13.3 C
București
vineri, martie 29, 2024

Care sunt simptomele carentei de vitamina D si ce boli provoaca

Vitamina D este una dintre cele mai importante vitamine, fiind implicata in toate functiile organismului pentru a functiona normal. Aceasta actioneaza asemenea unui hormon, fiecare celula din corp are un receptor pentru vitamina D si peste 30.000 de gene sunt influentate de ea. De aceea, lipsa acestei vitamine se rasfrange asupra intregului organism. Iata, mai jos, care sunt simptomele carentei de vitamina D si ce boli poate provoca.

Carenta de vitamina D este o problema globala de sanatate, cu care se confrunta in jur de 85% din populatie, conform celor mai recente statistici pe aceasta tema.

In general, cea mai buna sursa de vitamina D este soarele (pentru producerea cantitatii necesare de vitamina D, sunt suficiente 10 minute de stat la soare pe timpul verii si 30 de minute iarna). De asemenea, exista si cateva alimente care contin vitamina D: galbenusul de ou, peste gras (somonul, sardinele, tonul sau macroul), unele ciuperci, laptele de soia si branzeturile.

Doza zilnica recomandata de vitamina D este intre 400 si 800 UI (adulti) si 1000 si 2000 UI (copii), dar majoritatea expertilor sustin ca, in general, din alimentatie si expunerea la soare nu reusim sa acoperim necesarul organismului.

Iata care sunt simptomele carentei de vitamina D si ce boli provoaca:

Durerile musculare – daca ai frecvent dureri musculare si nu mai poti depune efort ca inainte, este posibil sa ai o carenta de vitamina D in organism. Daca nu iti iei doza necesara de vitamina D, risti sa te confrunti cu fracturi osoase. S-a observat ca femeile care au trecut de menopauza sunt cele mai predispuse la dureri osoase din cauza lipsei acestei vitamine. De exemplu, un studiu efectuat pe 120 de copii cu deficit de vitamina D, care aveau dureri de crestere, a aratat ca administrarea unei singure doze de vitamina D a dus la reducerea durerii in cazul a 57% dintre copii.

Starile depresive – studiile arata faptul ca 65% dintre cazurile de depresie, tristete inexplicabila au la baza deficitul de vitamina D.

-Raceli dese – vitamina D joaca un rol important in functionarea sistemului imunitar, ajutand organismul sa lupte cu virusurile si bacteriile.

Predispune la o stare de oboseala inexplicabila – senzatia de slabiciune, dificultatea de concentrare si aparitia starilor de somonolenta de pe parcusul zilei pot fi asociate, de asemenea, cu nivelul scazut de vitamina D.

Osteoporoza – vitamina D este esentiala pentru absorbtia calciului si metabolismul osos. Majoritatea femeilor de peste 50 de ani, sufera de osteoporoza-boala oaselor fragile. Mentinerea unui nivel optim al vitaminei D inseamna sa-ti asiguri rezerve pentru sanatatea oaselor pe termen lung.

Sangerari gingivale – aceasta afectiune nu este cauzata doar de igiena dentara incorecta, ci si de o carenta de vitamina D in organism. Daca observi ca te confrunti frecvent cu astfel de simptome, incearca sa iti reglezi aportul de vitamina D in organism.

Boli cardiovasculare – carenta de vitamina D poate favoriza dezvoltarea bolilor cardiovasculare, prin cresterea tensiunii arteriale. Cercetatorii au monitorizat intr-un grup de 1793 de oameni nivelul de vitamina D, valorile presiunii arteriale si alti factori de risc cardiovascular si au concluzionat ca cei cu hipovitaminoza D au un risc cu 62% mai mare de eveniment cardiovascular decat cei cu nivele serice normale. Valorile colesterolului din sange sunt mai reduse ca rezultat al expunerii la soare si sintezei de vitamina D3.

Caderea parului – lipsa vitaminei D slabeste foliculii de par, ceea ce duce la pierderea podoabei capilare. Recent, cercetatorii au observat ca alopecia areata, o boala autoimuna caracterizata prin caderea severa a parului, se asociaza cu deficienta de vitamina D.

Ranile se vindeca mult mai greu – vindecarea lenta a ranilor dupa diverse interventii chirurgicale sau traumatisme reprezinta un semnal de alarma in conditiile unei deficiente de vitamina D. Aceasta vitamina contribuie la regenerarea pielii si grabeste procesul de vindecare a ranilor.

Transpiratii excesive, palme umede – cei care transpira excesiv, mai ales la nivelul capului si au palmele umede, pot suferi de afectiuni endocrine sau de lipsa unor vitamine, printre care se numara si carenta vitaminei D.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Zincul, un nutrient important pentru imunitate. De ce avem nevoie de el pe perioada pandemiei

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole