Beneficiile legumelor crucifere

beneficii-legume-crucifere

Legumele crucifere apartin familiei Brassica. Broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida, nap, ridiche si altele fac parte din acest grup. Legumele crucifere sunt cunoscute pentru continutul nutritional si beneficiile pentru sanatate.

Acestea contin compusi care au fost studiati pentru capacitatea lor de a lupta impotriva bolilor. Beneficiile pentru sanatate a legumelor crucifere includ ameliorarea durerii, imbunatatirea sanatatii cardiovasculare, protectia impotriva toxinelor daunatoare si chiar protectia impotriva cancerului.

Beneficiile legumelor crucifere – scapa de depresie prin consum de legume crucifere

1 – Protectie impotriva cancerului. Sulforafanul, un compus prezent in aceste legume din plin, are proprietati antioxidante si antiinflamatoare puternice. Un studiu preclinic a constatat ca combinarea sulforafanului, aspirinei si curcuminei a fost eficienta pentru chemoprevenirea cancerului pancreatic. Sulforafanul a fost, de asemenea, cercetat pentru abilitatile sale de preventie pentru stomac, vezica, san, prostata, plaman, colon si cancer de piele.

2 – Lupta impotriva depresiei.  Un studiu din 2015 a constatat ca sulforafanul poseda activitati antidepresive si anti anxietate. Proprietatile antiinflamatorii ale legumelor crucifere joaca, de asemenea, un rol in prevenirea depresiei. Inflamatia din organism a fost legata de depresie. Reducand inflamatia din creier si din organism, legumele crucifere pot ajuta la lupta impotriva anxietatii si depresiei.

3 – Ajuta la ameliorarea durerilor. Intr-un studiu efectuat in 2000, pacientii cu fibromialgie au raportat o sensibilitate redusa la durere dupa administrarea unei combinatii de pulbere de ascorbigen si broccoli. Cercetatorii au descoperit ca extractul de broccoli are capacitatea de a bloca si de a usura durerea.

4 – Ajuta la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare. Cercetarile au aratat ca sulforafanul contribuie la reducerea inflamatiei in peretii arteriali, ceea ce contribuie la prevenirea obezitatii si la ameliorarea hipertensiunii. Studiile sugereaza ca sulforafanul poate, de asemenea, sa stimuleze mecanismele naturale de aparare din organism pentru a proteja arterele de boala.

Beneficiile legumelor crucifere – elimina toxinele din organism eficient

5 – Pline de antioxidanti. Beneficiile legumelor crucifere includ capacitatea de a furniza organismului antioxidanti vindecatori. Sute de studii au aratat efectele de vindecare ale acestor antioxidanti, inclusiv capacitatea de a reduce stresul oxidativ si de a promova functia hepatica sanatoasa. De asemenea, actioneaza pentru a reduce inflamatia si a proteja organismul impotriva bolii.

6 – Ajuta la eliminarea toxinelor din organism.  Studiile au aratat ca sulforafanul ajuta organismul sa elimine pesticidele si alte toxine. Prin promovarea dezintoxicarii, legumele crucifere joaca un rol-cheie in functiile imunitare sanatoase.

7 – Trateaza diabetul. Beneficiile pentru sanatate a legumelor crucifere includ capacitatea de a preveni si trata diabetul. Studiile au aratat ca sulforafanul este capabil sa scada rezistenta la insulina si sa scada stresul oxidativ pentru a reduce riscul de diabet zaharat de tip 2.

8 – Antiinflamatoare. Sulforafanul are proprietati antiinflamatorii similare cu cele din curcumina. Consumul de legume crucifere in mod regulat poate ajuta la reducerea inflamatiei in organism pentru a ajuta la prevenirea bolilor.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.