3.3 C
București
vineri, martie 22, 2024

Cate tipuri de sare alimentara exista si care este diferenta dintre ele

Sarea reprezinta un ingredient necesar in orice bucatarie deoarece mancarea nu are niciun gust fara ea, insa este absolut necesara si sanatatii umane.

Atata timp cat nu este consumata in exces, sarea alcalinizeaza sangele si celelalte fluide vitale, ajuta la retinerea apei in organism si este adanc implicata in biochimia metabolismului.

Iata mai jos cateva sortimente de sare alimentara, dar si diferenta dintre ele:

  • Sarea de masa

Aceasta este nelipsita din gospodarie. Aceasta se prezinta sub forma unor granule mici, de culoare alba, sau a unui praf alb, prelucrat si procesat chimic si este obtinuta, in general, prin recristalizarea artificiala a sarii geme si macinare dupa granulatia dorita. Din nefericire, acest proces nu face altceva decat sa saraceasca foarte mult sarea de elementele minerale si oligominerale (magneziul si calciul), marind, in mod artificial, concentratia de clorura de sodium (NaCl).

  • Sarea de mare/celtica

Aceasta se obține prin evaporarea apei de mare si mai este cunoscuta si sub numele de sare celtica, fiind foarte apreciata pentru mineralele pe care le contine (sodiu, potasiu, iod, fier, magneziu si zinc). Mineralele sunt si cele care ii dau culoarea de roz, gri si negru.

Acest tip de sare este recoltata folosind metoda celtica din lemn care permit racletelor ca niciun metal sa atinga sarea. Pentru ca este nerafinata, contine toate cele 84 de elemente vii benefice gasite in apa de mare, fara chimicale si conservanti si aditivi.

De asemenea, sarea de mare integrala este singura sare ce contine clorura de magneziu si bromura de magneziu, usor de asimiliat si de metabolizat de organismul uman, fiind utila in disfunctiile renale, prevenind edemele, hipertensiunea arteriala si alte afectiuni asociate cu consumul exagerat de sodiu.

Este utilizata atat pentru a da gust mancarurilor, dar are si beneficii asupra sanatatii. De exemplu, baile cu sare de mare au efect relaxant, ajuta la tratatarea racelilor si amelioreaza durerile reumatice.

  • Sarea de Himalaya

Sarea de Himalaya sau „cristalul roz”, cum i se mai spune, se extrage de la baza Munților Himalaya, s-a format in urma cu aproximativ 200 de milioane de ani, din straturi de sare de mare cristalizate care au fost acoperite cu lava si contine 84 de minerale și oligoelemente, la fel ca si sarea de mare Celtica. Culoarea rozalie a acesteia este data de manganul si fierul pe care le contine intr-o proportie mai ridicata decat a celorlalte minerale. Nu contine iod.

De asemenea, sarea de Himalaya este considerata cea mai curata si benefica sare pentru organism, fiind recomandata in tratarea sinuzitelor si a racelilor.

  • Sarea Kosher

Sarea Kosher este de doua ori mai sarata decat cea de masa. Aceasta se extrage din apa de mare, prin evaporare, sau din mine, fiind mai putin rafinata in comparatie cu cea de masa. Are o granulatie mare, este grunjoasa si nu trece prin procesul de rafinare, ceea ce inseamna ca are un gust mai curat si nu contine iod. Numele de „kosher” vine din bucataria evreiasca unde sarea ajuta la absorbirea sangelui din carnea care urmeaza sa fie preparata

  • Sare grosiera

Aceasta este asemanatoare cu sarea Kosher, insa diferenta o consta in faptul ca nu se dizolva foarte repede. Din acest motiv, sarea grosiera este perfecta peste produse de patiserie, peste si carnuri care sa isi formeze o crusta din condimente.

  • Sarea grunjoasa

Aceasta este diferita fata de sarea grosiera. Sarea grunjoasa are particule mai mari si o nuanta de gri. Este foarte folosita la prepararea conservelor, a muraturilor si a afumaturilor.

De asemenea, specialistii recomanda sarea grunjoasa si in tratarea diferitelor afectiuni, deoarece contine numeroase mineralele si microelementele de care organismul nostru are nevoie. Aceasta are rolul de a stimula procesele de eliminare a toxinelor din corp.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole