23 C
București
marți, aprilie 16, 2024

Asa trebuie sa arate gradina de supravietuire: Descopera plantele folosite in ultimul mileniu pentru a vindeca diverse afectiuni!

Iti vom prezenta cele 10 super plante pe care trebuie sa le adaugi in gradina in cazul in care nu le ai deja. Aceste ierburi au fost folosite cu succes pentru a vindeca diverse boli si afectiuni in ultima mie de ani, dar si pentru a preveni tot felul de probleme.

Probe scrise ale folosirii plantelor in scopuri medicinale dateaza de peste 5000 de ani si daca stam sa ne gandim, plantele au fost singurele medicamente existente in cea mai mare parte a istoriei. Astazi, în jur de un sfert dintre medicamentele conventionale din piata sunt realizate din derivate ale plantelor. Cu toate acestea, pana nu demult, atentia industriei farmaceutice era indreptata exclusiv catre medicamentele chimice, insa in ultimul deceniu, au inceput sa apara din ce in ce mai multe cercetari si investitii in zona plantelor medicinale.

SfatNaturist (2) balsam-de-lamaie

Balsamul de lamaie este cunoscut pentru efectul puternic antioxidant si pentru ca ajuta la calmare si relaxare. Aceasta planta a fost folosita in ultimele secole si pentru a diminua durerile in cazul indigestiei, dar si ca un remediu impotriva tantarilor: frunzele fiind zdrobite si pielea fiind unsa cu lichidul rezultat.

SfatNaturist (3) musetel

Musetelul este consumat deseori sub forma de ceaiuri, alifii sau inhalatii, servind in cazul durerilor de stomac, al sindromul colonului iritabil, dar si ca un somnifer natural. Totodata, ceaiul concentrat de musetel poate fi folosit pentru a clati cavitatea bucala cu scopul de a reduce efectele mucozitei orale (o complicatie intalnita deseori la persoanele care fac radioterapie sau chimioterapie).

Spiculita este o planta care a fost extrem de populara in Europa ultimelor secole, fiind folosita pentru ameliorarea migrenelor si a durerilor de cap, pentru artrita, dar si pentru a reduce febra. Cu toate acestea, Spiculita este contraindicata in cazul gravidelor.

SfatNaturist (4) busuioc

Busuiocul este un anti-inflamator natural, care are si o usoara functie antiseptica, poarta denumirea de Rege al ierburilor si poate fi folositor in caz de flatulenta, amețeli, lipsă de pofta de mancare, dar si pentru julituri si taieturi.

Menta este fara indoiala una dintre cele mai folosite plante in timpurile noastre, fiind prezenta atat in alimentatie si cosmetica, cat si in medicina. Se foloseste pentru a trata greata, durerile abdominale, indigestia, balonarea si chiar sindromul colonului iritabil.

SfatNaturist (5) salvie

Salvia este una dintre plantele cele mai folosite în medicina traditionala pentru tratamentul tractului respirator, al gurii, al tractului gastro-intestinal si al pielii, avand proprietati astringente si antibacteriene deosebite. Salvia, planta al carui nume inseamna „vindecare”, este folosita sub forma de ceai sau poate fi pur si simplu mestecata.

Patrunjelul, folosit sub forma de ceai, ajuta enorm persoanele anemice, sporind cantitatea de fier care poate fi absorbita de organism, stimuland circulatia si redandu-le energia celor care se simt obositi. Ceaiul de patrunjel este folosit si pentru combaterea flatulentei, dar si pentru infectiile vezicii urinale si cele ale rinichilor, insa nu este recomandat in cazul femeilor gravide.

SfatNaturist (6) lavanda

Lavanda este o planta care poate avea numeroase utilizari. Fiind un antiseptic puternic, ceaiul de lavanda are capacitatea de a vindeca ranile si taieturile, dar poate fi folosit si pentru a diminua respiratia urat mirositoare. Ceaiul de lavanda poate fi folosit si pentru a calma si a relaxa. Mirosul parfumat al lavandei uscate poate descuraja moliile sa se apropie de hainele tale.

Cimbrul este un puternic antiseptic bogat in timol, fapt pentru care este extrem de util in ceea ce priveste tratarea ranilor si a infectiilor fungice. Totodata, poate fi folosit pentru indigestie, flatulenta si tuse.

SfatNaturist (7) rozmarin

Rozmarinul este o planta care le ofera numeroase beneficii celor care o consuma: stimuleaza cresterea parului si a functiilor creierului, sussine sistemul nervos si sistemul circulator, amelioreaza durerile musculare, relaxeaza si reduce sau anihileaza migrenele, poate fi folosit ca expectorant si ca remediu pentru problemele digestive.

Daca nu ai suficient spatiu pentru a creste toate aceste plante, incepe macar prin a le cultiva pe cele ale caror remedii te-ar putea interesa cel mai mult pe tine si pe membrii familiei tale. Totul este sa incepi, iar apoi, putin cate putin, vei putea crea o adevarata colectie de plante medicinale vindecatoare.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole