26 C
București
duminică, martie 31, 2024

Ce plante medicinale sa folosesti pentru afectiunile vezicii biliare

Vezica biliara este un organ cu o lungime de aproximativ 10 cm, legat de ficat prin ductul hepatic, ce indeplineste un mare rol fiziologic, asigurand tranzitia sucului biliar (bila, fierea), care este secretat, in flux continuu, de anumite celule specializate din ficat.

Aceasta prezinta boli la fel de agravante si de dureroase ca si ficatul, cuprinzand o gama foarte larga de afectiuni, printre care si cele pe care le prezentam astazi: angiocolita, calculoza biliara si dischinezia biliara.

Se pot folosi urmatoarele plante medicinale: aloe vera, anghinare, brustur, calomfir, catina, cerentel, chimen, cicoare, coada calului, coada racului, fenicul, ienupar, isop, hrean, maces, marul lupului, maslin, menta, mesteacan, orz, papadie, pelin, porumb, revent, ridiche, roiba, rostopasca, rotunjoara, rozmarin, scanteiuta, schinduf, sfecla rosie, siminoc, sparanghel, sunatoare, tei, trifoi de balta, telina.

Plante medicinale cu efect laxativ:

 

  • Aloe – se poate consuma cate 1 cm de planta maruntita de mai multe ori pe zi, pentru efectul laxativ. De asemenea, exista in magazinele naturiste foarte multe produse cu aceasta planta care se vor folosi conform indicatiilor producatorului.
  • Cicoare – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, caldute.

Plante medicinale care ajuta la dezintoxicare:

  • Anghinare – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Ajuta la dezintoxicarea ficatului.
  • Brustur – 1 lingurita de radacina se pune la 250 ml apa si se fierbe timp de 10 minute. Se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, pentru ajutorul care-l da la dezintoxicarea ficatului si pentru efectul emolient. In cazul durerilor se poate aplica extern o compresa calda cu acest ceai.
  • Coada calului – 2 lingurite de planta maruntita se pune la 250 ml de apa si se fierbe timp de 10 minute. Se strecoara si se consuma 3 cani pentru efectul de curatire al organismului de toxine si de suplimentare cu minerale.
  • Mesteacan – poate combate cu mare succes bolile renale si, de asemenea, o serie intreaga de infectii ale aparatului urogenital. Se va pune 2 lingurite de frunze bine maruntite de mesteacan la 250 ml de apa in clocot. Se va lasa apoi acoperit 20 de minute si se va strecura. Se adauga la acesta obligatoriu un varf de cutit de bicarbonat de sodiu alimentar. Se lasa apoi 6 ore si se poate abia atunci consuma. Cu 4 lingurite de planta preparate identic, se obtine un ceai concentrat care se poate consuma in cursul zilei. La acest ceai este obligatoriu sa se puna un varf de cutit de bicarbonat de sodiu alimentar inainte de a se consuma. Se indica ca diuretic fiind cel mai util ceai, in plus are capacitatea de a elimina acidul uric, colesterolul in exces si multe alte toxine.

Plante medicinale care ajuta la refacerea ficatului

  • Calomfir – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, pentru refacerea ficatului.
  • Maslin – se ia cate 1 lingura de ulei de masline dimineata la trezire pentru efectul de curatire al ficatului si scaderea colesterolului. Cel mai bun este cel presat la rece.
  • Papadie -1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se indica cate 3 cani pe zi, mai ales in hepatite de diferite forme. 1 lingurita de radacina se pune la 250 ml apa si se fierbe timp de 10 minute. Se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, pentru ajutorul care-l da la dezintoxicarea ficatului si pentru efectul emolient. In cazul durerilor se poate aplica extern o compresa calda cu acest ceai.
  • Rostopasca – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma in cursul unei zile, fara sa se depaseasca aceasta doza. Este un bun calmant al durerii si ajuta la toate afectiunile ficatului.
  • Rotunjoara – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se indica pentru ca stimuleaza secretiile ficatului.
  • Rozmarin – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Este un bun calmant la dureri de ficat.
  • Schinel – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Este un bun dezinfectant al ficatului.
  • Schinduf – se pune 1 lingurita de seminte la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, pentru efectul de reglare al secretiilor ficatului si pancreasului.
  • Trifoi de balta – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Are efect diuretic si de curatire a ficatului.

Plante medicinale contra inflamatiilor si hemoragiilor

  • Coada racului – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, caldute. Este utila atunci cand exista hemoragii sau cand este nevoie de diminuarea secretiilor. Coada racului 2 lingurite se vor fierbe la 250 ml apa pentru 5 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Se poate folosi in cazul in care nu exista si constipatie. Se foloseste mai ales in cazurile in care se crede ca este vorba despre o infectie sau doar o inflamatie.

Plante medicinale cu efect expectorant si antibiotic

  • Hrean – se va rade radacina de hrean care se amesteca cu miere si se ia cate 1 lingurita de mai multe ori pe zi, in cazul gripelor, racelilor sau diferitelor afectiuni ale aparatului respirator, fiind un bun antibiotic si totodata ajuta la stimularea secretiilor. Se poate face si un ceai din 1 lingurita de radacina rasa la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se poate consuma 3 cani pe zi, pentru efectul expectorant si antibiotic.
  • Isop – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, pentru efectul antibiotic si de curatire a fica-tului. Se poate lua si in combinatii cu alte plante.
  • Linarita – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se foloseste pentru efectul antibiotic.
  • Marul lupului – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma cu inghitituri mici pentru efectul puternic de distrugere al microbilor. Nu se ia doza mai mare fiind toxica. Este utila si la diferite forme de hepatite.

Plante medicinale pentru drenarea bilei si eliminarea calculilor renali

    • Telina – este un excelent drenor hepatic, tonic al sistemului nervos si hipotensor, actionand si asupra epitelului renal, determinand cresterea urinei eliminate. Stimuleaza activitatea de drenare a bilei, provoaca aparitia ciclului menstrual intarziat. Se fierb 3 linguri de rizomi maruntiti la 1 litru de apa timp de 20-30 minute. Strecurati si apoi beti 2 cani pe zi. Se pot folosi si frunzele- 4 linguri de frunze maruntite se pun la 1 litru de apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
    • Maces – 1 lingurita de seminte se pun zdrobite la 250 ml apa si se fierbe apoi 5 minute. Se strecoara. Se poate consuma 3 cani pe zi, pentru efectul antibiotic. Ajuta si la diminuarea calculilor si la curatirea canalelor din ficat de depuneri. Scade si colesterolul. Contine si vitamina C care este un antioxidant puternic.
    • Turta – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, valeriana, ajuta la eliminarea calculilor.
    • Radacina de cicoare cu coada calului si sunatoare, in parti egale se vor pune 2 lingurite la 250 ml apa si se fierb timp de 5 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi caldute. Este buna si pentru drenarea bilei si pentru calmarea durerilor tot odata. Radacina de cicoare cu fructe de ienupar si radacina de papadie. 2 lingurite din amestec macinate se vor pune la 250 ml apa si se fierb pentru 10 minute. Se strecoara si se pot consuma 3 cani pe zi, cate una dupa fiecare masa. Este utila pentru calmarea durerii si drenarea bilei.
    • Chimen seminte, cerentel, pelin, menta– 2 lingurite de amestec se pun la 250 ml apa si se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, ajutand la disparitia disconfortului din regiunea biliara. Se da acest ceai si la inflamatii sau infectii.
    • La dureri mai mari pe langa bai calde sau cataplasme cu mamaliguta se poate aplica extern omag, spanz, pelin, etc sub forma de cataplasme locale. Intern se poate luatinctura de valeriana. Se poate incepe cu 5 picaturi diluate la 100 ml apa.
    • Un leac stravechi folosit in bolile bilei, ficatului, si gastro-duaodenale este urmatorul: un pumn cu flori de sunatoare, 100 g miere, 100 g ulei de masline. Se amesteca bine toate si se pun intr-un borcan bine inchis la frigider. Se consuma 1-3 lingurite pe zi (copiii) sau 1-3 linguri pe zi adultii, intre mese. Ajuta la evacuarea bilei, stimuleaza secretia biliara este hepato-protector, bactericid si calmant pentru mucoasa tubului digestiv. Nu se tine decat 3 zile la temperatura camerei sau 15 zile la rece.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole