Bautura din ghinda care poate inlocui cafeaua, inventata de o studentă din Cluj

Ioana Cozma - băutură din ghindă care poate ÎNLOCUI cafeaua

O studenta de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj a inventat o bautura din ghinda care poate inlocui cafeaua, avand un gust si o aroma similare, dar si proprietati antioxidante, benefice organismului, produsul fiind in proces de brevetare.

Ioana Cozma, studenta in anul IV in cadrul Facultatii de Stiinta si Tehologia Alimentelor a USAMV Cluj-Napoca, a declarat ca a folosit pentru producerea noii bauturi ghinda din stejar rosu, recoltata toamna trecuta.

Eu nu sunt consumatoare de cafea si ne-am gandit sa obtinem o bautura similara cafelei, boabele de cafea fiind inlocuite cu ghinda. Procesul de obtinere a noii bauturi presupune uscarea ghindei, decojirea, prajirea la temperaturi in jur de 200 de grade si macinarea, care duce la obtinerea pudrei de ghinda. In urma unei analize senzoriale a rezultat ca cea mai buna ghinda este cea prajita la 200 de grade timp de 20 de minute aceasta avand un gust si o aroma similare cafelei. Pudra rezultata in urma macinarii se pune la expresor in care este apa, se pune la foc si rezulta bautura. Aceasta bautura nu contine cafeina, insa poate inlocui cafeaua, avand proprietati energizante ca ale cafelei, este bogata in vitamina A si E dar si in antioxidanti puternici”, a spus studenta.

Ioana Cozma lucreaza la aceasta inventie din toamna anului trecut, studiul constituind lucrarea sa de licenta.

Vreau sa demonstrez ca aceasta bautura din ghinda poate inlocui cafeaua. Are un gust amarui, asemanator cafelei, insa aroma ei ne duce cu gandul la ciuperci de padure. Se poate servi cu zahar si lapte condensat. Bautura a fost prezentata recent la salonul de inventica ProInvent de la Cluj-Napoca si se afla in proces de brevetare”, a subliniat studenta.

Vlad Muresan, sef lucrari in cadrul USAMV Cluj-Napoca, a declarat, la randul sau, ca ideea de a utiliza ghinda a venit in contextul cresterii populatiei globului, astfel ca se cauta surse sustenabile, alternative, de materii prime.

Ghinda este fructul stejarului, se consuma din cele mai vechi timpuri. Are proprietati antioxidante ridicate datorita continutului de polifenoli si taninuri, compusi benefici sanatatii umane, iar bautura rezultata poate inlocui cafeaua pentru consumatorii care nu doresc sa aiba cafeina si poate fi un tonifiant general al organismului. Ghinda este folosita la alimentatia animalelor, se foloseste si la prepararea ceaiului dar noi, prin optimizarea operatiei de prajire si infuzie a pudrei de ghinda, am reusit sa obtinem o bautura noua, similara din punct de vedere senzorial cafelei”, a explicat Muresan.

Acesta a mentionat ca o astfel de bautura este mai ieftina decat cafeaua, tinand cont de faptul ca materia prima, adica ghinda, este locala.

Obiectivul nostru nu este de a cerceta de dragul cercetarii, dorim sa realizam un transfer tehnologic in piata si in consum si asteptam oferte de colaborare si parteneriate. Ne propunem ca aratam ca bautura este una sanatoasa, ghinda fiind cunoscuta ca avand efecte benefice asupra sanatatii umane, inclusiv in ceea ce priveste activitatea anti-cancerigena si anti-imbatranire, reduce simptomele bolilor cardiovasculare, infectiile microbiene datorita continutului ridicat de compusi fenolici, antioxidanti. Cred ca bautura noastra are potential”, a mai spus Vlad Muresan.

Sursa: mediafax.ro

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

 

You may also like...