Ceapa verde, de ce sa o cultivam in gradinile noastre?

ceapa-verde

Tot mai multi romani isi doresc sa se intoarca la aerul curat de tara, sa isi cultive legume, fructe, verdeturi si flori in propria gradina. In acest articol va prezentam beneficiile pe care le aduce ceapa verde pentru sanatatea omului.

Consumatorii de ceapa sunt printre cei mai sanatosi, dornici de munca si voiosi oameni.Despre efectele benefice ale cepei se stie de pe vremea romanilor. Ceapa verde are cantitati mari de clorofila, o substanta ce are ca proprietate eliberarea organismului de substante nocive, precum poluantii si radicalii liberi.

Alicina, un antibiotic puternic din ceapa verde

Un lucru mai putin placut al consumatorilor de ceapa este mirosul, iar substanta care emana mirosul cepei se numeste alicina. Tot ea este responsabila pentru protejarea plamanilor si a cailor respiratorii, pe care le fereste de infectii. Bolnavii de tromboflebita ar trebui sa consume multa ceapa verde, dar doar partea alba a acesteia, deoarece alicina din aceste parti ale cepei are proprietati anticoagulante. Alicina mai este, de asemenea, un puternic antiviral si antibiotic, de aceea ceapa verde ar trebui consumata in cantitati cat mai mari in perioadele virozelor.

O alta substanta benefica din ceapa verde este si cvercitina, care este un antioxidant foarte puternice, capabil sa amelioreze tulburarile circulatorii si sa previna afectiunile cardiovasculare. Ceapa verde este mult mai eficienta in acest sens decat cea veche.

Ceapa verde, un foarte bun antialergic

Una dintre beneficiile cele mai importante ale cepei verzi este faptul ca este un foarte bun antialergic si depurativ, dar regleaza si activitatea hormonala. Ceapa verde se poate folosi cu mare succes in bolile alergice. De la consumul zilnic de 4-5 fire de ceapa verde, la sucul de ceapa verde, aceasta este capabila sa diminueze manifestarile nedorite ale alergiilor. Asa ca, in afectiunile infecto-alergice, consumul de ceapa verde trebuie sa devina un obicei. Efectul antialergic al cepei se datoreaza proprietatilor depurative si diuretice, dar si faptului ca ceapa verde regleaza activitatea glandelor responsabile de secretia naturala a cortizonului.

Suc de ceapa verde pentru scaderea glicemiei

Sucul de ceapa verde are multiple beneficii, de la detoxifiere la scaderea glicemiei. Previne hipertensiunea arteriala, accidentele ischemice, arteriopatiile. Bolnavilor de diabet li se recomanda sa consume ceapa verde pe perioala nelimitata de timp, cate 2 fire la fiecare masa. Iar pentru scaderea rapida a glicemiei se tine o cura de suc de ceapa verde. Cu un kg de ceapa verde, bulb si frunze, se face un suc cu ajutorul unui blender, la care se tin vreme de un minut. Se pune 1 litru de apa plata sau de izvor si se patreaza in recipient de sticla (nu plastic) la frigider. Se beau 50 de ml de suc de trei ori pe zi, inainte de masa cu o jumatate de ora.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Te poate interesa si:

Testele arata ca rosia romaneasca este mai naturala decat cea de import

Lucrari pentru luna aprilie in gradina si livada

Planta care poate inlocui carnea, cultivata si in Romania