12.4 C
București
vineri, martie 29, 2024

Case cu motive populare. 3 locuinte moderne, dar care nu ”uita” de traditie

Casele cu motive populare, dar care sa se incadreze in tiparele modei de astazi, au inceput sa fie tot mai cautate de catre romani, dar mai ales de straini ajunsi pe meleagurile noastre, care raman impresionati de arhitectura autentic romaneasca. 

Case cu motive populare – istoria reinviata

O casa moderna va fi rapid uitata si trecuta la vechituri pe masura ce alte modele la moda isi vor intra in drepturi, insa o casa traditionala te va bucura tot timpul cu autenticitatea si frumusetea ei, caci ea respecta in primul rand traditia si obiceiurile locului.

Casa este locul de odihna, locul unde familia, acest stalp de rezistenta al lumii, se intalneste si petrece. Iar casa traditional romaneasca respecta spatiul omului, prin elementele ce o reprezinta, precum stalpii de lemn sau pridvorul.

Un arhitect renumit al caselor populare romanesti, Liliana Chiaburu, vorbeste despre sentimentul pe care il ofera o casa traditionala: „Pentru mine asta inseamna arhitectura traditionala romaneasca – libertate. Arhitectura traditionala te ajuta sa te regasesti pe tine insuti, te odihneste, te bucura. Este o constatare nu doar a mea, ci si a multora dintre cei care au avut ocazia sa intalneasca un astfel de spatiu. Intr-o casa traditionala nu mai esti atat de vulnerabil la presiunea de a fi in rand cu lumea, nu te mai simti obligat sa te incadrezi in ritmul contemporaneitatii, iesi intrucatva din vartejul in care suntem prinsi cu totii. Intr-un astfel de ambient nu mai esti presat de dorinta inconstienta de a innoi lucrurile de care esti inconjurat, de a cauta permanent ceva mai bun, mai confortabil, mai modern. Esti multumit cu ce ai. Pentru ca asta ai primit. Esti linistit si liber.”, scria doamna arhitect pe blogul personal, caseromanestilacomanda.blogspot.ro.

Case cu motive populare – o alegere pentru traditie

Casele traditionale de pe vremuri erau facute doar cu materiale la indemana, materiale naturale, rezistente datorita imbinarilor inteligente si rugaciunilor cu care erau insotite atat pregatirea materialelor, cat si constructia in sine. Asadar, casa inainte vreme era construita de cel care urma sa stea acolo, ajutat de rude sau alti tarani priceputi.

In jurul taierii lemnului de casa exista tot felul de povesti si legenda, in functie de zona tarii. Lemnul era taiat doar in anumite perioade din an, pe luna plina, rostind descantece sau rugaciuni, stiute acum doar de cei mai batrani locuitori ai satelor din Romania. Construirea unei case era ceva obisnuit pentru cel ce devenea cap si stalp al unei familii, astfel ca alegerea materialelor se facea fara risipa, cu multa rabdare si tact.

Tocmai acestea sunt motivele pentru care casele cu traditie sunt odihnitoare, placute din punct de vedere estetic, gandite bine. Casele traditionale de astazi au spatii mai mari, mai deschise, ferestre mult mai luminoase, sunt mai aerisite si pot fi imbinate excelent cu accesorii moderne.

Mai jos gasiti 3 modele de case moderne cu motive populare, pentru o mai buna inspiratie. Detalii despre modele de case traditionale romanesti mai gasiti si aici.

case-traditionale

case-traditionale 2

case-traditionale 3

case-traditionale 4

case traditionale 5

Surse foto: caseromanestilacomanda.blogspot.ro, www.pinterest.com, adelaparvu.com

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole