15.1 C
București
joi, martie 28, 2024

Busuiocul. 6 moduri de preparare si administrare corecta

Dupa cum spuneam intr-un articol anterior, busuiocul este un prieten de nadejde atunci cand ai probleme digestive, migrene si afectiuni respiratorii.

De la busuioc se utilizeaza semintele, frunzele si florile, iar acestea se pot utiliza sub forma de infuzie, pulbere, tinctura, ulei volatil sau bai terapeutice. Toate aceste preparate din busuioc ajuta la prevenirea unor boli precum astmul, infarctul, ateroscleroza si depresia.

Iata mai jos cum se prepara corect busuiocul si cum se administreaza:

  • Pulberea de busuioc. Acesta se obtine prin macinarea cu rasnita electrica a inflorescentelor de busuioc uscate. O lingurita rasa de pulbere se tine cateva minute sub limba, dupa care se inghite cu apa. Se ia pe stomacul gol, de 3-4 ori pe zi. Acesta are rolul de scadea febra, de a stimula sistemul nervos si de a reduce sensibilitatea la stres.
  • Infuzia fierbinte de busuioc. Se prepara prin oparirea unei lingurite de tulpini inflorite si maruntite cu o cana de apa clocotita, dupa care se lasa 15 minute la onfuzat si apoi se filtreaza. Se bea cat mai fierbinte, asa incat efectul antispastic, hipertermiant si relaxant sa fie maxim. Acest preparat se foloseste in terapia naturala pentru efectele sale antispastice, element foarte important in tratarea unor tulburari digestive si a unor afectiuni respiratorii (bronsita, tuse convulsiva, viroze respiratorii).
  • Infuzia combinata cu busuioc. Se combina extractia la rece cu infuzia fierbinte, ajutand la conservarea principiilor active. Ai nevoie se 3 lingurite de flori si frunze de busuioc maruntite care se lasa la inmuiat intr-o jumatate de cana de apa, de seara pana dimineata si apoi se filtreaza; maceratul se pune deoparte, iar pulberea ramasa se opareste cu inca o jumatate de cana de apa fierbinte 20 de minute, dupa care se lasa la racit si se filtreaza; se combina cele doua extracte; se bea inainte de masa cu un sfert de ora. Se administreaza cate 3 cani pe zi (dimineata, la pranz si seara).
  • Tinctura de busuioc. Se umple pe jumatate un borcan cu pulbere de busuioc si se completeaza restul cu alcool de 50 de grade. Se inchide ermetic si se lasa la macerat vreme de o saptamana, dupa care tinctura se filtreaza prin tifon, si se pastreaza in sticlute mici, inchise la culoare.
  • Uleiul volatil de busuioc. Acesta se obtine doar prin procedee industriale (prin antrenare cu vapori). Se administreaza cate 3 picaturi dizolvate intr-o lingurita de miere sau puse intr-o lingura de apa, de 2-4 ori pe zi, in cure de 1-2 saptamani. La copiii intre 8 si 12 ani, doza se injumatateste, iar la cei intre 5 si 8 ani, se administreaza o singura picatura, de doua ori pe zi.
  • Baile terapeutice cu busuioc. Ai nevoie de doua maini de busuioc. Se lasa la inmuiat intr-o oala cu 4 litri de apa calduta, de dimineata pana seara, dupa care se filtreaza. Maceratul obtinut se pune deoparte, iar planta ramasa se mai opareste cu un litru de apa, se lasa la infuzat vreme de 15 minute, apoi se filtreaza. Se toarna ambele preparate obtinute in cada de baie, peste apa fierbinte. O baie cu busuioc trebuie sa dureze aproximativ jumatate de ora, avand efecte tonice fizice si psihice, ajutand organismul sa lupte impotriva infectiilor.

Cititi si: Cele mai importante 13 beneficii ale busuiocului pentru organism 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole