7.4 C
București
joi, aprilie 18, 2024

Beneficiile florilor de soc. Planta minune a lunii mai

Stiati ca socul este cea mai veche planta cultivata de om? De peste 4000 de ani, oamenii s-au bazat pe puterile miraculoase ale florilor de soc, pentru tratamentul astmului si cel al alergiilor. Ei bine, in acest articol iti vom arata care sunt beneficiile florilor de soc.  

Stiinta moderna si cercetarile din ultimii 15 ani au facut in tari cum ar fi Germania, Elvetia, Israel, Polonia, Serbia sau Statele Unite sa scoata in evidenta beneficiile si proprietatile medicinale ale florilor de soc. Astazi, florile de soc sunt utilizate in mod traditional in scopuri de detoxifiere sau la intarirea sistemului imunitar.

Proprietatile florilor de soc

Florile de soc contin antioxidanti puternici si fitochimicale care ajuta la prevenirea radicalilor liberi. Planta este compusa din mai multe vitamine esentiale, inclusiv vitamina A, B-1, B-2, si B-3 si vitamina C.

Florile de soc se culeg in zilele insorite de mai, prin taierea ciorchinilor de pe tulpina. Dupa culegere, florile de soc vor fi tinute la soare pana la uscare, cat mai rasfirate, intr-o punga de hartie sau intr-o sacosa in care sa patrunda aerul.

In stare proaspata, florile de soc se folosesc la obtinerea socatei, in timp ce uscate, sunt administrate in scop terapeutic, sub forma de infuzie, pulbere, tinctura sau ulei.

Beneficiile florilor de soc:

  • Constipatie: florile de soc stimuleaza peristaltismul digestiv si intestinal, fiind de ajutor mai ales persoanelor sedentare, cu probleme de digestie.

Se administreaza pulberea de flori de soc, cate o lingurita, cu 10 minute inainte de a manca. 

  • Florile de soc te ajuta in raceala: acestea sunt un ajutor in combaterea rinitei, faringitei, laringitei sau a bronsitei.

Administrarea de pulbere de soc, 4 doze a cate 3-5 grame pe zi, amplifica rapid raspunsul sistemului imunitar la agresiunea virusilor, combate inflamatia mucoaselor, reduce durerile de cap si durerile musculare, amplifica tonusul psihic.

  • Febra: socul are o actiune asemanatoare cu cea a aspirinei, producand vasodilatatie si o transpiratie puternica, timp in care temperatura corpului va scadea.

Se administreaza infuzia fierbinte de flori de soc, cate o jumatate de cana, de 2-3 ori pe zi. Dupa administrare, se va remarca pentru cateva minute mentinerea temperaturii ridicate a corpului, apoi temperatura scade treptat.

  • Florile de soc te ajuta in caz de sinuzita si bronsita. Principiile active din florile de soc reduc inflamatia cailor respiratorii, ajuta la eliminarea secretiilor in exces, amplifica local capacitatea naturala de lupta a organismului impotriva infectiei. De asemenea, florile de soc au o actiune foarte interesanta de prevenire si de combatere a excesului de mucus din organism, mai ales de pe caile respiratorii.

Se administreaza infuzia combinata de flori de soc, cate 3 cani pe zi, in cure de 14 zile, cu o saptamana de pauza. Suplimentar, se aplica pe frunte sau, dupa caz, pe piept comprese cat mai calde posibil cu infuzie combinata de soc.

  • Colesterol – florile de soc impiedica intr-o buna masura oxidarea sa in organism, proces care duce la aparitia depunerilor de pe artere, la boli cardiace si vasculare grave.

Se administreaza infuzia combinata de soc, cate 2-3 cani pe zi, in cure de 4 saptamani, cu 2 saptamani de pauza.

  • Reumatism – florile de soc au efecte depurative, antiinflamatoare articulare si ajuta la combaterea proceselor degenerative. De asemenea, ajuta la eliminarea uratilor din organism, fiind un ajutor pretios in caz de guta.

Se fac, pe o perioada de 3 saptamani, cure in care se administreaza cate un litru de infuzie combinata de flori de soc pe zi. 

  • Florile de soc preven aparitia infectiilor renale si urinare. Persoanele ce se confrunta frecvent cu afectiuni cum ar fi nefrita, pielonefrita sau cistita vor face de doua ori pe an, la trecerile de la sezonul cald la sezonul rece si viceversa.

O cura de 2 saptamani cu infuzie combinata de flori de soc. Un litru din aceasta infuzie consumat zilnic stimuleaza puternic activitatea rinichilor, marind diureza, amplificand imunitatea locala, ajutand chiar la prevenirea formarii nisipului si a pietrelor la rinichi.

  • Dureri de gat – Are efecte de stimulare a imunitatii locale si antiinfectioase, ajuta la eliminarea secretiilor in exces, fiind de ajutor si in tratamentul tusei umede.

Se face gargara de trei ori pe zi cu infuzia combinata de flori de soc. 

Beneficiile florilor de soc pentru piele

  • Pielea uscata, cu tendinta de crapare – mai ales in sezonul rece, dar si in perioadele cu vant si aer uscat, se va face masaj pe tot corpul cu ulei de flori de soc.

Ideal ar fi ca acest tratament cu ulei de flori de soc sa se faca odata la 7 zile. Eficienta maxima se obtine cand este aplicat la o jumatate de ora dupa baie.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Cititi si:

Socata, 3 retete minunate de facut acasa

Florile de tei. Preparare si administrare corecta

Catina. Calitatile si efectele miraculoase ale plantei salbatice

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole