8.7 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Celulita. De ce apare si cum o putem preveni

Astazi, mai mult ca oricand, am inceput sa constientizam nocivitatea excesului ponderal. De aceea, este necesar sa ne debarasam de obiceiurile proaste, de acumularile exagerate de grasimi ce se depun in organismul nostru si care ne deformeaza corpul  si in acelasi timp ne dauneaza sanatatii. Toate depunerile anormale de grasime imbibata cu apa si toxine, sunt cunoscute sub denumirea de celulita.

Celulita este o afectiune ce apare ca urmare a inflamatiei tesutului celular, in general a celui subcutanat, fiind definita ca imbolnavirea unei celule. Celulita nu trebuie confundata cu obezitatea. Celulita se poate deosebi de obezitate, in primul rand, prin regiunea in care se instaleaza, apoi prin palpare, desi, de multe ori, pot exista in acelasi loc.

Celulita – Cauze ale aparitiei

Cuzele care determina aparitia celulitei nu sunt pe deplin precizate. Ea poate aparea chiar de la pubertate, cand, din cauza unor eliminari defectuoase a deseurilor si toxinelor, acestea se acumuleaza in tesutul conjunctiv care se ingroasa si determina o circulatie a sangelui mai dificila;

-poate fi rezultatul unui soc emotiv sau afectiv;

-alimentatia foarte abundenta, bogata in hidrocarburi, favorizeaza asimilarea lipidelor; tulburarile functiei intestinale, deficientele hepatice sunt cauze care duc la aparitia celulitei;

-modul de viata sedentar, o igiena necorespunzatoare, excesul de alcool, tutun, haine prea strampte care imiedica o buna circulatie a sangelui;

-cauzele pot fi si de natura endocrina, specialistii afirma ca exista o legatura intre functionarea defectuoasa a ovarelor, hipofizei si a tiroidei ce se manifesta in perioadele de pubertate, sarcina, menopauza si aparitia celulitei.

Cum putem preveni aparitia celulitei?

Atunci cand prindem intre degetul mare si aratator o portiune de piele cu tesut profund si facem o miscare de rulare a pielii apasand doar si constatam ca pielea pielea devine ca o coaja de portocala, inseamna ca s-a instalat celulita.

4685130384_931deaf2c5_o

Exista doua tipuri de celulita: superficiala si profunda.

Celulita superficiala are o forma nodulara si una difuza:

-forma nodulara. Palpand, se simte sub piele induratii cu un contur neregulat, de dimensiuni variabile, tari si sensibile la pipait. Durerile se intensifica la miscare sau la presiune;

-forma difuza. Apare ca o aglomerare anormala si difuza a tesutului gros de sub piele, mai mult la umeri, in regiunea lombara si la radacina membrelor.

Celulita profunda apare la ceafa, coapse, solduri si abdomen, glezne, genunchi, brate, torace, zona lombara si pe lungimea coloanei vertebrale.

Celulita – Metode de tratare

-regimul alimentar trebuie sa fie sarac in zaharuri si fainoase si se va reduce cantitatea de apa ingerata in 24 de ore;

-masajul manual facut de o persoana calificata, este recomandabil in forma superficiala nodulara. El va fi efectuat la inceput usor, crescand treptat in intensitate, in special la picioare si ceafa.

masajul-pentru-combaterea-celulitei

-masajul electric (in curent difazic); in regiunea feselor este indicat masajul cu ventuze sau role;

-baile cu parafina, dusurile;

-exercitiile fizice practicate corect si regulat. Gimnastica trebuie sa fie usoara, neobositoare, cele mai indicate exercitii fiind cele de respiratie, care permit activarea schimburilor chimice, accelerarea arderilor in organism si dezintoxicatie;

O gimnastica prea intensa poate determina ea isasi aparitia celulitei, deci trebuie acordata o mare atentie exercitiilor fizice.

Iata mai jos 6 exercitii indicate de specialisti in tratamentul combaterii celulitei:

  • Exercitii de respiratie: intinse pe spate si cu bratele de-a lungul soldurilor si cu genunchii indoiti. Ridicati usor bustul si coapsele, inspirand in acelasi timp. Reveniti la pozitia initiala expirand. Repetati de 10 ori.

exercitii-pentru-combaterea-celulitei-a

  • Exercitii pentru bust: stati cu picioarele incrucisate si cu mainile sprijinite pe genunchi, duceti mainile deasupra capului lipind palmele, apoi impingeti energic coatele inapoi. Faceti aceeasi miscare, dar cu mainile la spate. Repetati de 10 ori fiecare pozitie.

exercitii-pentru-combaterea-celulitei-b

  • Exercitii pentru solduri: culcate pe spate si cu mainile intinse formand litera T, ridicati piciorul stang mult in sus, dupa care rotiti soldurile atingand cu varful piciorului podeaua in partea dreapta. Reveniti intai cu piciorul sus si apoi il intindeti. Executati miscarea si cu piciorul drept. Repetati de 10 ori.

exercitii-pentru-combaterea-celulitei-c

  • Exercitii pentru abdomen: culcate pe spate si cu bratele intinse de-a lungul soldurilor si cu genunchii indoiti, ridicati piciorul drept si aduceti genunchiul spre piept, apoi ridicati si piciorul stang si intindeti-l sus- paralel cu dreptul. Readuceti picioarele jos si reveniti la pozitia initiala. Repetati de 10 ori.

exercitii-pentru-combaterea-celulitei-d

  • Exercitii pentru coapse: stati cu picioarele intinse si cu mainile sprijinite pe podea. Treceti greutatea corpului pe coapsa dreapta, miscand bustul si inaltand bratul deasupra capului. Mutati apoi greutatea pe coapsa stanga, facand aceleasi miscari cu corpul si bratul. Continuat de 20 de ori.

exercitii-pentru-combaterea-celulitei-e

  • Exercitii pentru ceafa: cu picioarele incrucisate si mainile sprijinite pe genunchi intoarceti capul ritmic, la dreapta si la stanga tinand umerii relaxati (10 ori). Apoi, ridicati barbia cat de mul puteti, lasand capul pe spate, si reveniti pana atingeti pieptul cu barbia (10 ori). Terminati executand 10 rotatii.

exercitii-pentru-combaterea-celulitei-f

Cataplasme folosite in tratamentul celulitei:

-200 g iedera si 1 litru apa. Se prepara un decoct fierband iedera timp de 2 ore la foc mic. Se aplica comprese seara pe zonele afectate de celulita.

-50 g cretusca si 1 litru apa. Aceasta este o infuzie cu care se aplica cataplasme calde.

-50 g vita de vie si 1 litru apa. Aceasta este o infuzie cu care se aplica cataplasme calde.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole