7.3 C
București
vineri, martie 8, 2024

Cele mai importante beneficii ale frunzelor si fructelor de afin

Afinul este un arbust mic, cu fructe negre-albastrui, dulci-acrisoare, care creste in pasunile de munte, prin locuri stancoase.

De la aceasta planta se folosesc frunzele si fructele. Acestea au in compozitia lor mir­tilina, flavonoide, taninuri, glucide, caroten, pectine, antioxidanti (vitamina C si resveratrol), grupul vita­minelor B si numerosi acizi organici.

Din timpuri stra­vechi, taranii preparau diferite remedii din afine pentru vindecarea bolilor de stomac, iar afinata, o foloseau ca leac pentru digestie si ficat. De asemenea, si frunzele afinului erau foarte folosite deoarece sub­stan­tele continute de acestea ajutau in combaterea multor afec­tiuni.

Iata mai jos care sunt principalele beneficii ale frunzelor si fructelor de afin:

-Din frunze se prepara un ceai care se recomanda celor ce sufera de diabet, avand proprietatea de a scadea zaharul din sange, actiune care s-ar datora mirtilinei, numita si insulina vegetala. Pentru a mari eficacitatea ceaiului, frunzele de afin le putem asocia cu pastai de fasole si frunze de dud. Se bea cate o ceasca, inaintea fiecarei mese principale.

!Ceaiul dietetic recomandat diabeticilor are in compozitia sa, pe langa alte plante, si frunze de afin.

Mod de preparare ceai: 2 linguri de frunze de afin us­cate si maruntite se oparesc cu 250 ml apa fiar­ta, se dau intr-un clocot, apoi se lasa la infuzat timp de 30 de minute, dupa care se filtreaza.

-Datorita continutului in tanin, frunzele au actiune astringenta, folosindu-se in diaree, iar datorita arbutinei, dupa alti autori, hidrochinonei, au proprietati bacteriostatice, utilizindu-se ca antiseptic urinar si usor diuretic. De asemenea, Dioscoride, celebrul medic din Antichitatea greaca, vorbeste despre afine ca despre un leac sigur de vindecare a diareei, cel mai bun din cate exista. Acestea sunt astringente si le vin repede de hac celor mai rebele deranjamente de stomac. Se consuma cate un pumn de afine, proaspete sau congelate, de 3 ori pe zi, sau cate un pahar cu suc de afine, dimineata si seara, pe stomacul gol.

Din fructe se prepara un ceai pentru combaterea diareei, cu proprietati antiseptice in infectiile intestinale, mai ales in gastroenterite, contribuind la ameliorarea proceselor de fermentatie si putrefactie. Fructele sunt bogate in tanin, pectine, o substanta coloranta numita mirtilina, acizi organici (acid malic, citric, oxalic, lactic, succinic), zaharuri, provitamina A, vitamina C etc. Ceaiul de fructe poate fi facut in doua feluri si anume fructele uscate se fierb in 250 g apa timp de o jumatate de ora, dupa care ceaiul se bea caldut; sau peste o lingurita si jumatate de fructe uscate se toarna 2 pahare cu apa fiarta si racita. Fructele se lasa la macerat 8 ore, apoi se bea intreaga cantitate de lichid in cursul unei zile. Pentru a mari actiunea astringenta si antiseptica a fructelor de afin, se adauga coaja de stejar, flori de musetel si frunze de menta. Tot din fructe de afin se mai pot prepara lichior si vin, care au proprietati antiseptice si astringente. Consumate in stare proaspata, afinele regleaza scaunele, fac sa inceteze fermentatiile intestinale, ajuta la eliminarea gazelor, amelioreaza inflamatiile hemoroidale si restabilesc pofta de mancare.

-Se mai recomanda in guta si reumatism. In cazul gutei, se consuma cate 300 g afine proaspete zilnic, timp de 1 luna sau maceratul la rece, cate 1 litru pe zi. Aceasta cura mobilizeaza foarte bine sarurile acidului uric din tesuturi si ajuta la eliminarea lor prin urina, ajuta la rarirea pana la eliminare a crizelor de guta, la redobandirea aspectului normal si a mobilitatii articulatiilor afectate. In cazul reumatismului, se recomanda cura de afine, in care se consuma minimum 300 g de fructe pe zi, pe o perioada de minim 1 luna.

-Atat fructele, cat si frunzele afinului sunt extrem de eficiente in infectiile urinare, mai ales contra E.Coli, care este principala vinovata pentru majoritatea cistitelor. Totul se datoreaza actiunii sale antibacteriene. Mai mult, afinele au efecte cicatrizante si protective asupra epiteliilor reno-urinare, afectate de catre infectie. Se recomanda afinele proaspete (cate 250 de grame pe zi, in cure de minimum 2 saptamani) sau maceratul la rece (se bea cate 1 litru zilnic).

-Recomandate in boala canceroasa. Acidul elagic, o substanta continuta in afine, are un puternic efect antioxidant, impiedicand aparitia mutatiilor si malignizarea celulelor din organismul uman.

-Ajuta la reducerea nivelului colesterolului si al trigliceridelor din sange. 500 g de afine consumat zilnic asigura mai mult de 50% din necesarul de fibre alimentare de care are nevoie organismul uman si care ajuta la reducerea nivelului colesterolului.

-Afinele intaresc sistemul imunitar. Acestea te apara de viroze si cresc rezistenta organismului la accesele de febra. Pentru prevenirea si pentru combaterea afectiunilor virale se recomanda curele in care se consuma cate 250-300 g de afine pe zi, vreme de 1 luna sau maceratul la rece, cate 500-1000 ml pe zi, in cure de 20-30 de zile.

-Afinele previn imbatranirea prematura. In principiu, afinele ajuta la mentinerea sanatatii sistemului nervos, articulatiilor si a vaselor de sange, precum si a tonusului muscular. Se tin cure de 1 luna, timp in care se consuma 500 g afine pe zi.

Sursa: Plante medicinale in apararea sanatatii, farm. Corneliu Constantinescu

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole