29.7 C
București
marți, aprilie 16, 2024

Ceaiuri nerecomandate gravidelor. 5 bauturi de evitat

Toata lumea stie ca perioada sarcinii este una speciala, cu diverse modificari ale starilor si nu numai. Ceaiurile sunt recomandate fara probleme, mai ales in perioada rece a anului, insa in sarcina exista cateva plante ce ar trebui sa fie pe lista ceaiurilor nerecomandate gravidelor. Mai jos, v-am pregatit o lista cu ceaiuri nerecomandate gravidelor.

Ceaiuri nerecomandate gravidelor – sunatoarea si spanzul

Sunatoare – Sunatoarea este recomandata deseori gravidelor pentru starile de depresie, de anxietate si de nervozitate. Insa, pe langa faptul ca aceasta planta poate produce neplaceri gastrice, in timpul sarcinii sunatoarea are efecte emenagoge si avortive. Asadar, cel mai sigur pentru viitoarele mamici este sa evite ceaiul de sunatoare cat sunt insarcinate.

In cazul in care exista stari depresive foarte accentuate sau insomnie, ceaiul de valeriana este indicat in timpul sarcinii fara probleme.

Spanzul – Ceaiul de spanz, datorita in special saponozidelor, are proprietati iritante, purgative drastice, stimuland activitatea musculaturii uterine, putand produce avort. In general, spanzul se consuma sub forma de produse farmaceutice, sub stricta supraveghere medicala. Intoxicatiile cu spanz se manifesta prin salivatie abundenta, greata, varsaturi repetate, dificultati la inghitire, colici abdominale, diaree, ameteli, senzatie de greutate a capului, sughituri, tremuraturi, convulsii tetaniforme, slabirea si rarirea pulsului, dispnee, somnolenta si moarte.

Chiar daca in sarcina uleiul esential sau extractele hidroalcoolice din salvie nu sunt recomandate, bine ar fi ca si ceaiul de salvie sa fie evitat. In sarcina poate provoca contractii, mai ales cand sarcina este inaintata, iar in timpul alaptatului poate scadea productia de lapte matern.

Ceaiuri nerecomandate gravidelor – ceaiurile puternic laxative

Crusin – Ceaiul de crusin nu este recomandat in sarcina, el se ia sub supravegherea medicului, in general. Cercetarile din ultimii 10-15 ani au aratat ca toate purgativele ce contin derivati antracenici favorizeaza evolutia cancerului colono-rectal. Astfel, toate preparatele pe baza de crusin sau care contin crusin nu se vor utiliza mai mult de 7 zile consecutiv pe luna si numai in cazul constipatiilor grave sau pentru curatarea colonului.

Femeile insarcinate care se confrunta cu constipatia trebuie sa regleze problema in primul rand prin consumul de apa ridicat, consumul de fructe si legume, supe si ciorbe. In al doilea rand, ceaiurile puternice laxative nu ar trebui utilizate in aceasta perioada. Vezi si: Uleiul de peste in sarcina – 7 motive să il introduci in alimentatie

Fenicul – Feniculul este recomandat dupa sarcina pentru efectele carminative, insa in timpul sarcinii nu este recoamdat. Uleiul volatil, desi este neiritant si relativ netoxic, in doze mari, in special datorita fenconei, are proprietati narcotice. Chiar si asa, este recomandat ca, pe cat posibil, ceaiul de fenicul sa fie inlocuit cu anasonul. Nici acesta din urma nu este recomandat in timpul sarcinii, dar pentru inlaturarea colicilor abdominale este mult mai bun.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole