7.2 C
București
joi, martie 28, 2024

Cat de des se uda orhideea si alte 9 curiozitati despre aceasta floare

Orhideea este o floare foarte deosebita, placuta si rafinata. Totusi, este destul de pretentioasa si are nevoie de cateva trucuri pentru a rezista cat mai bine. Iata cat de des se uda orhideea si afla alte 9 curiozitati despre aceasta floare.

Cat de des se uda orhideea – dimineata este cel mai bun moment sa fie udata

Orhideea se uda intotdeauna la inceputul zilei, astfel incat sa se usuce pana noaptea. Frecventa corespunzatoare a udarii va depinde de conditiile climatice in care locuiti. In general, se uda o data pe saptamana in timpul iernii si de doua ori pe saptamana atunci cand vremea devine calda si uscata.

Marimea ghiveciului in care sta orhideea ajuta, de asemenea, sa determinati cat de des aveti nevoie de apa, indiferent de conditiile climatice. De obicei, un ghiveci de 15 cm are nevoie de apa la fiecare 7 zile si un ghiveci de 10 cm are nevoie de apa la fiecare 5 pana la 6 zile.

Este important sa stiti ca, chiar si atunci cand suprafata vasului este uscata, zona radacinii poate ramane umeda. Impingeti degetul sau un creion de lemn obisnuit un centimetru in vas, daca se simte umed la atingere sau daca creionul arata umed, nu adaugati apa in plus.

Calitatea apei utilizate, fie pentru pulverizare, fie pentru udare, este de mare importanta. Deoarece apa de la robinet a fost adesea tratata chimic, in general cu clor, ar trebui folosita cu prudenta. Cea mai buna apa pentru orhidee este, fara indoiala, apa de ploaie. Apa de ploaie, pe masura ce trece prin aer, dizolva si absoarbe multe substante, cum ar fi praful, polenul si alte materii organice. Apa de ploaie este imbogatita si contribuie la hranirea plantei.

Temperatura apei este, de asemenea, importanta. Daca temperatura apei si temperatura aerului inconjurator sunt egale, nu va rezulta nici un rau, iar diferentele usoare pot fi tolerate de plante sanatoase. Deteriorarea fatala sau pe termen lung, care nu este usor de depistat la inceput si poate rezulta din utilizarea apei prea rece. Vezi si: 23 dintre cele mai recomandate plante pentru purificarea aerului din locuință

Cat de des se uda orhideea si alte 9 curiozitati despre aceasta floare

1 – Fiecare floare de orhidee este simetric bilaterala, ceea ce inseamna ca poate fi impartita in doua parti egale.

2 – Dimensiunea, forma si textura frunzelor depind de habitat. Orhideele care traiesc in clima uscata au frunze groase acoperite cu ceara, in timp ce speciile care locuiesc in zone calde si umede au frunze subtiri, alungite. Anumite specii de orhidee nu au deloc frunze.

3 – Semintele de orhidee nu au un endosperm care sa furnizeze substantele nutritive necesare germinarii. Datorita acestui fapt, toate orhideele (inclusiv formele neparazitare) traiesc in simbioza cu ciuperci in timpul germinarii. Germinarea poate dura de la cateva saptamani la 15 ani.

4 – Orhideele pot trai pe teren (formele terestre), atasate de plantele lemnoase sau sub pamant. Orhideele nu au radacini obisnuite. Ele au radacini, tuberculi sau radacini aeriene.

5 – Anumite specii de orhidee sunt parazitare. Ele nu sunt capabile sa produca alimente (zahar) folosind lumina soarelui si dioxidul de carbon (ca si alte plante). In schimb, ele obtin hrana din ciuperci care traiesc in interiorul radacinilor lor.

6 – Legatura dintre orhidee si anumite specii de insecte este stransa si foarte speciala. Petalele au forma si culoare asemanatoare insectelor de sex feminin pentru a atrage barbati si a asigura polenizarea. Ophrys apifera, cunoscut si sub numele de Orhideea albinelor, atrage albinele masculine cu mirosul sau atragator.

7 – Floarea orhideei poate supravietui de la cateva ore la 6 luni, in functie de specie.

8 – Orhideele produc cateva milioane de seminte miniaturale. Numai cateva seminte se vor dezvolta in plante mature.

9 – Genul Orchis vine dintr-un cuvant grecesc antic care inseamna „testicul”; datorita formei radacinilor bulbice. Termenul „orhidee”, care este doar o forma scurta a familiei Orchidaceae, nu a fost introdus pana in 1845.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole