3.2 C
București
marți, martie 26, 2024

Ceaiuri indicate in combaterea diareei

Aceasta afectiune consta in eliminarea de scaune frecvente, mai mult de 3 scaune apoase, care poate sa contina resturi alimentare pentru ca tranzitul intestinal este accelerat sau exista tulburari de digestie sau de absorbtie.

Cauze dieree:

  • infectia bacteriana a tractului digestiv, datorita contaminarii alimentelor sau a apei potabile;
  • intoleranta alimentara;
  • parazitii si microorganismele ce pot contamina apa si alimentele (Giardia lamblia, Entamoeba histolytica si Cryptosporidium, oxiuri, etc.);
  • colonul iritabil si alte afectiuni ce afecteaza functionalitatea normala a intestinului;
  • diaree produsa din cauza medicamentelor ca: antibiotice, antinevralgice, laxative, purgative, coleretice, etc.;
  • factori neuro-psihici: emotii distonie neurovegetativa (diaree nervoasa ), stari de surmenaj;
  • procese inflamatorii intestinale: colita ulceroasa, boala Crohn, enterocolite, rectite, sigmoidite, diverticulite;
  • maldigestia: anaclorhidrie si achilie gastrica, insuficienta pancreatica;
  • malabsorbtie: steatoree, sprue, fistule si anastomoze digestive, rezectii de stomac sau intestine;
  • de asemenea, este cunoscuta si diareea la persoanele care schimba mediul, cei ce calatoresc in special la tara si schimba astfel apa si tipul de alimentatie fiind posibila contaminarea acestora cu bacterii, virusuri sau paraziti.

Iata ce ceaiuri din plante medicinale sunt indicate in combaterea diareei:

  • Afin – Este planta cel mai des folosita. Se consuma cate 50-100 g fructe proaspete sau 2 lingurite de fructe uscate la 250 ml apa si se lasa pentru 8 ore la inmuiat. Se pun apoi la fiert pentru 5 minute si se strecoara. In functie de severitatea afectiunii se pot consuma intre 3-6 cani pe zi. De asemenea, se mai poate folosi si afinata – cate 50 ml de 2-3 ori pe zi, pana la trecerea afectiunii.
  • Calomfir – Aceasta planta distruge microbii care pot provoca diaree. 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se beau 3 cani pe zi.
  • Carpen – 2 lingurite de coaja maruntita se pun la 250 ml apa si se fierb pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma pana la 3 cani pe zi.
  • Coada racului – Este indicata in diaree pentru ca aceasta contine tanin care poate sa rezolve diareea, dar mai are in componenta sa si substante amare care ajuta la digestie si chiar mucilagii, avand rol in calmarea durerilor. 1 lingurita de planta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se beau cate 3 cani pe zi, preferabil inaintea meselor.
  • Cretisoara – Aceasta planta este recomandata pentru efectule ei astringent in diaree si este si un fel de antibiotic natural care ajuta la distrugerea microbilor si la diminuarea secretiilor interne. 2 lingurite de planta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
  • Dud – frunzele de dud contin tanin, beta-caroten, acid folic, arginina, adenina, carbonat de calciu, etc. si sunt indicate in diaree, avand si actiune alcalinizanta. Se pune 1 lingurita de frunze maruntite in 250 ml apa si se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoara. Se consuma 2-3 cani pe zi.
  • Matreata bradului – Aceasta este indicata in enerocolite infectioase si diaree, iar acidul ursinic din compozitia sa este unul dintre cele mai bune antibiotice. Matreata bradului se va macina cu rasnita si apoi se ia o lingurita de praf care se va pune in 250 ml apa clocotita. Se va lasa 10 minute acoperit si apoi se va strecura. Inainte de a se administra se va pune o lingurita de bicarbonat de sodiu si se va consuma cu inghitituri mici.
  • Menta – datorita continutului de taninuri, menta contribuie la normalizarea scaunului fiind totodata si un foarte bun antimicrobian. 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma pana la 3 cani pe zi.
  • Perisor – Frunzele de perisor sunt antihemoragice datorita tanoizilor si antidiareice. 2 lingurite de planta maruntita, se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, recomandat inainte de mesele principale.
  • Rachitan – pe langa actiunea de precipitare a proteinelor, extractele obtinute au actiune astringenta, antidiareica si inhibanta asupra dezvoltarii florei microbiene patogene intestinale si impiedica fermentatia intestinala. 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara si se consuma 2-3 ceaiuri pe zi.
  • Urzica – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoara. Se poate consuma dupa fiecare masa cate 1 cana.

Daca acest articol v-a fost util, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole