13 C
București
vineri, martie 29, 2024

Cartofii. Proprietatile si beneficiile unor legume controversate

Sigur ai auzit si tu atunci cand nutritionistii recomandau sa se manance mai multa carne si mai putini cartofi, nu? Proteinele din carne, spuneau ei, ne dau putere si energie; cartofii, plini de amidon, ne fac grasi si greoi.

Totusi, oamenii nu si-au pierdut niciodata interesul pentru aceasta leguma familiara, iar studiile recente nu numai ca au infirmat parerea ca aceste legume ar ingrasa, dar au aratat ca exista in cartofi anumite substante care ajuta la mentinerea starii generale de sanatate a organismului.

Ce proprietati au cartofii

Din punct de vedere alimentar, cea mai importanta parte a tuberculului este miezul, care are culori de la alb la galben spre portocaliu, este foarte bogat in apa, glucide, amidon, glucoza, fructoza, zaharoza, celuloza, protide, lipide, acidfolic, saruri minerale de sodiul, fosfor, fier, calciu, magneziu, mangan, cupru, potasiu, vitamine din complexul B, acid folic, vitamina C si vitamina K.

Ce spun studiile

Cartofii ingrasa? O cana cu piure de cartofi, facut cu lapte, are numai 137 de calorii; un cartof dulce, copt, are 161. Pe de alta parte, o turtita obisnuita de 125 g carne tocata, se ridica la 319 calorii, iar aceeasi cantitate de friptura de vita are 418 calorii.

Cercetatorii care au studiat efectele dietei asupra psihicului uman, au descoperit ca persoanele care sufera de depresie nervoasa nu consuma in mod frecvent alimente bogate in hidrati de carbon. Ei ridica nivelul  triptofanului in sange. Acesta ajunge la creier, unde este transformat in serotonina. Serotonina este aceea care te ajuta sa ai o stare de bine, relaxare si veselie.

Vezi si: Cartoful mov, una dintre cele mai sanatoase legume din lume

Cartoful are un continut apreciabil de potasiu si de substante care micsoreaza colesterolul, ceea ce il face sa se numere printre alimentele bune pentru o inima sanatoasa. Pentru a pastra o parte mai mare de potasiu, coace cartofii in loc sa-i fierbi. Un cartof obisnuit are aproape de 2 ori mai mult potasiu decat unul dulce.

Cartofii reprezinta si o sursa importanta de vitamina C, care ii face foarte importanti pentru sistemul imunitar, inima si piele. Bolile precum scorbutul, cauzat de deficitul de vitamina C, pot fi evitate daca incluzi in dieta ta cartofi.

De asemenea, cartofii contin fier si cupru, doua minerale care sunt importante pentru formarea celulelor rosii. Fierul este foarte important pentru mentinerea hemoglobinei în organism. Lipsa fierului duce la ameteli, lipsa energiei, dureri de cap si anemie.

Dupa cum spuneam mai sus, cartofii contin si vitamina B6, o vitamina utila în vindecarea a numeroase afectiuni, cum ar fi: bolile de inima, pietrele la rinichi si depresia. Prezenta vitaminei B6 în cartofi face din acesta un ingredient perfect pentru sportivi.

Sfaturi utile:

Cartofii noi nu trebuie sa fie mici neaparat, ci doar proaspat scosi din pamant. Se gasesc la sfarsitul primaverii si vera.

Evita cartofii albi care au zone verzui pe coaja; aceasta culoare bolnavicioasa semnaleaza prezenta unei substante numite solanina, care te poate imbolnavi intr-adevar.

Cartofii dulci, care din punct de vedere botanic nu se inrudesc cu cei albi, variaza in culoare de la auriu deschis la portocaliu inchis. Cartofii dulci se gasesc din septembrie pana in februarie; cei portocalii contin cea mai mare cantitate de beta caroten.

Cartofii noi, mai putin bogati in amidon, sunt „candidatii” ideali la fierbere si inabusire; textura lor ferma este perfecta pentru salatele de cartofi. Cartofii rosii rotunzi sunt deliciosi fierti in abur, in coaja lor, cu marar proaspat.

Cartofii rosii fainosi sunt foarte buni copti. Cartofii albi lungi pot fi folositi in oricare din aceste scopuri. Cartofii albi rotunzi se preteaza bine la fiert si prajit.

Multa lume considera coaja unui cartof rosu copt sau fiert la aburi, drept cea mai buna parte a lor. Daca aceasta poate fi mancata, asigura-te ca ai indepartat orice pata incipienta care a aparut de cand ai cumparat cartofii; ea contine solanina!

Cartofii dulci sunt perisabili; pot fi tinuti la temperatura camerei o perioada scurta de timp. Cartofii albi pot fi depozitati aproximativ 2 saptamani intr-un loc rece, intunecos si uscat; daca ii cumperi intr-o punga de plastic, scoate-i din punga inainte de depozitare. Toti cartofii trebuie pastrati intr-un loc deschis.

Sucul de cartofi, cel mai bun medicament pentru bolile de stomac si nu numai

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole