13 C
București
vineri, martie 29, 2024

Cele mai importante efecte terapeutice ale ceaiului din matase de porumb

Porumbul, numit in unele regiuni papusoi sau cucuruz, este originar din America. Datorita calitailor sale vindecatoare, matasea de porumb a fost utilizata inca din cele mai vechi timpuri pentru efectul sau diuretic, antiinflamator si calmant.

Matasea de porumb contine saruri de potasiu, calciu si siliciu, vitaminele C, B6, E si K, ulei volatil, alantoina, glucide, ergosterina, betaina, saponine, etc.

Matasea este diuretica, fapt pentru care se recomanda mai ales pentru piatra la rinichi, cistite si albuminorie, relateaza farm. Corneliu Constantinescu in cartea „plante medicinale in apararea sanatatii”. De asemenea, prin diureza pe care o produce, ajuta la eliminarea apei din tesuturi, influentand in bine unele boli de inima si obezitate.

Vezi si articolul: Porumbul, medicament universal. Benefic de la bob pana la cenusa de cocean

Cercetarile mai noi au aratat ca ceaiul din matase de porumb mareste secretia biliara, micsoreaza depunerea de saruri in bila, ceea ce influenteaza in bine bolile de ficat si colecistitele. 

Datorita vitaminei K, matasea de porumb are proprietati hemostatice, intrebuintandu-se mai ales in menstruatia neregulata si menopauza. 1-2 cani pe zi cu ceai din matase de porumb duc la o imbunatatire a simptomelor specifice menstruatiei si menopauzei.

Matasea de porumb se mai recomanda in tulburari circulatorii datorita afectiuniloor cardio-vasculare ca: guta, artritism, uricemie (prezenta acidului uric in sange) etc.

Ceaiul se prepara din 10 g (cca. 2 linguri) matase de porumb la 200 ml apa. Se ia la 3 ore o lingura. De asemenea, pentru ca principiile active cu efecte hor­mo­­nale si cu actiune asupra sistemului nervos central sa nu fie distruse, se poate prepara si astfel: in 500 ml apa se adauga 3-4 lingurite de matase de porumb maruntita, la macerat, vre­me de 10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca 500 ml apa, timp de 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se apro­ximativ 1 litru de infuzie combinata de ma­tase de porumb, care se foloseste intern (3-4 cani pe zi). Este exceptionala pen­tru per­soa­nele diabetice, care au nisip la rinichi (mi­cro­litiaza renala) sau care sufera frecvent de dischi­nezie si de migrena biliara.

Sfaturi utile: pentru a avea calitati terapeutice, matasea se culege atunci cand are o culoare galbuie-verde, iar stiuletii sunt inca verzi. Matasea se pune la us­cat, intr-un loc umbros, lipsit de umiditate si bine aeri­sit, iar cand aceasta se usuca se pune in pungi de hartie sau in saci de panza, avand un termen de valabilitate de maxim 2 ani.

Contraindicatii:

Pentru ca are capacitatea de a scadea nivelul de potasiu din sange, ceaiul din matase de porumb trebuie consumat cu prudenta doarece provoaca mancarimi, alergii si iritatii.

De asemenea, femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa evite consumul mare de ceai din matase de porumb deoarece stimuleaza uterul si poate duce la pierderea sarcinii.

Cei care sufera de diabet trebuie sa discute cu medicul deoarece, acest ceai poate reduce nivelul de zahar din sange, acelasi efect avandu-l si medicamentele pentru diabet.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole