Beneficiile nautului pentru sanatate

beneficii-naut

Nautul este originar din Orientul Mijlociu si a inceput sa se bucure de o mare popularitate si la noi in tara, mai ales datorita preparatelor vegetale gustoase pe baza de naut, precum humus sau falafel. Iata care sunt beneficiile nautului pentru sanatate.

Beneficiile nautului pentru sanatate – un aliment ideal pentru dieta de zi cu zi

Nautul este aliment de baza pentru cei care au renuntat la consumul de carne, el contine multe proteine si da o senzatie de satietate rapida, ceea ce il face perfect pentru cine doreste sa se mentina. Nautul contine vitaminele B6 si B9, fibre si multe minerale, precum mangan, acid folic, fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, cupru, zinc.

Nautul, datorita continutului mare de fibre, reduce pofta de alte mancaruri si ajuta la scaderea colesterolului LDL, regland totodata nivelul zaharului din sange. Fiind plin de antioxidanti, precum miricetina sau kaempferol, nautul ajuta in lupta impotriva radicalilor liberi.

O cana de naut boabe fiert contine 269 de calorii, 15 grame de proteine, 12 grame de fibre, 8 grame de zahar, 45 carbohidrati. Din acest aliment se prepara numeroase mancaruri gustoase si satioase. Trebuie mai intai spalat bine, apoi pus in apa peste noapte, intr-o cantitate de trei ori mai mare de apa decat boabe. Se fierbe apoi 2 minute si se mai lasa la odihnit 4 ore pentru a reduce din efectele de balonare. Cu cat nautul are o culoare mai inchisa, cu atat este mai sanatos.

Beneficiile nautului pentru sanatate – reteta de humus cu seminte

Aceasta reteta este foarte buna pentru vegetarieni si nu numai. O portie de humus cu seminte de dovleac, de floarea-soarelui, de susan, de in maro, de pin si seminte de chia este o mancare foarte sanatoasa pentru oricine, dar mai ales satioasa si ajuta la controlul foamei. Semintele de chia au continut de calciu de cinci ori mai mare decat laptele si de trei ori mai mult fier decat spanacul, fiind ideale pentru consum in salate si preprate de tot felul. Iata reteta mai jos.

Ai nevoie de:

  • 250 grame de boabe de naut
  • 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 4 linguri de tahini
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • 3 linguri de ulei de masline presat la rece
  • 3 catei de usturoi
  • sare
  • 3 linguri de seminte amestecate

Cum prepari: Se pun boabele la inmuiat cu o seara inainte. Dimineata se pun intr-o cratita, se adauga bicarbonatul de sodiu si se lasa la fiert cam o ora. Cand se scot boabele, se scruge apa si se adauga apa rece. Se maseaza usoar boabele pentru indepartarea pielitelor, se repeta procedeul, se scurge apa si se adauga alta. Inlaturarea pielitelor va face pasta de naut mult mai fina.

Cu ajutorul unui mixer se pun toate ingredientele, mai putin uleiul si semintele. Se mixeaza bine aproximativ 5 minute, adaugandu-se putina apa rece, care ajuta la omogenizarea rapida. Semintele se pun apoi intr-o tigaie mica si se lasa 2 minute la foc mic pentru a se rumeni. Se adauga la pasta, impreuna cu uleiul, se amesteca bine si se serveste.