Boala celiaca (intoleranta la gluten) – simptome, manifestari, regim

boala-celiaca-intoleranta-la-gluten

Boala celiaca sau intoleranta la gluten este o afectiune a sistemului imun, declansata de indigestia glutenului, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina vegetala care se regaseste in cereale precum: graul, orzul, ovaz sau secara; practic, nu este o alergie, este o boala autoimuna, iar leziunile provocate la nivelul intestinului subtire duc la malabsorbtie, manifestata cel mai adesea prin diaree cronica, multiple carente si consecutiv tulburari de crestere.

Aceasta boala poate sa apara in orice moment al vietii, insa de cele mai multe ori apare in copilarie, intervalul 8 luni- 2 ani fiind cel mai frecvent, dupa introducerea fainoaselor in alimentatia copiilor.

Cauzele aparitiei

Nici pana in acest moment nu se poate stii cauza exacta care determina aceasta boala, dar anumite cercetari au reusit sa identifice anumite gene care duc la aceasta predispozitie. In primul rand, un risc crescut de a dezvolta aceasta boala o au copiii care au o ruda de gradul I cu boala celiaca, dar trebuie stiut ca si anumite infectii virale sau bacteriene pot declansa diferite modificari la nivelul intestinului subtire in cazul persoanelor predispuse genetic.

Dupa cum spuneam, glutenul este o proteina care se gaseste in special in grau, secara, orz si ovaz; glutenul este compus din alte doua proteine, glutemina si gliadina, cea din urma fiind cea toxica si din acest motiv pediatrii recomanda proaspetilor parinti sa nu introduca glutenul in alimentatia bebelusilor mai devreme de 4 luni, dar nici mai tarziu de 7-8 luni.

Simptome. Care sunt primele manifestari 

In general, la copii, manifestarile clinice sunt foarte zgomotoase, astfel incat diagnosticul este stabilit relativ repede.

Semne clinice esenţiale:

  • diareea cronica (scaun apos, deschis la culoare, spumos si urat mirositor) cu o durata mai mare de 1-2 saptamani. Scaunul contine o cantitate mare de grasimi cu aspect lucios si care contin si resturi alimentare nedigerate;
  • balonare abdominala, din cauza digestiei proaste;
  • scaderea in greutate din cauza malabsorbtiei;
  • schimbarea poftei de mancare (scaderea sau lipsa poftei de mancare, iar uneori pofta de lup);
  • dureri abdominale;
  • varsaturi fara context infectios;
  • dureri in oase, carie dentara, fracturi osoase;
  • nervozitate, agresivitate;
  • somn nelinistit, insomnie, vorbire prin somn;
  • dermatita atopica (reprezinta o afectiune cutanata inflamatorie, care creeaza o senzatie intensa de prurit (mancarime), cu evolutie cronica);
  • dermatita hipertrofica

Semne clinice suplimentare:

  • stomatita recidivanta;
  • edeme hipoproteice (edeme paraorbitale, ale gleznelor, care sunt palide, calde, moi);
  • prolaps rectal (prolabarea orificiului anal);
  • constipatii;
  • prurit al pielii;
  • infectii respiratorii virale acute;
  • slabiciuni musculare;
  • convulsii musculare repetate;
  • parestezii repetate;
  • epistaxis, metroragii juvenile, alte hemoragii;
  • dereglari ale ciclului menstrual;
  • micsorarea acuitatii vizuale in perioada de amurg a zilei;
  • prezenta la rude a diabetului zaharat de tip I.

Cum se depisteaza boala celiaca

Din nefericire, diagnosticul se stabileste tardiv din cauza multitudinii de simptome nespecifice si a tratamentului neadecvat.

Pentru diagnosticul bolii celiace sunt importante:
1. manifestarile clinice;
2. testarea serologica;
3. examenul endoscopic si histologic.

Examinarea serologica permite aprecierea anticorpilor antigliadinici, antiendomiziali si anticorpilor contra transglutaminazei tisulare, considerati cei mai informativi.

La examenul endoscopic se pot vizualiza micsorarea in inaltime a vilozitatilor intestinale (subatrofie), uneori pana la disparitia completa (atrofie).

Tratament boala celiaca – Regim

Tratamentul consta in excluderea permanenta a glutenului din alimentatie, eventual se asociaza tratament suportiv pentru a corecta carentele si/sau afectiunile asociate.

  1. Regim fara gluten:

Trebuie stiut de la inceput ca in regimul unui celiac este obligatoriu sa se respecte alimentatia corecta. Astfel, toate alimentele acestuia trebuie sa fie pregatite prin fierbere sau la baia de aburi. In perioada acuta este de preferat pireul, iar temperatura produselor administrate sa fie intre 16 – 57-60 grade C.

-se renunta la consumul graului, secarei, orzului, ovazului; acestea pot fi inlocuite de porumb, orez, dar si de cerealele “atipice”: quinoua, mei, amaranth, tapioca, naut;
-din nefericire se recomanda a fi respectata toata viata; reintroducerea glutenului va determina reaparitia manifestarilor clinice;
-trebuie avuta in vedere prezenta glutenului in produsele de patiserie, biscuiti, conserve, iaurturi cu fructe, sosuri, mezeluri etc; din acest motiv, citirea etichetelor trebuie facuta cu mare atentie; produsele ce contin proteine vegetale hidrolizate sau texturate trebuie evitate deoarece poate fi prezent glutenul; in mod normal pe etichetele produselor este specificat daca contin sau nu gluten
-alimentatia trebuie sa fie bogata in produse ce contin fier, calciu, proteine de origine animala, fructe si legume;

  1. Tratament medicamentos trebuie sa aiba in vedere:

-corectarea anemiei;
-suplimentare enzimatica (daca este cazul) cu pre/probiotice;
-corectarea deficitului de calciu, vitamina D, etc;
-suplimentare cu vitamine, acid folic,etc;
-corticoterapie (oral sau intravenos).

De retinut!

Cu totii suntem responsabili de viitorul copiilor nostri, asa ca trebuie sa-i ajutam sa aiba un viitor sanatos si luminos!

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Cititi si:

Scarlatina la copii – tratamente naturiste

Varicela. Simptome si manifestari

Tiroida. Tratamente naturiste folosite de pe vremea bunicilor

Sursa: Protocol Clinic Naţional „Boala Celiacă la copil”, 2012