Ceaiuri indicate dupa operatia de colecist

ceaiuri-dupa-opertia-de-colecist

Colecistita este inflamatia vezicii biliare datorita infectiei bacteriologice sau calculilor biliari. Durerile sunt foarte puternice in regiunea ficatului, care iradiaza in spate si sunt insotite de febra cu frisoane, stare rea.

Dupa operatie unele alimente sunt total interzise o lunga perioada de timp, alimente precum: grasimi, sosuri de rantas, mezeluri, tocaturi, oua, ciocolata, cafea, alcool, smantana. Se recomanda multe fructe, dar nu cirese, visine sau fructe cu pielita groasa nedecojita, bogata in celuloza.

Ceaiuri indicate dupa operatia de colecist – ceaiurile amare maresc secretia bilei

Ceai de Anghinare – se prepara un ceai de anghinare din 4 lingurite de planta la 500 ml de apa clocotitta. Se poate bea indulcit cu miere, in cure de 1 luna de zile, inaintea meselor principale. Acest ceai are actiune antimicrobiana si coleretica. Se poate utiliza si tinctura de anghinare, 10-30 de picaturi pe zi in apa.

Ceai de Papadie – este planta cea mai des folosita pentru efectul ei depurativ fiind si un excelent stimulator al functiei hepatice provocand contractia vezicii biliare si implicit evacuarea ei. Este bine sa se consume minim 2 cani de ceai de papadie pe zi. Totusi, preparatele pe baza de papadie sunt cotraindicate la cei cu microcalculi ai colecistului, deoarece stimuleaza secretiile gastrice.

Ceai de Galbenele. Se bea ceai dintr-o lingura de planta la o cana de apa fiarta. Se beau 2-3 cani pe zi, ceaiul avand proprietati antiinflamatorii, colagoge si coleretice.

Ceaiul de Turita-mare. Se recomanda atunci cand colecistitele sunt insotite de gastrite hiperacide. Se face infuzie din 3 linguri de planta la 1 litru de apa si se bea pe durata unei zile.

Ceaiuri indicate dupa operatia de colecist – ceaiuri pentru recuperare rapida

Ceai de Frasin. Se face o infuzie din 2 linguri de frunze la o cana de apa, se beau 2-3 cani pe zi, proaspat preparate. Nu se bea in enterocolite.

Ceai de Cicoare – se prepara un decoct din 2 lingurite de planta maruntita la o cana cu apa rece. Se lasa 15 minute, apoi se fierbe la foc mic 5 minute. Se bea inaintea meselor principale. Are efect depurativ si colagog.

Ceai de Sunatoare – se infuzeaza o lingurita de planta maruntita in 250 ml apa fiarta timp de 10 minute si se consuma cate 3 cani pe zi. Ajuta in colecistita, avand un efect de drenare a vezicii si este buna si in calmarea sistemului nervos.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.