, carvacrol, alfa-terpinol, beta-cariofilen, mircen, acid ursolic, acid cafeic, tanin, derivati flavonici, substanta amara, saruri ale acidului malic si saruri minerale. Aceste substante au actiune dezinfectanta si calmanta intestinal, astringenta, hemostatica, analgezica (inlatura spasmele muschilor). De asemena, actioneaza ca antiviral, antiseptic si cicatrizant.

Cerentelul intra in compozitia ceaiului antidiareic si a ceaiului pentru gargara.

Iata, in continuare, si cateva utilizari terapeutice ale cerentelului:

  • Utilizari interne cu cerentel:

Cerentelul are actiune dezinfectanta si calmanta. Se prepara un decoct de cerentel din 2 lingurite de radacini la 250 g apa si apoi se bea.

Datorita taninului care are efect antibacterian si astringent, cerentelul se recomanda si in diferite afectiuni ale stomacului, diareei de natura infectioasa si varsaturi provocate de tulburari ale ficatului sau bilei. Se iau 4 linguri de pulbere de radacina de cerentel pe zi, pana la eliminarea afectiunii. De asemenea, se poate prepara si un decoct din 2 lingurite pulbere rizom si radacina la o cana de 250 ml de apa. Se fierbe 25 de minute, dupa care se strecoara. Se consuma de 3 ori pe zi, cate 1-3 linguri, pe stomacul gol, neindulcit. Efectul creste daca este combinat cu musetel, menta, sunatoare.

Cerentelul are  proprietatea de a opri hemoragiile si de a calma durerile hemoroidale sau menstruale. Aceasta planta reduce sangerarile prin micsorarea calibrului vaselor sanguine, ajuta la combaterea anemiei produse de hemoragii si mentine tonusul fizic, eliminand senzatia de slabiciune care apare dupa hemoragii. Se ia pentru inceput o doza de soc de 2-3 lingurite de pulbere de cerentel, dupa care se continua cu administrarea a cate o lingurita de pulbere de 4 ori pe zi, vreme de 4 zile.

Sfat: In amestec cu alte plante, ca musetelul, menta, sunatoarea, care au aceleasi proprietati, efectul medicamentos al ceaiului de cerentel se mareste.

Cerentelul are un efect puternic de antibiotic fiind utilizat cu succes si in faringita, amigdalita si bronsita cronica. Se ia de 3 ori pe zi cate o jumatate de lingurita rasa de pulbere de cerentel, timp de 2 saptamani in bolile acute si 6 saptamani in cele cronice. De asemenea, se poate prepara si un decoct din 2 lingurite rizom si radacina maruntite la 300 ml de apa rece. Se fierbe 30 minute la foc mic. Se lasa la racit 15 minute, se strecoara si se consuma in 3 reprize, dupa mesele principale. Vezi si: Miericica. Cum sa prepari cel mai bun leac cu actiune dezinfectanta

Cerentelul se recomanda in tratamentul nefritei (boala inflamatorie a unui rinichi sau a ambilor rinichi). Se prepara un decoct din 2 lingurite radacina maruntita la o cana de 250 ml de apa. Se fierbe 30 de minute la foc mic. Se lasa la racit, se strecoara si se bea dupa mesele principale, in 3 reprize. Se face gargara si apoi se inghite.

Cerentelul este eficient in depresie psihica, melancolie si astenie. Aceasta planta medicinala este un stimulent bland, dar puternic al sistemului nervos central, iar o cura cu cu ea favorizeaza recapatarea tonusului interior si a bunei dispozitii. Se administreaza zilnic cate 2 cani de infuzie combinata de cerentel, in cure de 1 luna cu pauza de 2 saptamani. Infuzia combinata se prepara din 2 lingurite de pulbere de radacina care se adauga intr-un pahar cu apa si se lasa sa macerat timp de 6-8 ore, la temperatura camerei, dupa care se strecoara. Extractul obtinut se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca un pahar de apa, dupa care se lasa sa se raceasca. In final, se combina cele doua extracte, iar preparatul obtinut se va administra pe parcursul unei zile.

  • Utilizari externe cu cerentel:

Extern, ceaiul din radacina de cerentel se foloseste ca antiseptic pentru spalarea ranilor si pentru diferite afectiuni ale gurii (gingivite sangerinde, abcese dentare, stomatite), iar sub forma de gargara se recomanda in amigdalite.

In caz de afte bucale, gingivite si stomatite, se fac de 3-4 ori pe zi clatiri ale gurii cu infuzie combinata de cerentel. Tratamentul trebuie urmat timp de 1-2 saptamani, avand o actiune antiinfectiosa, cicatrizanta si regenerativa epiteliala.

In caz de abcese dentare, amigdalita si plagi, se prepara un decoct din 2 lingurite la o cana de 250 ml cu apa. Se fierbe 30 de minute si apoi se strecoara. Cu aceasta solutie se fac spalaturi locale, apoi se aplica tampoane de vata sau tifon imbibate cu decoct. De asemenea, si gargara cu aceasta solutie este eficienta.

In cazul durerilor de dinti, se pune zona afectata un tampon de vata imbibat in tinctura de cerentel si se mentine vreme de 5 minute. Are efecte anestezice, eliminand pentru o perioada de 15-30 de minute durerea.

In cazul durerilor musculare, se face un masaj usor al zonei afectate cu tinctura de cerentel, vreme de 10 minute, dupa care se aplica unguent de arnica sau tataneasa.

Tinctura de cerentel se prepara in felul urmator: 20 linguri de pulbere de radacina de cerentel se pun intr-un borcan, dupa care se acopera cu alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul, se agita pana cand intreaga masa de pulbere a fost acoperita, ramanand deasupra un strat de alcool de doua degete. Se lasa continutul la macerat pentru 10-12 zile, dupa care se strecoara. Extractul obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare.

Contraindicatii cerentel:

Planta trebuie utilizata cu precautie de femeile insarcinate si cele care alapteaza, iar cei cu afectiuni cronice hepatice si renale ar trebui sa o evite.

Un consum excesiv de preparate ce contin cerentel pot provoca unumite reactii adverse, cum ar fi: varsaturi si stari de greata. De asemenea, cerentelul nu se utilizeaza intre mese, deoarece provoaca iritatii gastro-intestinale.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole