Cardamomul. Ce beneficii are cel mai folosit condiment din lumea araba

Cardamomul. Ce beneficii are cel mai folosit condiment din lumea araba

Cardamomul este un condiment foarte folosit in lumea araba, dar si unul dintre cele mai scumpe din lume.

Cardamomul este folosit pentru condimentarea dulciurilor, avand o aroma deosebita de dulceag-picant. Aroma acestui condiment i se datoreaza unui ulei eteric compus din peste 120 de sub­stanţe. Acesta se foloseste pentru aromatizarea si diminuarea efectelor toxice ale unor bauturi stimulative, in combinatie cu alte condimente (piper, ghimbir, enibahar, coriandru, anason, marar) pentru obtinerea unor combinatii cu efecte complexe folosite ca adaos la mancaruri.

Iata mai jos care sunt cele mai importante beneficii ale cardamomului:

  • Dintre efectele sale cele mai importante sunt cele de dezintoxicare (reduce toxicitatea unor alimente, a alcaloizilor cum sunt cei din cacao sau cafea), de imbunatatire a digestiei si a asimilatiei. De asemenea, se foloseste si pentru a combate greata, acidi­ta­tea, ba­lonarea, arsurile de sto­mac si consti­patia. Se beau cate 3 cani de ceai pe zi.
  • Cardamomul  este un condiment stimulativ deosebit, care fara a avea duritatea celor foarte picante (precum ardeiul iute sau piperul) are un efect puternic in combaterea starilor de somnolenta, astenie, depresie.
  • Cardamomul este unul dintre cele mai interesante afrodisiace, deoarece actiunea sa nu este strict somatica, ci psihica. Mai multi medici fitoterapeuti, precum si francezul Maurice Messegue, au recomandat acest condiment impotriva impotentei masculine, ejacularii precoce si frigiditatii. Asa cum denumirea franceza (“samanta dragostei”) a acestei plante o arata, actiunea sa nu se adreseaza strict planului erotic, ci afectului per ansamblu. Iata cum se prepara bautura afrodisiaca: un varf de cutit de pulbere de planta se fierbe intr-o cana de lapte si se adauga putina miere. Aceasta bautura de administreaza seara deoarece are un puternic efect afrodiziac, iar adaugata intr-o ceasca de cafea concentrata, pulberea de cardamom intareste potenta.
  • Acest condiment este recomandat in cazuri de intoxicatie. Consumat re­gulat, cardamomul ajuta corpul sa elimine toxinele prin rinichi. Se recomanda consumul zilnic, pe stomacul gol, a 10 seminte intregi de cardamom.
  • Cardamomul  este un condiment foarte eficient in tratarea racelilor, a tusei şi a bronsitei. Acesta are un efect antibacterian (uleiul esential din semintele de cardamom inhiba dezvoltarea virusurilor, bacteriilor si a ciupercilor), antioxidant si antiinflamator (reduce durerea si umflaturile, in special la nivelul mucoaselor gurii si ale gatului). Se iau 4 g de car­da­mom, 2 g ghimbir si 2 g boia iute (toate maci­nate fin), se amesteca cu miere (dupa gust) si se consuma toata cantitatea in cursul unei zile, impar­tita in 3 portii, cu 15 minute inainte de masa.
  • Eficient in cancer. Numeroase studii efectuate pe animale la Institutul Cancerului din India arata ca acest condiment inhiba cresterea si chiar distruge celulele canceroase.
  • Recomandat in hipertensiune. Administrarea de 3 g de car­damom pe zi, timp de 3 luni, poate reduce sem­nificativ tensiunea arteriala.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

 

You may also like...