11 C
București
joi, aprilie 18, 2024

Meningita. Cum se transmite si ce tratament presupune

Meningita este o inflamatie a foitelor ce invelesc creierul. Este o boala foarte serioasa si trebuie sa fie tratata prompt. Inflamatia creierului (encefalita) produce simptome similare.

La nou-nascut fontanela bombata si “sub tensiune” este un simptom evident de atingere meningeala si atunci, fie trebuie chemat medicul, fie se apeleaza la salvare.

Semne sau simptome generale ale meningitei

  • febra;
  • somnolenta si diminuarea atentiei sau – brusc, o dramatica si ne-obisnuita iritabilitate;
  • agravarea brusca a starii unui copil care a avut recent o boala infectioasa ca pojar sau oreion;
  • varsaturi;
  • pierdere a poftei de mancare;
  • dureri de cap sau, la bebelusi, bombare usoara a fontanelei;
  • copilul se opune aplecarii in fata a capului;
  • priveste fix in sus sau isi intoarce capul de la lumina puternica;
  • convulsii;
  • eruptie de pete plate rosii inchis sau rosii-purpurii.

Uneori meningita incepe ca o simpla raceala, alteori urmeaza unei sinuzite sau unei otite, dar meningita poate debuta si brusc, foarte violent.

Exista doua tipuri de meningita:

  • Meningita virala apare mai ales vara si la inceputul toamnei, fiind provocata cel mai des de entorovirusuri. Dupa aproximativ 10 zile cu manifestari nu foarte grave, boala se vindeca.
  • Meningita bacteriana este mai rara, dar mult mai severa. Copiii de pana la 5-6 ani sunt tinta preferata a bacteriilor, mai ales daca sistemul lor imunitar este slabit. Infectia poate incepe oriunde in corp, mai frecvent in caile respiratorii – apoi trece bariera sangvina si ajunge la nivelul lichidului cefalorahidian si meningelui.

Cum se transmite meningita

Meningita este contagiosa prin stranut, tuse sau prin folosirea aceleasi lingurite fara a o spala. Dar, din fericire, meningita nu se ia la fel de usor ca o raceala.

Tratament meningita

Tratamentul meningitei depinde de microorganismul care a cauzat infectia, de varsta, de extinderea infectiei si de prezenta altor afectiuni medicale sau a complicatiilor meningitei.

In cazul meningitei virale, pacientii incep sa se simta mai bine dupa 3 zile de boala si se insanatosesc in aproximativ 2 saptamani.

In cazurile de meningita virala usoara, tratamentul poate fi facut acasa si contine consumarea de lichide cu scopul prevenirii deshidratarii si medicamente ce controleaza durerea si febra.

Meningita cauzata de bacterii trebuie tratata in spital, cu antibiotice deoarece aceasta provoaca mai des complicatii decat cea virala. Daca meningita bacteriana nu este tratata rapid si adecvat, poate surveni decesul.

Pacientului i se administreaza antibiotice si uneori  sunt luate masuri pentru reducerea presiunii din creier. De asemenea, bolnavului i se administreaza si oxigen in caz de dificultate a respiratiei.

Sugarii si copiii tratati pentru meningita trebuie sa fie intotdeauna monitorizati dupa ce s-au vindecat si trebuie verificati pentru prevenirea complicatiilor pe termen lung, precum pierderea auzului.

Cum previi meningita

Vaccinul antimeningita nu este prevazut in schema obligatorie de vaccinare. Insa, ca metoda de prevenire, medicul de familie va poate recomanda un vaccin anti-Haemophilus influneze tip B, bacterie care produce cel mai adesea meninginta la copiii mai mari de o luna. El se poate administra dupa implinire varstei de 2 luni, protejindu-i pe micuti si impotriva pneumoniei si epiglotitei.

Cum se manifesta pojarul, una dintre bolile copilariei

Urticaria. Simptome, cauze si tratament

Scarlatina la copii – tratamente naturiste

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole